I tu, ja has jugat a Poble? Així funciona el Wordle dels municipis de Mallorca

L'enginyer informàtic Joan Font és l'autor d'aquesta versió illenca del famós joc lingüístic

'Poble', el 'Wordle' dels pobles de Mallorca.
2 min

PalmaEls jocs lingüístics, com el Paraulògic i el Wordle en català, s'han fet virals. De fet, del Wordle –que va néixer gràcies a una història d'amor– comença a haver-n'hi algunes versions, com ara el Worldle, que consisteix a esbrinar països. Mallorca no podia ser menys i en té la seva pròpia versió: Poble és el joc que repta els jugadors a descobrir amb quatre intents de quin municipi és la silueta que es mostra en pantalla. Només es pot jugar una vegada al dia.

El creador de Poble és l'enginyer informàtic Joan Font. Confessa que ho va fer durant un horabaixa perquè tenia moltes ganes de veure com reaccionava la gent. "La idea va sorgir en una conversa de bar en què parlàvem de jocs amb uns quants amics. Ja havíem vist que el Wordle tenia diferents versions, i pensàvem que estaria bé tenir-ne alguna més pròpia de l'illa", explica. El codi font –el disseny del programa en llenguatge informàtic– del joc és lliure: "Per aquest motiu va ser mol fàcil fer-ne la nostra versió. Només vaig haver de copiar el codi i substituir els països per pobles de Mallorca i les seves coordenades".

Si bé és cert que Joan Font va haver de copiar la silueta de cada poble manualment, "la feina realment difícil", com que només hi ha 53 pobles "va ser assumible fer-ho en un capvespre". El joc va sortir dissabte 19 de març, i hi van jugar 2.264 persones. Quatre dies després, ja són més del doble les persones que hi van jugar: 4.709.

El creador de Poble celebra la bona acollida que ha tingut la proposta, i pensa que durant els pròxims dies, quan es vagi coneixent, s'hi sumarà més gent. "Al final, un joc és com un repte i, a més, el fet de poder compartir el resultat a Twitter és llépol, perquè ens agrada presumir si ho hem fet bé". A Font el va sorprendre, també, que li escrivissin diverses persones comentant-li que usarien el joc a classe com a activitat complementària.

Com que el nombre de pobles és finit, el joc durarà uns dos mesos. Potser que, abans d'acabar una ronda dels 53 pobles sencera, algun es repeteixi, explica Font, "perquè el programa tria el poble que toca esbrinar cada dia automàticament i de manera aleatòria". Poble no desapareixerà, per tant, és igual si algú no va començar a jugar-hi el dia que es va fer públic. Ara bé, arribarà un moment que es repetirà.

El palmesà també assegura que li han arribat propostes per fer el joc amb els municipis del País Valencià, cosa que ha descartat "perquè són bastants més pobles"; però sí que està donant voltes a la idea de fer alguna altra versió amb els barris de Ciutat. De moment, tocarà esbrinar quin municipi és el protagonista del Poble d'aquest dimarts.

stats