Eurovisió 2024: aquest serà l'ordre d'actuació de la final del festival
Espanya actuarà en vuitena posició, mentre que favorits com Croàcia o Suïssa apareixeran cap al final de la gala
BarcelonaEurovisió 2024 ja ha triat els seus finalistes i l'organització del festival més famós d'Europa ja ha fet públic l'ordre en què actuaran. La Unió de Radiodifusió Europea i la televisió pública sueca han donat a conèixer quines seran les posicions de cadascun dels 26 països que pujaran al Malmö Arena per intentar endur-se el micròfon de vidre que acredita el guanyador de cada edició. La 68a edició d'Eurovisió se celebra aquest dissabte 11 de maig a la ciutat sueca de Malmö i arrencarà a les 21.00 h.
Abans de la celebració de la segona semifinal només se sabia l'ordre d'actuació a la final d'un participant, Suècia, que com a país amfitrió serà l'encarregat d'obrir la gala. La resta es va decidir un cop es van tenir clars els finalistes. Fins ara, la normativa d'Eurovisió establia que la posició en què actuava un país depenia en part de la sort: es feia un sorteig que determinava si la delegació en qüestió actuaria durant la primera o la segona meitat de la gala. Un cop determinat això, els productors de l'espectacle decidien quina era la posició adequada dins la meitat que havia tocat. En canvi, enguany el sorteig tenia tres variables: primera meitat, segona meitat o, directament, tria dels productors. Aquesta darrera opció és la que li va sortir a Espanya, que actuarà en vuitè lloc per decisió dels responsables de la final. Així doncs, es calcula que Nebulossa apareixerà a l'escenari del Malmö Arena cap a les 22.00 h.
Espanya actuarà poc després d'Israel, el participant més polèmic d'aquesta edició. Malgrat l'esbroncada que va rebre durant els assajos, la delegació hebrea va superar la segona semifinal gràcies al vot del públic, que va decidir que sigui una de les aspirants a guanyar la final d'Eurovisió. De fet, poques hores després d'aconseguir passar a la final, Israel ha començat a escalar posicions en el rànquing de favorits.
Pel que fa a altres preferits d'aquesta edició, com ara Croàcia o Suïssa, actuaran cap al final de la gala, segons ha anunciat l'organització del festival.
Una de les novetats d'enguany pel que fa al sistema de votació és que el públic podrà votar des de l'inici de la gala en comptes d'haver d'esperar que actuïn tots els participants. També canvia el pes que se li dona al vot popular i al del jurat: el televot comptarà un 50,6%, mentre que el del jurat dels països baixa a un 49,4%.
Aquest serà l'ordre de la final d'Eurovisió
- Suècia: Marcus & Martinus – Unforgettable
- Ucraïna: alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
- Alemanya: ISAAK – Always on the run
- Luxemburg: TALI – Fighter
- Països Baixos: Joost Klein – Europapa (Desqualificat)
- Israel: Eden Golan – Hurricane
- Lituània: Silvester Belt – Luktelk
- Espanya: Nebulossa – Zorra
- Estònia: 5MIINUST x Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
- Irlanda: Bambie Thud – Doomsday Blue
- Letònia: Dons – Hollow
- Grècia: Marina Satti – Zari
- Regne Unit: Olly Alexander – Dizzy
- Noruega: Gate – Ulveham
- Itàlia: Angelina Mango – La Noia
- Sèrbia: Teya Dora – Ramonda
- Finlàndia: Windows95man – "No Rules!"
- Portugal: Iolanda – Grito
- Armènia: Ladaniva – Jako
- Xipre: Silia Kapsis – Liar
- Suïssa: Nemo – The Code
- Eslovènia: Raiven – Veronika
- Croàcia: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
- Geòrgia: Nutsa – Firefighter
- França: Slimane – Mon Amour
- Àustria: Kaleen – We will rave
L'edició d'aquest any manté el lema que es va utilitzar el 2023, United by music [Units per la música], que volia ser un missatge de pau en plena invasió russa d'Ucraïna, malgrat que Eurovisió sempre defensa el caràcter apolític del festival. Suècia, amfitriona d'aquest any, és el país que més vegades ha guanyat Eurovisió, set cops, empatada amb Irlanda. Com van deixar clar les presentadores del festival, Petra Mede i Malin Åkerman, el país viu amb autèntic furor el certamen de la cançó.