Tecnologia

iPhone 16: una renovació prescindible

Els nous telèfons d’Apple trigaran mesos a assolir tot el seu potencial als EUA, i ja veurem si arribaran a fer-ho aquí

5 min
L'iPhone 16 que Apple ha presentat avui a Cupertino, Califòrnia

Per primera vegada, els protagonistes de la tradicional presentació de novetats d’Apple del setembre no han sigut els iPhones, sinó els dispositius complementaris com rellotges i auriculars. I no és que els nous telèfons no aportin més funcionalitat i més potència, sinó que depenen d’una aposta per la intel·ligència artificial generativa (IAG) que encara triga a materialitzar-se.

Apple ha formalitzat aquest dilluns la principal renovació anual del seu catàleg. Això ja és en si mateix una anomalia: l’empresa sol celebrar aquestes presentacions en dimarts. Tanmateix, en aquesta ocasió ha canviat de dia per evitar la coincidència amb dos esdeveniments previstos per al dia 10. Un d’ells és extern i polític: el primer debat entre Kamala Harris i Donald Trump, els dos candidats a la presidència dels EUA. En canvi, el segon afecta directament Apple: el Tribunal Europeu de Justícia comunicarà si fa definitivament efectiva o no la sanció de 13.000 milions d’euros que la Comissió Europea va imposar el 2016 al fabricant dels iPhones per rectificar el tracte fiscal preferent que Irlanda va aplicar-li entre el 2004 i el 2014. En cas que la resolució sigui desfavorable, els nous productes rebrien molta menys atenció.

Sobretot perquè els protagonistes habituals de l’acte, els nous iPhones, tampoc no semblen aportar novetats prou significatives per justificar un canvi per part dels usuaris que ja tenen un telèfon d’Apple. Potser per això, els directius de la marca han dedicat una part considerable de la seva intervenció a productes en principi secundaris: els rellotges Watch i els auriculars AirPods. Val a dir que aquesta categoria ja representa el 10% de la facturació d’Apple, al voltant de la cinquena part que els iPhones i menys de la meitat que els serveis, però ja aporten més ingressos que els ordinadors Mac i que les tauletes iPad.

Rellotges

El model estàndard de rellotge Apple Watch arriba a la desena generació aprimant-se –ara fa 9,7 mil·límetres de gruix, un 10% menys que l’actual Watch 9– i amb una pantalla més grossa que li permet mostrar una línia més de text dels missatges o facilitar l’escriptura amb el teclat virtual, si l’usuari insisteix a fer-ho. Apple assegura que la nova pantalla llueix un 40% més quan la mires de costat, i que la bateria triga només mitja hora a carregar-se al 80% de la seva capacitat. L’altaveu integrat en el nou model permet ara escoltar música i pòdcasts directament quan t’has deixat els auriculars a casa. La variant bàsica amb carcassa d’alumini costa a partir de 449 € el petit, de 42 mil·límetres (120 € més amb connectivitat mòbil per fer i rebre trucades). Això també representa una novetat: es mantenen els preus dels models anteriors.

Funcionalment, Apple destaca la utilitat dels Watch en la vida diària dels usuaris, gràcies a funcions com la detecció de caigudes optimitzada amb IA i les notificacions de medicació, exposició excessiva al soroll i episodis de fibril·lació auricular. En aquest sentit, la gran novetat és la detecció d’apnees del son, que segons Apple patim 1.000 milions de persones al món, el 80% sense saber-ho. Aquesta funció arribarà també als Watch 9 i els Watch Ultra 2 existents. Tant aquest últim com el nou Watch 10 es poden comprar ara amb carcassa de color negre, mentre que la versió luxosa del Watch 10, que costa gairebé el doble que la normal, abandona l’acer inoxidable per adoptar el titani. Apple manté a la venda el rellotge bàsic Watch SE, però, en canvi, no ha fet aparició l’esperat Watch barat, amb carcassa de plàstic, amb què suposadament la marca pretendria captar usuaris infantils.

Auriculars

Els emblemàtics auriculars de botó AirPods arriben a la quarta generació amb millores de la qualitat de so, reducció del soroll extern en les trucades i una pràctica funció per respondre a la majordoma Siri sense parlar, només assentint o negant amb el cap. Complint la normativa UE, l’estoig es carrega ara amb connector USB-C. Els nous AirPods 4 continuen costant 149 €, però per 50 € més hi ha una versió amb càrrega sense fils i cancel·lació activa de soroll en diverses modalitats de detecció de conversa. En aquest sentit, la variant de botó més completa, els AirPods Pro 2 (279 €) ofereixen ara una funció d’audiometria com la que Samsung té fa anys, per adaptar el so de la música a l’audició de cada usuari, però en aquest cas també registrarà a l’apli Salut de l’iPhone la pèrdua auditiva amb el temps. I per d’aquí a uns mesos es promet una actualització que permetrà fer servir els AirPods Pro 2 com a audiòfons amb homologació clínica.

Ara sí, els iPhones 16

A partir d’ara hi haurà mòbils Apple amb quatre mides de pantalla diferents –cinc, si comptem les 4,7 polzades del model bàsic SE, però aquest té els dies comptats–. Els nous iPhone 16 (a partir de 959 €) i iPhone 16 Pro (des de 1.109 €) mantenen les 6,1 i 6,7 polzades dels seus predecessors, mentre que els iPhones 16 Pro (des de 1.219 €) i iPhone 16 Pro Max (comença en 1.469 €) creixen fins a les 6,3 i les 6,9 polzades, respectivament.

Els dos primers, amb carcassa d’alumini, compten amb dues lents que segons Apple permeten disposar de quatre càmeres diferents, des del teleobjectiu de dos augments fins a la macrofotografia. Fan servir el processador propi A18, que promet el mateix rendiment que l’A16 dels iPhones 15 consumint un 30% menys energia. Les novetats més visibles són dos botons físics: un és el d’acció, abans reservat als models Pro, que es pot configurar per fer operacions específiques amb un únic clic. L’altre, del tot nou en els iPhones, és el de control de càmera, que no serveix només per disparar l’obturador sinó també per activar i triar opcions fotogràfiques i de vídeo. Per exemple, lliscant el dit per sobre es pot ajustar el zoom o escollir modalitats d’imatge.

Els models de gamma alta iPhone 16 Pro i Pro Max eleven l’aposta en potència de processament, amb un nou xip A18 Pro. Combinant les tres lents s’aconsegueixen diverses opcions de fotografia i vídeo de qualitat professional. Una modalitat d’enregistrament en resolució 4K a 120 quadres per segon permet obtenir el que Apple anomena càmera lenta cinemàtica, realment espectacular. Tant les dues càmeres dels iPhones 16 com les tres dels iPhones 16 Pro permeten captar fotografies amb efecte espacial, per ser vistes amb el visor Vision Pro de realitat mixta de la marca.

El salt de tots els iPhones 16 en termes de potència de processament està motivat per la necessitat de fer-los compatibles amb Apple Intelligence, la plataforma d’IA generativa que Apple va presentar al mes de juny. En línia amb la seva reputació de privadesa, l’empresa assegura que la majoria de les operacions –des de generar emojis a mida fins a resumir el contingut dels missatges de correu, passant per trobar fotos antigues només escrivint la seva descripció, o interrompre Siri mentre dialoguem amb ella– es fan sense que les dades de l’usuari surtin del seu telèfon, i per això cal disposar de prou potència en el mateix aparell.

Sobre el paper resulta prometedor. Però, en la pràctica, a Apple li està costant rematar la seva plataforma d’IAG, un camp on va arribar tard. Per això, els nous iPhones sortiran a la venda sense Apple Intelligence, a l'espera que una actualització futura els afegeixi la funció d’aquí a uns mesos. Si més no, als EUA i –més endavant– en altres mercats de parla anglesa. En canvi, ja veurem si Apple Intelligence acabarà o no estant disponible a la Unió Europea, vistes les estrictes normes sobre IA que s’apliquen aquí. Per això, el millor consell és que, si els dos nous botons físics no us han de canviar la vida, conserveu l’iPhone 13, 14 o 15 que ja teniu, a l’espera del desenllaç del futur europeu de la IA d’Apple.

stats