Polèmica

Un escàndol del periodista més ben pagat de la BBC revifa el debat sobre el futur de la corporació

El presentador que va comunicar la mort d'Elisabet II, hospitalitzat per una crisi mental després que se l'acusés de comprar imatges sexuals explícites a un noi de 17 anys

Una imatge d'arxiu de Huw Edwards
13/07/2023
3 min
Regala aquest article

LondresPoc temps li ha faltat al diputat conservador Lee Anderson per pronunciar-se a Twitter en termes molt polèmics sobre la BBC: "És hora que aquest santuari per a pervertits finançat pels contribuents es converteixi en un canal de pagament". El comentari, fet dimecres a la tarda, es referia als fets en què, des del cap de setmana passat, s'ha vist embolicada la cadena pública. Un escàndol que molts dels seus tradicionals enemics –especialment dins del Partit Conservador i dels mitjans del grup Murdoch– han aprofitat, una vegada més, per qüestionar els principis fonamentals del servei públic.

Tot va començar dissabte passat, quan The Sun, el sensacionalista diari del grup Murdoch que fins al 2015 publicava la foto d'una dona en topless a la pàgina 3, va informar, sense anomenar-la, que una de les estrelles de la BBC havia pagat al llarg dels anys fins a 35.000 lliures (uns 40.000 euros) per fotos sexuals explícites d'un noi que, en el moment en què hauria començat l'intercanvi, tenia 17 anys i, per tant, era menor.

La informació va desfermar una onada d'especulacions i crítiques a les xarxes socials, i els trols habituals van disparar contra alguns dels presentadors més coneguts, des de Gary Lineker fins a Jeremy Vine, fins al punt que aquest, molt conegut pels seus programes d'entreteniment i pel seguiment virtual de les nits electorals, va demanar públicament que per no fer més mal a la corporació el col·lega que era l'objecte de les al·legacions s'autoidentifiqués.

I ahir, a darrera hora de la tarda, el nom va aparèixer públicament per primera vegada, tot i que ja era un clam a les xarxes. Vicky Flind, productora d'ITV News, i la dona del periodista més ben pagat de la cadena, Huw Edwards, de 61 anys, amb quatre dècades a la BBC, admetia en un comunicat que el seu marit era la persona de qui parlava The Sun. Al mateix temps, Flind assegurava que la situació en què s'ha vist involucrat l'ha dut a un hospital, "afectat d'un greu problema de salut mental". En els darrers vint anys el periodista ha patit en reiterades ocasions diferents episodis de depressió, de les quals ha parlat molt obertament.

Cap delicte

Crucialment, un parell d'hores abans Scotland Yard assegurava que després de les investigacions que havia dut a terme estava en condicions d'assegurar que no "hi ha res delictiu" en la conducta del prestigiós –almenys fins ara– periodista. Aquesta versió coincidia fil per randa amb la que dilluns va donar l'advocat del noi que hauria rebut els diners a canvi de les seves imatges, que en una entrevista al Daily Mirror assegurava que "les acusacions eren totalment falses", i que Edwards "no va fer res malament". L'única font del Sun, la mare del noi i el padrastre, havien assegurat al diari que la suposada víctima utilitzava els diners per pagar la seva addició al crac.

Més enllà del dany personal i professional a Edwards, i de la relació d'abús de poder que hauria pogut mantenir amb la persona de qui presumptament comprava les imatges, el cas i com l'ha presentat The Sun diu molt del paisatge mediàtic britànic, enverinat per mitjans que són actors polítics de primer ordre. El diari, i per extensió tot el grup Murdoch, volen soscavar al màxim la BBC. I per fer-ho han exposat unes al·legacions de les quals no es coneixen els fets i que, en el pitjor dels casos, d'acord amb l'advocat de la presumpta víctima, no són certes.

Amb una gran incertesa sobre el seu finançament i sobre la renovació de la Carta Reial, que ha de definir el seu futur estatus en arribar el 2027, la BBC ha anunciat aquest matí que reprenia la investigació sobre el comportament d'Edwards, després de noves al·legacions fetes per tres companys i col·legues del periodista, que implicarien des d'un presumpte abús de poder fins a insinuacions sexuals inapropiades. The Sun, per la seva banda, ha anunciat que no té intenció de publicar més informacions sobre el cas. Però ara The Times, també del grup Murdoch, n'ha agafat el relleu i parla de les esmentades noves acusacions.

En el passat, la BBC s'ha vist esquitxada per un escàndol molt més greu, relacionat amb l'encobriment de les activitats de la seva estrella de programes infantils i juvenils Jimmy Savile, pederasta denunciat per més de 500 víctimes, que durant dècades, i fins a la seva mort, el 2011, va continuar gaudint d'una reputació irreprotxable.

La crisi actual es produeix en un context en què el màxim òrgan de direcció no executiva de la cadena es troba sense president a causa de la dimissió de Richard Sharp, al mes d'abril, per la seva implicació secreta en l'ajuda al llavors premier Boris Johnson per aconseguir un crèdit de 800.000 lliures poc abans que fos nomenat.

stats