Mèdia11/05/2020

'Operación Triunfo' torna la setmana que ve sense públic a les gales

Roberto Leal conduirà les quatre gales que decidiran el guanyador d'aquesta edició

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaDesprés de dos mesos tancada, l'acadèmia d'Operación Triunfo tornarà a obrir les portes ben aviat. Dimecres de la setmana que ve el concurs de talents tornarà a La 1 per completar la temporada que va quedar truncada al març com a conseqüència de la pandèmia de covid-19. Els nou concursants que encara seguien a la competició es disputaran la victòria en quatre gales, les mateixes que quedaven pendents quan el programa va quedar interromput.

Les gales, però, s'emetran sense públic i "seguint els protocols establerts per als espectacles en recintes tancats", com a mesura de seguretat per prevenir l'expansió del coronavirus. Cal tenir en compte que l'acadèmia d'OT és al Parc Audiovisual de Terrassa, és a dir, en una zona que es troba encara en la fase 0 del desconfinament.

Roberto Leal, que durant aquesta pausa a OT ha fitxat per Atresmedia per presentar-hi Pasapalabra, serà l'encarregat de presentar aquest tram final de l'edició, tal com s'havia compromès a fer quan va signar la seva incorporació al grup privat.

Cargando
No hay anuncios

El concurs es reprendrà des del mateix punt en què va quedar aturat el 16 de març, quan TVE i la productora de l'espai, Gestmusic Endemol, van decidir tancar l'acadèmia. Així doncs, Gèrard i Hugo, els dos concursants que estaven nominats en aquell moment, es jugaran la permanència en la gala del dia 20. La resta de triunfitos que tornaran a l'acadèmia són Nia, Flavio, Anaju, Samantha, Eva, Bruno i Maialen.

En el seu comunicat d'aquest dilluns, Televisió Espanyola no ha precisat en quin moment es reobrirà l'acadèmia i simplement indica que serà "abans" que torni l'activitat al plató. Els tempos habituals del concurs apunten que hauria de ser entre dimecres i dijous, ja que els concursants solen tenir una setmana per preparar la gala següent. En aquest sentit, la cadena també confirma el retorn del resum diari de l'activitat a l'acadèmia que s'emetia de matinada i la reobertura del canal 24 hores a YouTube, que es posarà en marxa "en el mateix instant que els concursants entrin a l'acadèmia".

L'acadèmia, pendent dels tests

Com a requisit previ a la reobertura de l'acadèmia, Gestmusic "sotmetrà els nou concursants i tots els professionals que tinguin relació amb ells a les proves del covid-19". A més, les instal·lacions s'hauran de desinfectar abans que l'equip i els participants hi puguin entrar. El compte de Twitter del departament de comunicació de RTVE ha justificat d'aquesta manera que encara no s'hagi precisat en quin moment es reprendrà l'activitat, davant de les queixes d'alguns usuaris per la poca concreció sobre aquest punt.

Cargando
No hay anuncios

La directora de l'acadèmia, Noemí Galera, també ha aclarit que la data d'obertura de les instal·lacions "depèn dels resultats dels tests".

Mesures de seguretat

A part d'això, els serveis de prevenció de RTVE i de Gestmusic han fixat altres protocols per garantir la seguretat en el retorn del programa. Així, per exemple, s'han cancel·lat les visites de convidats a l'acadèmia, s'ha establert que les masterclass es facin telemàticament (excepte "alguna de puntual") i que les classes de veu i de cultura musical es facin també online.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les gales, més enllà de l'absència de públic, s'han previst altres mesures de seguretat: el jurat serà al plató però "seguint la distància reglamentària", els concursants es vestiran sols "sota la supervisió dels responsables de vestuari" i l'equip de maquillatge i perruqueria farà servir mascareta, guants i pantalla facial. Cada concursant farà servir, durant tota la gala, un micròfon de mà que no compartirà amb ningú més, i no hi haurà músics tocant en directe. Sí que es continuaran rebent artistes convidats, tot i que "en la mesura del possible es maquillaran i pentinaran ells mateixos".

La cadena també avança que "s'estudiarà la viabilitat que un familiar de cada concursant nominat pugui anar al plató, però evitant el contacte físic". En tot cas, això seria, com a molt aviat, a partir de la segona gala.

Una edició amb dificultats

La suspensió de la temporada a causa de la crisi sanitària va ser un obstacle afegit a una edició que ja avançava amb problemes, fins al punt que s'havia situat com la menys vista de la història del format. En el moment de la cancel·lació se situava en 1.633.000 espectadors i un 11,7% de quota de pantalla al conjunt d'Espanya, és a dir, gairebé cinc punts per sota de la temporada anterior, emesa el 2018, que havia reunit 1.957.000 cada setmana i havia marcat un share mitjà del 16,4%.

Cargando
No hay anuncios

El 15 de març, un dia abans que es fes efectiva la suspensió del concurs (i l'endemà que el govern espanyol decretés l'estat d'alarma), OT va haver d'improvisar a última hora un programa especial per substituir la gala setmanal. Roberto Leal va conduir l'emissió des de casa seva i els concursants van actuar des de l'acadèmia (i no des del plató). Aquell dia no hi va haver nominacions ni valoracions per part del jurat, i per tant les actuacions van quedar fora de concurs. La competició, doncs, es reprendrà prenent com a referència la gala de la setmana anterior, l'última que es va celebrar amb normalitat.

En el moment de la cancel·lació de la temporada ja es va deixar clar que la intenció era reprendre-la quan fos possible, i de fet l’activitat dels concursants no s’ha aturat del tot durant aquest temps: cada setmana han preparat un tema des de casa i han mantingut el contacte amb els professors. Dijous passat, durant una videoconferència en què participaven tots els concursants, Galera va anunciar-los el retorn imminent del programa, tot i que sense concretar encara la data. “Necessitem que us feu les maletes”, els va dir.

Més de 7.000 inscrits per al públic virtual

Operación triunfo es reprendrà sense públic físicament al plató, però Gestmusic ha previst una alternativa per substituir-lo: el públic virtual. Segons ha explicat aquest dilluns el director de la productora, Tinet Rubira, al programa Popap de Catalunya Ràdio, s’ha desenvolupat un software que permetrà que unes 400 persones segueixin l’emissió des de casa “a través d’una aplicació de videoconferència” i que les seves reaccions es puguin veure a les pantalles del plató en temps real. “Veurem si aplaudeixen, si criden com si estiguessin vivint la gala des d’allà. Seran a casa però estaran dins de l’espectacle”, ha explicat Rubira. “No volem punxar la reacció de la gent individualment, sinó formant part d’un conjunt, com és en un espectacle d’aquest tipus”, ha afegit, i ha destacat que, d’aquesta manera, s’intentarà compensar la solitud dels concursants al plató. “Quedaria molt desangelat si creuessin la passarel·la sense cap reacció”, ha dit. Segons ell, des que divendres es va obrir la convocatòria, més de 7.000 persones ja han demanat formar part d’aquest públic virtual.