Televisió

Tot el que has de saber de la nova ultra alta definició

Un nou canal, ultra alta definició i els canvis clau que arriben

Un televisió de 4k en una imatge d'arxiu
Aida Xart
06/04/2025
4 min
Regala aquest article

BarcelonaLa TDT (per les sigles de televisió digital terrestre) es reinventa. El govern de l'Estat ha aprovat un nou Pla Tècnic Nacional que busca sacsejar la televisió en obert, amb dues novetats importants: es crearà un nou canal de televisió en obert i es farà el pas definitiu cap a les emissions a ultra alta definició (UHD, per les seves sigles en anglès).

Què és el nou Pla Tècnic Nacional de la TDT?

El pla aprovat pel govern central, l'objectiu del qual és generalitzar les emissions en qualitat UHD/4K a través d'implantar una nova tecnologia de transmissió, anomenada DVB-T2. Les diferents cadenes televisives ocupen un ample de banda determinat i aquesta nova tecnologia permet comprimir-los millor, de manera que aleshores s'allibera una mica d'espai radioelèctric i això permet col·locar un canal addicional.

Quan arribarà el nou canal?

L'executiu vol adjudicar la nova llicència televisiva abans de l'estiu, de manera que es comenci el curs 2025-2026 ja amb el dial televisiu reordenat. En un principi es donava per fet que aquesta nova oferta s'adjudicaria al Grup Prisa, però el conglomerat mediàtic ha fet un pas enrere i ha deixat la vacant lliure, després d'una lluita interna al si del grup que ha acabat ejectant els impulsors del canal televisiu, considerats més pròxims a la Moncloa. Així, l'exdirector de continguts de Prisa, José Miguel Contreras, treballa per poder impulsar el canal sense l'aixopluc de Prisa, però competeix amb altres interessats, començant pels dos principals actors televisius a Espanya, Atresmedia o Mediaset, que combinadament controlen el 55% de l'audiència i el 82% de la publicitat. Telefònica s'apunta també com a aspirant potencial.

Ens quedarem sense algun canal?

No, el ministeri per a la Transformació Digital ha confirmat que els actuals canals de TDT mantenen les mateixes xarxes de televisió digital terrestre, i per tant cap desapareix.

Quina diferència hi ha entre un canal HD i un UHD?

La principal diferència entre la qualitat HD (l’actual) i la UHD és la resolució de la imatge. L'HD té una resolució de 720 píxels d'alçada (equivalent a les antigues línies) per 1.280 d'amplada, una qualitat considerada ja alta definició i que és suficient per a televisors petits o mitjans. En canvi, la UHD té una resolució de 2.160 per 3.840, és a dir, quatre vegades més píxels que el Full HD, i una qualitat molt superior que s'adapta molt millor a televisors més grans. Ofereixen imatges molt més nítides, sobretot quan els continguts necessiten una resolució més detallada. Aporta també colors més vius i les imatges en moviment –per exemple, en els esports– es veuen sense l'efecte de difuminació.

És el mateix UHD i 4K?

Tot i que els puristes recordarien que hi ha algun matís tècnic que els diferencia (la UHD és format televisiu, mentre que el 4K s'aplica fonamentalment al cinema i és una mica més apaïsat, amb 4.096 píxels d'amplada) a la pràctica s'estan fent servir quasi indistintament, perquè el nivell de qualitat i densitat dels píxels és pràcticament idèntic.

Quins canals es veuran en UHD?

A Catalunya, TV3 emetrà en UHD i estudia les opcions per veure si és possible que la resta d'oferta (SX3/33, Esport 3, 324) se sumi a la ultra alta definició, tot i que és complicat d'aconseguir-ho, tenint en compte l'espai radioelèctric disponible. Pel que fa a televisions d'abast estatal, se sap que La 1HD, Teledeporte i La 2, per part de RTVE, Antena 3 pel que fa a Atresmedia i Telecinco de Mediaset se sumaran a la primera fase de la UHD. Serà un canvi progressiu, però es preveu que entre el 2025 i 2026 ja es pugui veure la televisió en UHD.

Es pot veure alguna cosa ja, en UHD?

La 1 de RTVE és el primer canal que, des de fa ja un temps, es pot veure en UHD. La primera televisió autonòmica amb TDT en 4K ha estat la TVG, de Galícia.

Caldrà resintonitzar la televisió?

Sí, caldrà resintonitzar els canals, i tot i que no hi ha encara una data exacta, es preveu que serà a finals del 2025.

Caldrà reantenitzar?

No, no farà falta cridar el tècnic perquè reorienti les antenes de TDT, perquè ja capten les freqüències adequades.

Tots els televisors permeten veure l'alta definició?

No. De fet, el canvi a la nova tecnologia enfronta un repte important: molts televisors antics no són compatibles amb aquesta tecnologia. A finals del 2023, a Espanya només un 31% dels televisors estaven preparats per rebre emissions en 4K. En general, poden rebre UHD els televisors més nous, fets a partir del 2018. Les pantalles necessiten comptar amb la tecnologia DVB-T2, o bé tenir un adaptador compatible amb aquest format, tot i que aleshores l'emissió es veu, però només en HD. També ho podran emetre televisors amb suport per a UHD/4K.

Si el meu televisor no és UHD, deixaré de veure canals?

No en cap futur immediat o mitjà. Com que la televisió en obert es considera un servei universal d'interès general, les emissions en HD es mantindran mentre encara quedi una porció significativa d'aparells no adaptats. Això obliga els canals a emetre la seva oferta en dues freqüències diferents: una en alta i l'altra en ultra alta, en el que s'anomena simulcast. L'avantatge d'aquest sistema és que no queda ningú enrere, però amb l'inconvenient d'ocupar molt d'espai radioelèctric, així que els canals més petits trigaran més a poder veure's en UHD: farà falta que s'apagui l'HD quan la immensa majoria de televisors ja siguin UHD per alliberar l'espai radioelèctric i sumar nous canals en ultra alta definició. Amb tot, aquest és un escenari a molt llarg termini i ni tan sols queda clar que la TDT sobrevisqui tants anys.

Quan es veurà TV3 en UHD?

Depèn de diverses consideracions tècniques, però es treballa perquè estigui a punt en aquesta primera fase. Amb el tancament de 8TV va quedar lliure el múltiplex privat –és a dir, un tros de l'espai radioelèctric– que feia servir. La voluntat expressada pel Govern és que una part d'aquest múltiplex es dediqui a la ultra alta definició de TV3. Per fer-ho, però, el Consell Audiovisual de Catalunya ha de fer el procés administratiu que ho permeti. El conseller de Presidència, Antoni Dalmau, ha expressat que aquesta reordenació hauria d'estar a punt abans de l'estiu.

stats