Jessica Chastain i Oscar Isaac expliquen la desintegració de l’amor

La parella protagonitza ‘Secretos de un matrimonio’, el 'remake' de la HBO del clàssic d’Ingmar Bergman

Oscar Isaac i Jessica Chastain
4 min

BarcelonaQue el matrimoni no és un camí de roses ho han explicat moltes ficcions, però poques han arribat al nivell de detall de Secrets d’un matrimoni d’Ingmar Bergman, un referent de les desfetes conjugals. El director va estrenar la minisèrie –que després es convertiria en pel·lícula– l’any 1973 i va abocar en la ficció les seves experiències personals: la seva relació amb Liv Ullmann, que protagonitza la ficció, els seus matrimonis fallits amb Käbi Laretei i Gun Hagberg, i els problemes conjugals dels seus pares. Quaranta-vuit anys després de l’estrena d'aquella minisèrie, l’israelià Hagai Levi, responsable de la En terapia original, s’atreveix a refer la història del suec amb Jessica Chastain i Oscar Isaac en el paper d’un matrimoni que fa aigües. La minisèrie, que es va presentar al Festival de Venècia, s’estrena aquest dilluns a la HBO.

Chastain i Isaac interpreten una parella acomodada de Boston que té una filla. La Mira és executiva d’una empresa tecnològica, mentre que el Jonathan és un professor universitari que ha assumit la tasca de ser el principal cuidador de la filla del matrimoni. Aquest acord sembla satisfer les necessitats dels dos membres de la parella, o això asseguren. Arran d’una trobada amb una investigadora universitària que fa recerca sobre com els canvis en els rols de gènere afecten els matrimonis, els espectadors descobriran les inseguretats i desigualtats dins de la parella. La versió d’Hagai Levi, també creador de The affair, una altra sèrie sobre les complicacions de l’amor, s’ambienta en els Estats Units actuals i, per tant, és una mirada al matrimoni tenint en compte com s’entén avui en dia i no com es valorava el 1973. “Aquesta versió explora els rols de gènere en una relació i toca qüestions com els salaris, qui és el proveïdor de la família, què significa ser mare o la relació de les dones amb el sexe”, detallava l'actriu principal a la roda de premsa de presentació a Venècia.

Jessica Chastain i Oscar Isaac a la presentació de la sèrie a Venècia

Per interpretar la parella protagonista calien dos actors amb bona sintonia i poca por a la intimitat. Amb aquesta minisèrie, és la segona vegada que Jessica Chastain i Oscar Isaac, que són amics íntims des que eren companys de classe a Juilliard School de Nova York, interpreten un matrimoni (abans ho havien fet a El año más violento). “Fèiem broma que l’amistat que tenim era una benedicció i una maledicció. És una benedicció perquè hi ha una confiança immediata. No t’has de preocupar per si ofens. Pots ser honest. La part difícil és que moltes vegades era com si llegíssim la ment de l’altre. Era com «surt del meu cap». Ha sigut una feina en què no hi ha hagut un moment de silenci”, explicava Chastain. L’actriu reconeixia que amb aquest projecte s’ha sentit especialment “exposada”. Isaac coincidia amb la seva companya i amiga en el fet que la intensitat de la sèrie els feia preocupar-se especialment l’un de l’altre. 

Coordinador d’intimitat

Des que va produir la sèrie The deuce, la HBO ha fet de la figura del coordinador d’intimitat una peça bàsica dels seus rodatges. En el cas de Secretos de un matrimonio, en què es tracten temes molt delicats, també hi era present. “La HBO es va esforçar molt perquè tinguéssim espai per tenir converses sobre com ens sentíem còmodes. L’Oscar i jo estem molt còmodes l’un amb l’altre i teníem les nostres pròpies converses per separat. Ens va ajudar molt”, explicava l’actriu, que assegurava que malgrat comptar amb un coordinador d’intimitat encara hi havia moments en què sentia vergonya al rodar les escenes sexuals.

Hagai Levi assegura que la minisèrie de Bergman sempre ha sigut una de les seves inspiracions. “És l’obra d’art que més ha influït en mi. Recordo que la vaig veure accidentalment quan tenia 18 anys i era un jove religiós d’un poble remot que no sabia res sobre cinema, relacions o sexe. Recordo pensar «Això és art». La seva honestedat brutal, el seu minimalisme radical i la seva absoluta dependència del text i les interpretacions han sigut sempre punts de referència del meu treball", confessa el creador.

Seguint les passes de Bergman, Levi, que ha coescrit el guió, també ha ficat coses de la seva biografia en la sèrie. Una d’elles és el seu passat religiós: el Jonathan és jueu i va ser criat en una família ortodoxa que va haver d’assumir que el seu fill abandonés la religió. El guionista assegura que un dels seus objectius era mostrar els reptes als quals ha de fer front “un nou tipus d’home, més dolç, més inhibit i complicat”.

L’impacte de la sèrie original va ser descomunal. L’últim episodi el van veure 3,5 milions d’espectadors (Suècia llavors tenia poc més de vuit milions d’habitants). L’any 1974, després de l’emissió de la sèrie, la taxa de divorcis va passar de 16.000 (1973) a 26.800. Tot i que l’augment no és totalment atribuïble a l'obra Bergman, és la xifra més alta de divorcis al país encara avui en dia. Està per veure si la versió de la HBO remourà tants matrimonis com ho va fer la de Bergman.

stats