El CAC defensa que Empar Moliner va cremar una falsa Constitució "en exercici de la llibertat d'expressió"

L'acord s'ha aprovat amb el consell dividit i gràcies al vot de qualitat del president

Empar Moliner va simular cremar la Constitució a 'Els matins'
Ara
14/07/2016
2 min

BarcelonaQuan Empar Moliner va cremar un llibre amb les tapes de la Constitució espanyola al programa de TV3 'Els matins' ho va fer "en exercici del dret a la llibertat d'expressió". Així ho ha conclòs el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que aquest dimecres va aprovar un acord que descarta que l'escriptora incorregués en cap conducta reprovable en fer aquest gest, l'11 d'abril, en la seva secció diària al programa.

L'acord, que es basa en un informe jurídic de l'organisme, s'ha aprovat gràcies al vot de qualitat del president, Roger Loppacher, ja que tres dels sis membres del Consell hi han votat en contra i han emès vots particulars per expressar el seu posicionament.

Segons el CAC, l'anàlisi dels continguts emesos permet constatar "l'absència de qualsevol pretesa exclusió de la vida pública d'un sector social o de persones determinades", la qual cosa porta a concloure que Moliner no va "incórrer en el discurs de l'odi". "El discurs i l’escenificació se situa, al nostre parer, en el marc de l’opinió que empara l’exercici de la llibertat d’expressió, en un context satíric, adreçat a institucions públiques i persones individuals que, per la seva condició de subjectes polítics, resten sotmeses en la seva activitat a l’escrutini i la crítica de l’opinió pública", afegeix l'organisme.

El document aprovat recorda que la secció d'Empar Moliner és "satírica" i que la col·laboradora "opina, en to irònic i humorístic, sobre temàtiques que, habitualment, s'han publicat a la premsa escrita". En aquest sentit, l'acord fa referència a diverses sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), segons el qual l'humor és "una forma d’expressió artística i crítica social que, amb un contingut inherent d’exageració i distorsió de la realitat, persegueix, naturalment, la provocació i l’agitació".

Així, en opinió del Consell, "perquè es produeixi una vulneració del dret a l’honor, no és suficient la mera crítica o burla, sinó que és necessari que es produeixi una desqualificació injuriosa". "Les manifestacions efectuades no tenen una finalitat de menysprear, per la qual cosa entenem que cal situar-les en el marc de l’àmbit protegit per la llibertat d’expressió”, conclou el CAC.

stats