Mèdia25/11/2016

La pel·lícula de la Batalla de l’Ebre arriba a TV3

La cadena pública estrena ‘Ebre, del bressol a la batalla’, el primer telefilm sobre la Lleva del Biberó

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaL’abril del 1938 la subsistència de la Segona República Espanyola està greument amenaçada. L’exèrcit franquista ja ha entrat en territori català, ha conquerit ciutats com Lleida, Tremp o Gandesa i ha aconseguit situar el front principal de la Guerra Civil al llarg dels rius Segre i Ebre. L’ofensiva final sobre Catalunya sembla imminent, i una victòria dels rebels en aquest atac suposaria la fi de la República. Davant d’aquesta situació, el president, Manuel Azaña, pren una decisió desesperada i crida a files 30.000 joves de 17 i 18 anys, que s’incorporaran a l’exèrcit republicà amb tasques auxiliars. Aviat se’ls coneixerà com la Lleva del Biberó.

Entre aquests nois que són enviats a la guerra sense que mai abans hagin agafat una arma hi ha de tot: antifeixistes com el Valentí Godall, que s’incorpora a files amb ganes de combatre l’enemic però que acabarà fent amistat amb un ferit de l’altre bàndol; voluntaris com el Fermí Quintana, que s’ha allistat per decisió pròpia amb l’esperança de trobar el seu germà, desaparegut des de fa temps; joves de pagès com el Pere Puig, que fins llavors tenia una vida solitària i tranquil·la fent de pastor; i fins i tot seminaristes com el Jaume Comelles, que viu amb por no només per haver d’enfrontar-se als franquistes sinó també perquè té la sensació que alguns dels seus companys el miren de reüll per les seves conviccions religioses.

Cargando
No hay anuncios

Aquests quatre personatges són ficticis, però les seves històries estan basades en els testimonis reals d’alguns d’aquells joves, recollits gairebé 80 anys després per Eduard Sola, el guionista del telefilm Ebre, del bressol a la batalla, que s’estrena a TV3 aquesta nit, a les 22.25, i que representa la primera producció audiovisual sobre la Lleva del Biberó i la Batalla de l’Ebre. Perquè, tot i que se’ls havia mobilitzat únicament per dur a terme tasques de suport a l’exèrcit republicà, al cap d’uns mesos molts d’aquells joves van ser enviats al front i van ser protagonistes del que acabaria sent l’episodi més sagnant de la Guerra Civil Espanyola: en els 115 dies que va durar, la Batalla de l’Ebre va deixar 30.000 morts i 75.000 ferits.

Interactiu: 80 anys de la Guerra CivilLa cinta, dirigida per Román Parrado, segueix el Valentí (Àlex Monner), el Fermí (Enric Auquer), el Pere (Oriol Pla) i el Jaume (Emilio Palacios) durant la seva estada als camps d’entrenament de l’exèrcit republicà i després de ser enviats al front, però també posa el focus en un altre conflicte, molt menys sagnant i que té lloc a uns quants quilòmetres de distància de les trinxeres de l’Ebre. Es tracta de l’enfrontament entre el president de la República, Manuel Azaña (Manuel Morón), i el president del govern espanyol, Juan Negrín (Adolfo Fernández), sobre com cal actuar davant d’una situació tan extrema: el primer és partidari de negociar la pau amb Franco per acabar amb les hostilitats com més aviat millor, mentre que el segon defensa que cal continuar lluitant i fer-se forts al front de l’Ebre. Negrín és conscient que la República, tota sola, no podrà derrotar un exèrcit que té el suport de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista, però vol allargar el conflicte fins que França i la Gran Bretanya declarin la guerra a Hitler, convençut que, llavors, aquestes dues potències acceptaran finalment fer costat a la República en la seva lluita contra el feixisme a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta batalla de despatxos i la que es viu al front avancen en paral·lel al llarg de la pel·lícula, però tenen un punt de contacte en la figura de la secretària d’Azaña, Carme Manyà, una noia interpretada per Roser Tàpias que manté un intercanvi epistolar amb Pere Puig, tot i que no el coneix. La seva relació comença quan ell, en entrar a l’exèrcit, rep l’uniforme d’un soldat mort que duia a la butxaca una carta de la seva filla, i decideix contestar-la.

La pel·lícula també reserva un espai a les Brigades Internacionals, personalitzades en Nan Green (Kimberley Tell), una jove infermera anglesa que va existir en la realitat i que es dedica a atendre, en un hospital de campanya instal·lat en una cova, els soldats republicans ferits en combat.

Cargando
No hay anuncios

Ebre, del bressol a la batalla és una coproducció de TV3, Setmàgic Audiovisual i Enciende TV, amb la participació de Canal Sur. La cinta es va rodar l’estiu de l’any passat entre Terrassa i diverses localitzacions de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta on va tenir lloc realment la batalla. Abans d’estrenar-se a TV3, la pel·lícula ja s’ha projectat en alguns festivals de cinema, com el de Màlaga, a l’abril, o el Zoom d’Igualada, aquesta setmana, en què competeix en la secció oficial.