El fundador de Telegram queda en llibertat condicional
Pàvel Dúrov també està sent investigat per presumptes maltractaments al seu fill
BarcelonaPàvel Dúrov, fundador de Telegram, ha estat imputat per càrrecs que van des del blanqueig de crims fins a complicitat en la difusió d'imatges pedòfiles i ha quedat en llibertat condicional després de declarar durant tota la tarda de dimecres davant del jutge. El magistrat li ha imposat una fiança de cinc milions d'euros i la prohibició de sortir de França. L'empresari va ser detingut dissabte a l'aeroport de Le Bourget, a París, i dimecres que ve la justícia francesa haurà de decidir si presenta càrrecs en contra, amb mesures cautelars o sense.
A banda de la causa relacionada amb l’activitat de Telegram, aquest dimecres també s'ha fet públic que Dúrov està sent investigat a França per presumptes maltractaments a un dels seus fills arran d’una denúncia presentada a Suïssa l’any 2023 per una de les seves exparelles. La víctima, nascuda el 2017, viu actualment a França amb la seva mare.
Dilluns la Fiscalia francesa va fer públiques les acusacions contra el CEO de Telegram, que inclouen fins a dotze càrrecs, entre els quals hi ha transaccions il·lícites, pornografia infantil, frau i el rebuig a facilitar informació a les autoritats. La plataforma de missatgeria en línia de Dúrov té actualment 900 milions d'usuaris i fa temps que està sota escrutini per la manca de supervisió dels continguts que s'hi difonen. Des de diferents fronts s'ha criticat la permissivitat de la plataforma, assegurant que ha donat espai a criminals i grups terroristes, que han pogut organitzar la seva activitat a través dels canals de Telegram.
La portaveu de la diplomàcia russa, Maria Zakhàrova, ha acusat aquest dimecres França d'actuar contra la llibertat d'expressió i ha reclamat als organismes internacionals que condemnin "la persecució policial" del fundador de Telegram. "Tot això demostra una vegada més la veritable actitud del govern de França, que ha trepitjat sense miraments les normes internacionals sobre protecció de la llibertat d'expressió i de manifestació d'opinions", ha afirmat la representant del ministeri d'Exteriors rus en roda de premsa.
Dúrov, de 39 anys i resident a Dubai, va ser detingut dissabte passat i l'endemà un jutge va decidir que la seva custòdia policial s'allargués fins a 96 hores, el màxim temporal que permet la llei francesa.
Després de la detenció del fundador i director executiu, Telegram va publicar un comunicat en què assegurava que la plataforma "compleix les lleis de la UE, inclosa la llei de serveis digitals", i que "la seva moderació es mou en els estàndards de la indústria i millora constantment". "Pàvel Dúrov no té res a amagar i viatja freqüentment per Europa. És absurd que una plataforma o el seu propietari siguin responsables dels abusos que s'hi facin", afegia el comunicat.
De nacionalitat russa, Dúrov va abandonar Rússia el 2014 després de perdre el control de VKontakte, el rival de Facebook en aquell país. L'any anterior havia fundat Telegram, venent-la com una via per comunicar-se de manera secreta i sense censura.
Més problemes per a la plataforma
Enmig de la detenció de Dúrov, avui les autoritats de Corea del Sud han anunciat que reclamaran a Telegram i altres plataformes de xarxes socials que ajudin de manera més activa en l'eliminació i el bloqueig de contingut deepfake sexualment explícit com a part de les mesures destinades a fer front a un problema creixent.
La decisió de les autoritats coreanes arriba arran de la polèmica sorgida després que diversos mitjans del país informessin que és habitual trobar vídeos i imatges sexuals falsos de dones coreanes en canals de Telegram. El primer ministre sud-coreà, Han Duck-soo, ha assegurat davant la premsa que l'ofensiva de l'estat contra aquest fenomen estarà "pràcticament al mateix nivell que el control que es porta a terme amb les drogues", en referència a la dura política del país contra les substàncies il·legals.
La Comissió d'Estàndards de Comunicacions del país ha anunciat la posada en marxa d'una línia telefònica d'assistència que estarà activa les 24 hores del dia i una ampliació del nombre de professionals dedicats a monitorar els crims sexuals en l'àmbit digital. El president de la comissió, Ryu Hee-lim, ha recordat que "la producció, possessió i distribució de vídeos de delictes sexuals falsos són un delicte greu que destrueix la dignitat individual i el dret personal".
El nombre de casos de deepfakes sexuals a Corea del Sud ha augmentat de 156 el 2021, quan es van recopilar les dades per primera vegada, a 297 des de principi d'any. Segons les dades policials, la majoria dels autors d'aquests vídeos fets amb intel·ligència artificial són adolescents. Les víctimes solen ser dones, incloent-hi estudiants d'escola i soldats de l'exèrcit de Corea del Sud. Els sud-coreans han fet arribar més de 6.400 sol·licituds d'ajuda a la Comissió d'Estàndards de Comunicacions de Corea per retirar contingut sexualment explícit i falsificat aquest any. L'any passat la comissió va acceptar gestionar l'eliminació del contingut de 7.200 casos.