Televisió
Mèdia18/12/2023

Els moments més destacats d'una Marató que trenca tabús sexuals però baixa en recaptació

La cita solidària ha recollit 5.705.395 euros, per sota dels últims anys

Barcelona"Ha costat trobar gent disposada a explicar com conviuen amb malalties que són tabú", explicava aquesta setmana el presentador d'El suplement, Roger Escapa, sobre La Marató d'enguany. Escapa és precisament qui dona el tret de sortida aquest diumenge de la cita solidària, a partir de dos quarts de deu del matí des de Catràdio. La fórmula és la mateixa que altres anys: des de la ràdio, la televisió i internet s'ofereixen gairebé disset hores ininterrompudes de programa amb testimonis, experts i converses al voltant de la salut sexual i reproductiva, que s'alternen amb actuacions d'artistes i propostes d'entreteniment. A mitjanit, el marcador s'havia elevat a 5.022.243 euros, una xifra per sota que les edicions immediatament anteriors. Passats quarts de dues de la matinada, i de la mà dels participants de la segona edició d'Eufòria, s'ha revelat el marcador final, que s'ha quedat en 5.705.395 euros.

A tall comparatiu, La Marató de l'any passat va recaptar en el seu marcador final 8.034.807 euros per a les malalties cardiovasculars. Com que habitualment les donacions romanen obertes fins el maig, la xifra definitiva d'aquell 2022 es va elevar encara fins els 11.206.936 euros. Al llarg dels seus 32 anys d'història, la cita solidària de TV3 ha recaptat vora 250 milions d'euros. En els últims deu anys, l'edició més reeixida, en termes de diners recollits, és la dedicada al càncer: 15.068.252 euros l'any 2018 (que va marcar el rècord històric). Per contra, la més discreta del darrer decenni va ser la del 2015, centrada en l'obesitat i la diabetis, que la nit de la gala va registrar 7.015.367 euros (que són 1,3 milions més que en la present edició) i al maig es va tancar amb 9.469.226 euros recollits per a la investigació científica sobre la matèria.

La violència obstètrica patida per Vicky Luengo i Georgina Latre

Les actrius han explicat tots els obstacles fins a ser diagnosticades amb endometriosi

Vicky Luengo i Georgina Latre comparteixen des de fa anys amistat, professió –totes dues són actrius– i malaltia: endometriosi. En una entrevista a El suplement de Catràdio, les intèrprets han explicat com han hagut de fer un llarg i tortuós camí fins a ser diagnosticades i trobar el tractament adequat per enfrontar-se a la patologia. En una visita a urgències, Latre ha recordat com el metge la va diagnosticar "d'una contractura a l'esquena" quan, en realitat, el dolor li provenia de l'endometri. "Tant a mi com a l'amiga que m'acompanyava ens va tractar com si fóssim criatures", ha lamentat l'actriu. Luengo també ha experimentat episodis similars a l'hospital. En la darrera visita a urgències, el metge li va recomanar "que fes un embaràs in vitro amb dos embrions i després va dir que em buidaria, com si fos un animal". L'actriu ha afegit: "Allò era violència, i no sé per què no ho vaig denunciar".

Mayka Navarro i la impossibilitat de ser mare

Va haver de rebre tractament psiquiàtric per assumir que no podria fer realitat el seu desig

Les periodistes Mayka Navarro i Laura Fa han passat per El suplement per exposar les seves vivències al voltant de la menopausa. Però la conversa amb Roger Escapa ha acabat arribant fins a la impossibilitat de complir un dels seus desitjos més forts: ser mare. "Quan m'hi vaig posar, el meu cos va dir que havia fet tard. Vaig anar a una clínica de fertilitat i vaig sumar tractaments durant quatre anys. Massa seguit, massa sola, massa hormonada. Va ser tot un fracàs", ha explicat Navarro, que va acabar "en un pou d'on em va costar molt sortir".

Cargando
No hay anuncios

La lluita de l'Àlex contra els prejudicis relacionats amb la discapacitat i el sexe

"M'havia cregut que no podria tenir una vida sexual plena", afirma

"El primer que es veu de mi és una cadira de rodes. És un condicionant negatiu", ha explicat l'Àlex en una conversa amb el presentador del programa Que no surti d'aquí de Catràdio, Roger Carandell. L'Àlex ha explicat com li ha resultat molt complicat fer pública la seva homosexualitat i com, en paral·lel, s'ha trobat amb moltes situacions en què se l'ha associat amb una persona asexual. "La gent pressuposa que, com que vaig amb cadira de rodes, tinc disfunció erèctil", ha dit. El noi s'ha trobat amb moments incòmodes, en què algunes persones directament li han preguntat si pot trempar o si pot tenir relacions sexuals, i ha fet una crida a normalitzar la sexualitat de les persones amb discapacitat.

La menopausa segons Elisenda Pineda

La humorista diu que la regla de la menopausa "és com un fill adolescent: saps que és ell, però no el reconeixes"

Com és habitual, La Marató ha combinat els testimonis més punyents amb les actuacions musicals i l'humor, que ha tingut un espai especial al llarg de la jornada. La humorista Elisenda Pineda s'ha encarregat d'explicar, a través d'un monòleg, quins són els efectes de la menopausa. "És com un calendari d'Advent. Et lleves sense saber què et tocarà avui. Sorpresa!", ha arrencat Pineda. Entre riures del públic, ha explicat que la menopausa provoca una baixada de la libido –"Et ve més de gust rebentar-te les dents contra la fòrmica de la cuina que tenir sexe"–, sequedat vaginal i canvis d'humor. "Vaig més emprenyada que el president de l'Argentina. Com ho combatem? Insultant molt", ha afirmat. Un altre dels efectes és la modificació del cicle menstrual, que Pineda ha definit així: "La regla de la menopausa és com un fill adolescent: saps que és ell, però no el reconeixes". Celestino Corbacho, per part seva, ha parlat de la disfunció erèctil, en un altre monòleg humorístic que posava l'accent en la dificultat de parlar-ne en societat, i ha explicat les proves que havia fet d'un medicament per recuperar les eleccions (i les tribulacions patides perquè no aconseguia aleshores abaixar la inflor, un cop acabada la relació sexual).

Cargando
No hay anuncios

La infertilitat de la Noèlia

Després d'un llarg procés intentant embarassar-se, reclama que no poder tenir fills deixi de ser tabú

Quedar-se embarassada s'havia convertit en una obsessió del dia a dia de la Noèlia i una frustració cada mes que veia que no ho havia aconseguit. Al cap d'un temps d'intentar-ho, tant ella com el seu marit van anar al metge per esbrinar per què no se'n sortien. La resposta no va arribar. "Mai vaig saber el motiu de la meva infertilitat. Al final em vaig enfonsar, va ser un xoc", ha explicat la Noèlia en una conversa amb Xavi Coral. "Embarassar-me s'havia convertit en una feina, havia d'assolir aquell objectiu. Em sentia molt culpable", ha assegurat, alhora que ha explicat que va trobar a faltar acompanyament psicològic durant el procés. Finalment, la parella va optar per la reproducció assistida, i els resultats van ser positius. "El dia que em van trucar i em van dir que estava embarassada era com si m'hagués tocat la loteria", ha recordat la Noèlia. Tot i el final feliç de la seva història, ha fet una crida a normalitzar la infertilitat: "Avui dia encara és tabú, la dona que no pot tenir fills de forma natural no està ben vista".

Doble diagnòstic: càncer de mama i embaràs

La Sara ha protagonitzat un dels moments més emotius de La Marató

Un dia la Sara va rebre un cop accidental al pit que li va fer més mal de l'habitual. El metge la va estudiar i li va fer un doble diagnòstic: tenia càncer de mama i estava embarassada. Com que es trobava en el segon trimestre de l'embaràs, els sanitaris li van explicar que havia d'escollir si volia o no tirar-lo endavant. "A la meva família els vaig dir: «Jo continuo amb l’embaràs si m'assegureu que a les meves filles mai els faltarà res»", ha explicat la Sara, en un dels moments més emotius de La Marató. Les dues primeres setmanes les recorda amb molt de patiment. "Tenia el càncer conegut popularment com el de l'Angelina Jolie. Tota la meva família es va fer proves, vam descobrir que la mare n'era portadora però no n'havia patit els efectes", ha explicat. El seu testimoni ha servit també per visibilitzar l'impacte emocional del càncer de mama durant un embaràs: "Quan vaig tenir la Lola em vaig sentir sola, perquè jo havia de continuar amb les sessions de químio".

Els Estopa estrenen cançó en català

El grup homenatja "el part" de la rumba

El tram nocturn de La Marató ha començat amb puntejat de guitarra clàssica i picades rítmiques de mans: eren els Estopa, amb una cançó dedicada a Antonio González El pescaílla amb bona part de la lletra en català. Xavi Coral n'ha destacat l'energia que encara transmetien, portant a la motxilla ja vint-i-cinc anys de carrera. Els versos dels de Cornellà feien una picada d'ulls a la temàtica d'enguany, ja que la cançó explicava els orígens del naixement de la rumba: "En un carreret de Gràcia / on no hi havia cap farola / hi va donar llum la rumba / i en el cos d'una persona", corejaven els germans Muñoz, abans d'arrencar un crescendo intens. El tema és original del grup i forma part del disc Estopía, que apareixerà al març. La cantant Chanel ha destacat també amb la seva versió d’Agua, de Jarabe de palo, en català.

Cargando
No hay anuncios

La incertesa de la Ikram Mensouri

Voldria ser mare tot i el càncer que pateix

El testimoni de la Ikram, de 37 anys, ha estat immensament commovedor. Ha explicat el procés de tractament d'un càncer, els dolors diaris, les repercussions en la relació sentimental, la líbido decaiguda, la menopausa precoç en perdre l'ovari i l'úter, i les nits que s'interrompen de cop per un atac d'angoixa. Són cinc anys que li esperen d'incertesa i controls freqüents, més l'afebliment del cos per la quimioteràpia. La Ikram va rebre el diagnòstic quan estava en projecte convertir-se en mare. Ella voldria seguir endavant, però sap que les possibilitats d'adopció són escasses per a les malaltes de càncer i la possibilitat de fer servir els òvuls fecundats que té congelats, però problemes legals ho impedeixen. "Em fa molt no aconseguir la maternitat". explicava, emocionada.

Pere Aragonès i tres avortaments

El president de la Generalitat ha compartit una història personal

Un dels clàssics de La Marató són els telefonistes famosos, que presten uns minuts del seu temps, i la seva imatge, per recollir donacions fent de voluntari. I el president de la Generalitat és un clàssic que mai no falla. En aquest cas, Pere Aragonès ha volgut contribuir a un dels objectius de La Marató, que era visibilitzar un seguit d'afectacions que, per la seva naturalesa, solen quedar fora de la conversa social. Així, ha detallat que ell té una filla perfectament sana, però que buscaven una altra criatura i, en el camí, la seva dona ha patit tres avortaments, "l'últim dels quals ben recent". Altres cares cèlebres que s'han pogut veure són Pilarín Bayés, la xef Carme Ruscalleda o l'artista Llum, de la primera edició d'Eufòria.

Perdre un bessó al ventre

Un testimoni dolorós sobre dolor perinatal 

La María José estava embarassada de bessons i a la setmana 28, la llevadora li va comunicar unanotícia terrible:un dels dos nens no tenia batec al cor. Va haver de parir el seu fill mort, i en va acompanyar un sentiment de culpa. Alhora, calia donar la benvinguda a la vida d’una altra criatura. Aquest testimoni va obrir-se per explicar com és una situació límit com aquesta, que cal afrontar quan es tenen menys forces. La Maria José va reclamar a la societat i les empreses poder prendre’s més temps per poder recollir-se i travessar aquest dol.

Cargando
No hay anuncios

Incontinència fecal

Molt més comuna del que podria semblar

L'Àngels ha acceptat explicar el seu problema d'incontinència fecal, que pateix des de fa vint-i-quatre anys arran d'un part difícil. Va a tot arreu amb una o dues mudes, una espongeta, un tap anal... "El primer que fem és localitzar el lavabo, quan anem a un bar. I no tothom ho entén o bé, mentre ho expliques, ja se t'ha escapat. I, segons on, no et deixen entrar". L'Àngels va trobar deu anys a trobar un tractament, i actualment dur un neuroestimulador. Però fins trobar la solució, van ser anys d'una afectació que causava problemes a tots els àmbits de la vida i que li causava una minva important de l'autoestima i situacions marcades per la vergonya. Va haver de deixar la feina i tot, perquè treballava de cara al públic, i els nervis se la menjaven, davant la por de començar a fer pudor tot i portar bolquer. Helena Garcia Melero ha explicat que entre un 8 i un 12% pateix aquesta incontinència, però com que socialment no està acceptat, es viu aquesta condició en silenci.

Disfunció erèctil

En Lluís i les seqüeles d'un càncer de pròstata

Els 80% dels homes que se sotmeten a una operació derivada d'un càncer de pròstata pateixen després la seqüela de la incontinència i la disfunció erèctil. És el cas d'en Lluís, que ha explicat el seu cas, acompanyat de la Coral, la seva parella. Després del tractament quirúrgic traumàtic, va veure que mantenir l'erecció no era possible i, després del que va qualificar d'un "calvari" d'andròlegs i medicacions, va trobar la solució gràcies a la implantació d'una pròtesi que, amb un senzill sistema hidràulic, aconseguir proporcionar la rigidesa al penis necessària per consumar una penetració. El músic i productor Caïm Riba també va explicar el seu cas de càncer de pròstata.