Recopilatori
Mèdia29/10/2024

20 jocs de l’IndieDevDay als quals cal seguir la pista

Es van presentar més de 200 propostes durant els dies de la fira, però aquí us en resumim una vintena que van captar la nostra atenció i la majoria de les quals es podran jugar en català

La fira IndieDevDay segueix superant expectatives i es consolida com l’esdeveniment més gran del sud d’Europa al voltant de la indústria dels videojocs. L’edició d’aquest any ha elevat la xifra dels assistents a més de 15.000 durant els tres dies, sobretot entre el públic professional. L’èxit ve donat en part per la trajectòria, i també per l’esforç dels organitzadors, que ja s’han fet seu el recinte de La Farga i han pogut refinar la oferta i els continguts de l’esdeveniment. L’equip ja treballa en la vuitena edició, que tindrà lloc el 2025.

La 7a edició, celebrada a finals de setembre, va congregar més de 200 propostes indies, algunes de les quals van fer furor entre els assistents. Per exemple l’esperat Neva, que ha sortit aquest octubre, va generar llargues cues per poder fer-ne un tast. Aquí us presentem 20 videojocs que ens van captar l’atenció, d’estils i gèneres variats. La majoria encara no han estat publicats, però ofereixen demos per provar-los i tastar de primera mà la feina dels estudis. Per cert, recordeu d'afegir-los a la llista dels jocs desitjats, si us agraden, ja que ajuda molt als desenvolupadors per tirar endavant els projectes. Un últim punt a favor: la majoria dels escollits estan –o estaran– disponibles en català. Passeu-ho bé!

1.
‘Altered Alma’

Aquest metroidvania inclou elements de rol, de joc de cites, una trama interessant i un pixel art molt detallat. El joc ens proposa vèncer els dolents, trobar l’amor, o simplement explorar Neo Barcelona, la capital ciberpunk on té lloc l’aventura de ciència ficció d’Altered Alma.

2.
‘Antro’

Un joc de ritme que reivindica la música i la cultura urbana, presentant un futur distòpic en què la societat viu sota terra i es troba sota un règim totalitarista. Els temes de hip-hop de la demo encaixen molt bé amb la jugabilitat i la direcció d’art del títol, que publicarà Selecta Play.

3.
‘Catcelona’

Aquest joc proposa al jugador descobrir l’arquitectura de Barcelona mentre busca gatets amagats per tots els escenaris. Amb un art de traç molt polit, es poden escrutar els racons de la capital catalana per descobrir-ne tots els secrets. És més, els gats són ni més ni menys que els animals de companyia reals dels mecenes que han donat suport al desenvolupament. El joc conté il·lustracions personalitzades i altra informació com els seus gustos preferits. Aquí hi ha gat amagat!

4.
‘Ereban: Shadow Legacy’

Baby Robot Games | Ja disponible (10 d’abril del 2024)

L’estudi feia anys havia presentat el seu primer prototip, Project Atlas, però aquest any alça el trofeu a millor joc de la fira amb el seu primer títol, publicat aquesta primavera. Ereban: Shadow Legacy és un joc de plataformes i sigil de ritme intens que introdueix una narrativa en la qual el jugador controla l'Ayana, l’última descendent d'una raça desapareguda. El punt diferencial del joc són els poders místics de la protagonista, que permeten utilitzar les ombres per esquivar o liquidar els enemics amb l’objectiu de descobrir els secrets del seu passat.

Cargando
No hay anuncios
5.
‘Haneda Girl’

Els creadors de Narita Boy tornen a la càrrega amb un nou joc que s’ha endut el premi a millor sensació de joc de la fira, gràcies a la seva fluïdesa en els controls. Haneda Girl també compta amb un elaborat pixel art retrofuturista però dista de l’obra prima de l’estudi en la seva estructura per nivells i en el caràcter frenètic que supura. El jugador haurà d’eliminar tots els enemics de cada pantalla sense morir controlant indistintament un dels dos personatges: l’àgil i letal, però fràgil, Haneda Girl, o el seu robot M.O.T.H.E.R., robust i equipat amb armes de foc.

6.
‘Hell of an Office’

43 Studios | Ja disponible (3 d’octubre del 2024)

Originalment un projecte de final de carrera que els seus desenvolupadors, ara units com a estudi, han aconseguit publicar recentment per PC. El joc té una narrativa que explora la nova feina del protagonista a l’infern, però el títol es basa principalment en uns nivells de plataformes en tres dimensions frenètics i amb l’speedrunning al cap. Amb una càmera de primera persona i una jugabilitat molt polida, el jugador haurà d’escapar-se de l’oficina abans no l’atrapi la lava.

7.
‘Instants’

El segon projecte que està desenvolupant Endflame no té res a veure amb el terrorífic Ikai, el seu primer títol, sinó que és un acollidor joc pels amants dels trencaclosques i l’scrapbooking.Instants convida a fer un viatge en el temps a través d’un àlbum de fotografies que el jugador haurà de dissenyar i completar, tot acompanyat d’una emotiva narrativa. Compte els més nostàlgics.

8.
‘Jordi i Oslo, la cua perduda’

El guanyador al premi pel millor art de l’edició del 2024 és un videojoc basat en les tires còmiques de Jordi i Oslo publicades al diari Segre, i està totalment dibuixat i animat a mà pel seu autor, Joveguille. El títol s’inspira en els clàssics point & click (apunta i clica), on només amb un ratolí el jugador pot explorar els entorns, interactuar amb els objectes o conversar amb els peculiars personatges d’aquesta aventura doblada al català.

9.
‘NetherWorld’

Una proposta esbojarrada en què el jugador encarna una medusa divorciada que coneix a un mag cocaïnòman i... sí, té classificació de +18. Aquest joc de desplaçament lateral que edita Selecta Play té un pixel art molt treballat i, sobretot, moltes dosis d’humor negre.

10.
‘One Btn Bosses’

Midnight Munchies | Ja disponible (6 d’agost del 2024)

Finalista a millor sensació de joc i millor so i música. One Btn Bosses és senzill de la manera més complicada possible, ja que, com diu el seu nom, el joc es basa en vèncer enemics finals només mitjançant un botó. La mecànica senzilla demana temps i precisió per dominar-la plenament, fet que condueix a una rivalitat per aconseguir el millor temps que mostraven els rànquings del seu estand a la fira.

Cargando
No hay anuncios
11.
‘Panik’

En aquest joc de trencaclosques d’estètica retro i amb vista isomètrica, el jugador ha de conduïr els personatges fins a la meta. Els personatges compten amb diverses mecàniques de moviment que donaran molta profunditat a cada nivell. Caldrà pensar bé els moviments, ja que la norma més important és que, sobretot, els homenets pixelats no entrin en pànic.

12.
‘Roombattle’

La carismàtica proposta de l’estudi barceloní és un party game de lluita en què fins a quatre jugadors s’enfrontaran amb les seves aspiradores tipus Roomba. Equipades amb objectes punxeguts, hauran de fer esclatar els globus que porten enganxats els adversaris, com demostren en l'espectacular proposta live action que van dur a la fira i que va cridar l’atenció de bona part del públic. El títol ha format part de la incubadora de jocs GameBCN.

13.
‘Sol’

Nebuloid Team | Pròximament (28 de novembre)

Sol és una novel·la visual en català. De fet, estarà disponible només en català i l'equip responsable ofereix el joc de manera gratuïta amb el llançament projectat per a finals de novembre. La trama narra la història del Pablo, un universitari acabar de graduar que es troba en una situació ben estranya: fa uns mesos que ha desaparegut el sol. La paleta grisa i el traç polit i simpàtic de l’apartat visual acompanyen molt l'atmosfera d'aquesta aventura gràfica.

14.
‘Stickin’ the Landing’

Adrift Team | Ja disponible (24 d'octubre)

Aquest joc de trencaclosques dels aragonesos Adrift Team desafia el jugador a fer arribar la nau al seu destí mitjançant mecàniques basades en físiques. Amb una proposta visual que simula diferents taulells i enganxines, la força de la gravetat dels diferents elements serà l'aliada del jugador.

15.
‘Sword of the Necromancer: Resurrection’

L’estudi treballa en la segona entrega del Sword of the Necromancer (2001), però amb la vista posada en el futur i mirant de recollir més inversió per al desenvolupament, publica un remake que innova en l’apartat gràfic amb el salt al 3D i inclou noves propostes. Aquest joc de rol d’acció ambientat en masmorres ha endarrerit el seu llançament perquè va estar a punt de coincidir amb l’últim Zelda, amb el qual comparteix mecàniques d’invocació similars.

16.
‘The Dream Observatory’

Aquesta original proposta incubada a GameBCN convida el jugador a dissenyar els somnis dels visitants del seu observatori, on a partir d’unes cartes amb conceptes bàsics, es poden fer mescles i combinacions fins on arribi la imaginació. El projecte s’ha quedat a les portes de guanyar el premi a millor joc de la fira, però sí que ha aconseguit les ajudes a la innovació d’AEVI. Cal destacar també el projecte paral·lel de l’estudi, Bl0w-Up, un joc de trets frenètics amb ambientació retro que té molt bona pinta.

Cargando
No hay anuncios
17.
‘The Hookmarine’

Guanyador del premi al joc més frustrant a l’edició anterior de la fira, i finalista a la millor sensació de joc enguany. The Hookmarine és una proposta senzilla però que atrapa, ja que el jugador només disposa del ganxo del seu submarí tant per desplaçar-se com per aconseguir el seu objectiu: extreure un barril tòxic del fons del mar. Una experiència addictiva en el millor dels sentits.

18.
‘Vegangsters’

Un joc de creació de baralles amb elements roguelike, com el conegut Slay the Spire, però amb mecàniques d’acció a temps real i una ambientació molt original, on tots els personatges són vegetals.Vegangsters posa el jugador a la pell d’un detectiu que haurà d’aturar criminals per diferents ciutats i barris que aniran augmentant la seva dificultat.

19.
‘Wax Heads’

Patattie Games (Rocío i Murray) | Pròximament

El finalista a millor joc de la fira, però guanyador al millor so i música és, naturalment, un simulador narratiu sobre la gestió d'una botiga de discos que no està passant pel seu millor moment. El tàndem de Patattie Games presenta una proposta arriscada però contundent, amb la promesa d’una experiència diferent i que recordarà als jugadors els vells temps, quan la gent anava a remenar discos a les botigues.

20.
‘1000000000 Spells’

Inspirat pel subgènere survivors, en què el jugador ha de sobreviure a onades constants d’enemics, la proposta diferencial d’Icedrop Games és que el jugador pugui dissenyar els seus propis encanteris. Amb una interfície senzilla però molt profunda, el joc ofereix crear milions de màgies diferents, fins a on arribi la lògica i les capacitats del jugador.

Premis IndieDevDay 2024

Per acabar, no fos cas que la llista quedés curta, la llista de tots els guanyadors i finalistes dels premis IndieDevDay de l’edició del 2024:

Millor joc de l’IndieDevDay

  • Ereban: Shadow Legacy de Baby Robot Games
  • Luto de Broken Bird Games
  • Wax Heads de Pattatie Games
  • The Dream Observatory de Half Sunk Games
Cargando
No hay anuncios

Millor art

  • Jordi i Oslo: la cua perduda de Falces
  • Wax Heads de Pattatie Games
  • Haneda Girl de Studio Koba
  • Disney Speedstorm de Gameloft

Més innovador

  • Toy Tactics de Kraken Empire
  • Egging On de Eggobounds
  • The Midnight Barber de Omaet Games
  • Glyphica de AliasBLACK

Millor so i música

  • Wax Heads de Pattatie Games
  • Antro de Gatera Studio
  • Haneda Girl de Studio Koba
  • One Btn Bosses de Midnight Munchies

Millor narrativa

  • The Season of the Warlock de enComplot
  • Hitm3 de Xiri
  • Wax Heads de Pattatie Games

Millor sensació de joc

  • Haneda Girl de Studio Koba
  • Aureole - Wings of Hope de Team Stargazers
  • The Hookmarine de Elendow
  • One Btn Bosses de Midnight Munchies