Televisió
Mèdia07/12/2022

Què està passant a 'MasterChef'?

Les crítiques de Patricia Conde qüestionen l'ètica del concurs de La 1, que pateix una caiguda gradual de l'audiència des de la primera temporada

Barcelona"El que insinuo és que contracteu algun psicòleg perquè el programa ens expliqui el perquè de les coses. Com ara «No estàs boig, t'han apagat el forn»", escrivia la setmana passada Patricia Conde a Instagram. L'actriu i presentadora, participant de l'última edició de MasterChef celebrity, va posar el programa de La 1 a la diana i va desencadenar un huracà mediàtic pocs dies després de la final. Conde disparava contra l'equip del concurs i deixava caure que alguns concursants havien consumit droga durant el rodatge: "Mai m'he drogat, i en un programa de televisió amb 14 càmeres enfocant-me no faria una cosa així, soc bona però no idiota, i m'estimo, em respecto i vull el millor per al meu fill i per a mi. Saps perfectament qui són les dues persones en aquesta edició que sí que ho han fet, cada dia". La productora de MasterChef, Shine Iberia, va negar les acusacions i va amenaçar Conde amb emprendre accions legals si no es disculpa i rectifica.

La concursant –que va modificar el missatge d'Instagram diverses vegades– responia així a les crítiques que havia rebut sobre la seva actitud al programa: va autoboicotejar les seves possibilitats de guanyar-lo i fins i tot es va negar a cuinar. Conde va escriure que havia sentit molta pressió, especialment per "la gent que dona ordres" i "el que es dirà després a les xarxes socials" i "les terribles conseqüències". El text es va interpretar com una clara referència al suïcidi de Verónica Forqué poques setmanes després del seu pas per MasterChef celebrity, que va anar lligat a centenars de missatges assetjant-la i ridiculitzant-la a les xarxes socials. La seva mort l'any passat ja va qüestionar l'ètica del programa, que va ser criticat per una possible explotació del fràgil estat psicològic de la intèrpret. Tot i això, MasterChef celebrity ha seguit celebrant noves edicions com si res.

Cargando
No hay anuncios

Amb el missatge d'Instagram, Conde va posar damunt la taula una pràctica que fa temps que s'apunta cap al concurs: la interferència dels equips de producció per crear polèmiques i conflictes entre els concursants. En concret, Conde posava d'exemple un moment en què ella creia tenir el forn encès però resulta que estava apagat. Samantha Vallejo-Nágera, una de les membres del jurat, va donar a entendre que la concursant l'havia apagat amb el peu, tot i que aquesta acció no es veia a la pantalla. Uns mesos abans, l'exconcursant de MasterChef celebrity Xuso Jones explicava situacions similars. "Perquè un programa entretingui la gent a casa han de passar coses que l'espectador no s'imagina darrere les càmeres. Algú tirant no sé què als plats sense que me n'adoni, canviar-los de lloc i que després et vingui algú cridant i preguntant on són els plats. Acaba el programa i et quedes pensant: «Ostres, el que m'han fet en directe»", deia Jones al podcast Reyes del palique.

Cargando
No hay anuncios

Ells no són els únics que s'han queixat del concurs després de participar-hi. La gimnasta olímpica Almudena Cid va dir al febrer a la revista Lecturas que MasterChef havia estat "la pitjor experiència televisiva" de la seva vida; l'actor Fernado Tejero va admetre que s'havia penedit de formar-ne part "des del primer minut", i el torero Manuel Díaz El Cordobés, que va concursar a la primera edició de MasterChef celebrity, va explicar que després del programa va estar dos anys sense entrar a la cuina de casa: "No vaig aprendre gairebé res, el que feien era posar-te al límit amb coses que eren impossibles de fer".

Cargando
No hay anuncios

Alguns exconcursants també han carregat contra el jurat, que s'ha mantingut intacte des de la primera edició –tant per als programes amb concursants anònims com per als infantils i els dels famosos–, amb els xefs Jordi Cruz, Pepe Rodríguez i Samantha Vallejo-Nágera. El tracte paternalista i condescendent cap als aspirants és la tònica general dels jutges i els ha portat diverses enganxades. La més destacada va ser amb la cantant María del Monte, que va decidir marxar del talent show després de dir als jutges: "No cal que tingueu sempre la cara del fiscal de Morena Clara per parlar a la gent".

La caiguda de l'audiència

MasterChef celebrity va aparèixer per primera vegada a La 1 el 2016 com una via més de Televisió Espanyola per seguir explotant l'èxit de MasterChef. El concurs s'havia estrenat el 2013 inspirat en un talent show britànic homònim i aviat va convertir-se en un producte televisiu de masses, amb moments com l'expulsió d'Alberto després del plat León come gamba. Amb la versió protagonitzada per famosos, la cadena pública va aconseguir captar encara més audiència: la primera edició va acumular un 19,6% de quota de pantalla a Catalunya (un 22,8% a Espanya), una xifra que MasterChef no ha assolit mai. El concurs amb participants anònims s'ha mantingut entre l'11,5% i el 21,5% de share a Catalunya i entre el 15,3% i el 23,5% a Espanya.

Cargando
No hay anuncios
Evolució de l'audiència de 'MasterChef' a Catalunya i a Espanya
Quota mitjana d'audiència per temporada

Malgrat que les dades de MasterChef celebrity són bones, el programa ha experimentat una caiguda gradual del públic des que va arrencar. L'última edició s'ha quedat amb un 15,3% de quota i un milió i mig d'espectadors de mitjana, menys de la meitat respecte a la primera temporada. Per a La 1, però, és un dels pocs formats amb els quals pot competir en termes d'audiència amb les cadenes privades. Les crítiques no han fet canviar el programa, que ja té a punt l'edició de Nadal amb famosos i prepara la temporada número 11 de MasterChef, prevista per a l'any vinent.