10è aniversari
Mèdia04/03/2023

L’ARA Balears fa 10 anys

El projecte és avui un referent informatiu a les Illes, amb un setmanari en paper i un diari digital que abasten l’actualitat i que mantenen l’aposta fundacional pel periodisme de qualitat, rigorós i en català

ARA Balears

PalmaCom gairebé tot a la vida, un mitjà de comunicació no neix el dia que es llança al carrer. L’ARA Balears, en les edicions digital i de paper, es va publicar per primera vegada el 23 de maig del 2013. A principis de març, però, un equip encapçalat per Catalina Serra –actualment subdirectora del diari ARA de Catalunya– i format per una part dels periodistes del dBalears, el qual havia donat per acabada la seva singladura en paper, ja feia feina de valent per establir els criteris i els valors amb els quals aquest mitjà basaria la seva tasca periodística.

Enguany, l’ARA Balears fa deu anys i es pot dir que ha mantingut els principis que es varen imprimir en el manifest fundacional. Molt conscients que el diari naixia quan s’arrossegava una forta crisi econòmica, conscients també que els referents de la cultura i del país estaven en perill –governava el PP de José Ramón Bauzá, el més virulent contra la llengua catalana i contra qualsevol iniciativa que volgués normalitzar-ne l’ús–, l’ARA Balears va néixer per oferir “els instruments adequats per saber entre tots què passa i, si fos possible, entendre-ho”. Segons es llegeix en aquell manifest inicial, es volia fer “amb esperit crític, però no instal·lats sistemàticament en la crítica”. I s’hi expressava el compromís amb la societat: “com a persones actives des del món periodístic i empresarial, volem contribuir a definir el món que ve i les Balears que volem a partir d’un mitjà de comunicació modern, independent, rigorós i de qualitat”. Aquests valors –que passen per la justícia social, la igualtat i el respecte entre persones, per la defensa dels drets i les llibertats, per la cura del medi ambient en el qual vivim, per posar l’educació en un primer pla en la responsabilitat de tota la societat i, entre d’altres, per donar normalitat a l’ús de la llengua catalana, la pròpia i la que està més debilitada–s’han mantingut per a l’ARA Balears.

Cargando
No hay anuncios

Abans de néixer

La història de l’ARA Balears va començar molts mesos abans, quan un grup de periodistes i empresaris de les Balears parlaven de la necessitat que a les Illes hi hagués un diari en la llengua pròpia i es manifestaren disposats a treballar per fer-ho possible. Va ser essencial, per això, que el diari ARA volgués apostar-hi des de la consciència que aquestes iniciatives conjuntes enforteixen la llengua i la cultura catalanes que compartim. També ho varen ser, importants, aquells petits inversors que varen contribuir amb l’adquisició de participacions del projecte per poder tirar endavant un mitjà de comunicació rigorós i de qualitat.

Cargando
No hay anuncios

Des de llavors, l’ARA Balears ha esdevingut un referent informatiu, tant com a generador de debat com amb una actitud propositiva. I ho és així des de la versió digital i també en una edició en paper, ara setmanal, que aprofundeix en els temes d’actualitat aportant context, anàlisi i afavorint la reflexió. En aquest sentit, des de la redacció de l’ARA Balears –successivament dirigida per Catalina Serra, Cristina Ros, Ferran Aguiló, Aina Vives, Enric Borràs, Maria Eugènia Quetglas i actualment de bell nou Cristina Ros–, es treballa la informació de proximitat, la que sorgeix a l’Arxipèlag i l’afecta. I és la redacció del diari ARA de Catalunya, que en aquests deu anys de l’ARA Balears ha estat dirigida per Carles Capdevila i Esther Vera, la que aporta la mirada informativa a l’Estat, al món i a un ampli ventall de temàtiques que marquen no només l’actualitat social, sinó també i especialment la vida quotidiana de les persones. A través de l’ARA de Catalunya, a més, els lectors de l’ARA Balears poden tenir, en català, una selecció d’informacions de The New York Times. Igualment i no menys important, la informació internacional que arriba de la mà d’enviats especials i informadors que treballen des del terreny on passen les coses. Són privilegis que tenen els lectors de l’ARA Balears.

Cargando
No hay anuncios

Gràcies als subscriptors

Com ja s’afirmava en el manifest fundacional del diari, “el món digital està transformant el periodisme, donant més protagonisme al lector, però sense oblidar el valor que hi aporten els professionals de la informació”. Per això, des dels inicis, igual que l’ARA de Catalunya, l’ARA Balears ha creat a les Illes quelcom més que un diari convencional: s’ha volgut conformar una comunitat de persones lectores, entre les quals els subscriptors són un suport imprescindible. És aquesta una comunitat que està connectada mitjançant el paper i la pantalla, teixint una xarxa i afavorint un intercanvi mutu d’informacions i opinions.