Tecnologia
Mèdia14/10/2022

Al metavers també tindrem cames

Meta, Microsoft i Samsung han presentat als desenvolupadors algunes de les seves novetats, moltes marcades per la potenciació dels universos virtuals

Aquesta setmana s’han succeït els congressos per a desenvolupadors de tres gegants de la tecnologia: Meta insisteix en jugar-s’ho tot als universos virtuals; Microsoft també els abraça, però amb més prudència, i Samsung aposta per explotar la seva omnipresència en les llars de tot el món.

Meta Connect

Si ens hem de guiar per la ponència inaugural del congrés de Meta, l’empresa-abans-anomenada-Facebook està desesperada per fer-nos creure que el nostre futur no són la web i els mòbils, sinó els entorns virtuals on ens projectarem mitjançant rèpliques digitals nostres que interactuaran amb les d’altres persones i, sobretot, amb empreses a les quals comprarem béns i serveis igualment virtuals, deixant-li a Meta, com a gestora d’aquest entorn, una sucosa comissió, naturalment en diners ben reals.

Cargando
No hay anuncios

Tan reals com els més de 10.000 milions de dòlars que Zuckerberg i els seus accionistes porten abocats en la creació del seu metavers. Una forta aposta que s’explica per l’estancament o fins i tot la disminució dels ingressos de les seves plataformes publicitàries disfressades de xarxes socials: Facebook i Instagram, que van cedint terreny comercial a nouvinguts com TikTok. Amb aquests recursos, Meta va perfeccionant Horizon Worlds, el seu metavers de consum, amb millores molt necessàries com dotar d’extremitats inferiors els avatars, que fins ara només tenen cap i tors, sense res per sota de la cintura. Això sí, l’empresa ha reconegut que el vídeo de demostració en què el Zuckerberg virtual surt fent saltirons està fet amb tecnologia convencional de captura de moviment. Una altra novetat digna de ser aplaudida: l’usuari podrà endur-se l’avatar creat per a l’entorn de Meta a altres aplicacions com Zoom. I l’empresa està aconseguint atreure cap al seu univers aplicacions de realitat virtual (RV) d’empreses serioses com Adobe i Autodesk.

La plasmació d’aquesta ambició per part de Meta és el nou visor de RV de gamma alta Quest Pro. Costa 1.800 euros, quatre vegades més que l’actual model de consum Quest 2, perquè incorpora un processador Qualcomm més potent, més memòria, més capacitat d’emmagatzematge i pantalles de més qualitat: 1.800 x 1.920 píxels a cada ull, amb una freqüència d’actualització de 90 Hz. Per tal de combatre la claustrofòbia, és obert pels dos costats, cosa que contribueix a millorar l’efecte de realitat augmentada. Però la gran aportació del Quest Pro són els captadors interns que observen el rostre de l’usuari i li segueixen la mirada perquè el seu avatar imiti les expressions facials, com les ganyotes i els somriures. Naturalment, res impedeix que Meta acabi fent servir aquests sensors per valorar la reacció de l’usuari als anuncis que indefectiblement li mostrarà.

Cargando
No hay anuncios

Microsoft Ignite

En el seu congrés, Microsoft també ha fet bandera dels universos virtuals, arribant al punt d’acordar amb Meta que el servei Teams de treball en grup s’integri a Horizon Workrooms, la variant empresarial del metavers de Zuckerberg, tot i que el nou Quest Pro podria ser considerat un rival del visor HoloLens de realitat augmentada (RA) de Microsoft (per cert, el principal client és l’exèrcit dels EUA, i un estudi intern recent diu que el 80% dels soldats que el fan servir es maregen o tenen mal de cap). Val a dir que Teams també s’integra de manera transparent en els dispositius de videoconferència de Cisco, que té un producte rival: Webex. El capítol d’aliances amb la competència es completa amb l’anunci que Apple traurà l’any que ve aplicacions d’Apple TV i Apple Music per a Windows, i que l’àlbum de fotos de Windows 11 es podrà connectar a iCloud.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft, ha declarat que considera Teams "el nostre sistema operatiu al núvol", tota una bufetada al producte estrella de la casa, Windows. L’altra vaca sagrada de Microsoft, el paquet d’ofimàtica Office, també ha rebut: després de 30 anys canviarà de nom i passarà a anomenar-se Microsoft 365 a partir de l’any que ve.

Microsoft també ha reforçat aquests dies la seva exitosa aposta pel hardware. D'una banda, ha renovat la gamma Surface Studio d’ordinadors de sobretaula "tot en un" amb el model de 28 polzades Studio 2+. De l’altra, els portàtils convertibles Surface Pro i Pro X es fusionen en el nou Pro 9, disponible en dues variants: una amb processador Intel, més econòmica, i una altra amb xip ARM, més cara perquè inclou connexió 5G.

Cargando
No hay anuncios

En matèria de software, la nova aplicació Microsoft Designer inclourà les funcions algorítmiques del generador d’imatges DALL-E 2, creat per OpenAI (controlada per Microsoft), i també afegirà al cercador Bing i al navegador Edge una funció de creació d’imatges basada en la mateixa tecnologia d’intel·ligència artificial.

Samsung Developer Conference

La tercera en discòrdia d’aquesta setmana és Samsung. Ja fa uns mesos que la coreana s’ha proposat explotar a fons la seva presència en milions de llars, en forma tant de smartphones i televisors, dues categories que lidera a escala mundial, com d’electrodomèstics. Així, la trobada anual de creadors d’aplicacions va arribar precedida de l’anunci de les set marques (Aiwa i RCA són les més conegudes aquí) que adoptaran en els seus televisors connectats el sistema operatiu Tizen que fins ara Samsung es guardava en exclusiva per als seus propis aparells. L’objectiu és defensar el 30% de quota de Tizen al mercat de televisors connectats davant l’amenaça dels models amb Android.

Cargando
No hay anuncios

El congrés de desenvolupadors pròpiament dit es va dedicar a OneUI 5, la nova versió de la capa pròpia d’usuari que s’afegirà al sistema operatiu Android 13, incidint especialment en les funcions de personalització i automatització d’operacions. Amb la vista posada en Apple, Samsung també ha reforçat el servei Samsung Health de dades de salut amb eines amb què les institucions sanitàries poden crear aplicacions de recerca mèdica basades en els sensors dels rellotges Galaxy Watch.

També s’ha potenciat la plataforma Smart Things de domòtica, amb la voluntat que els mòbils Galaxy serveixin per controlar tots els aparells connectats de la llar, sigui quina sigui la marca. Així, les bombetes connectades Hue de Signify (abans Philips Lighting) s’integren directament a Smart Things. Tot i això, la novetat més prometedora és l’aliança entre Samsung i Google per dotar els mòbils Galaxy de compatibilitat amb el nou estàndard Matter que totes les grans marques d’electrònica i electrodomèstics estan adoptant perquè qualsevol aparell es pugui controlar amb qualsevol plataforma, sigui Alexa, Assistant, Siri o fins i tot el Bixby de Samsung. Un Bixby que, per cert, ha après un nou idioma: no és el català, sinó l’espanyol de l’Amèrica Llatina.