Mèdia10/09/2019

Els periodistes de 'Le Monde' reclamen als accionistes que blindin legalment la independència del diari

Exigeixen el dret d'aprovació a l'hora de decidir l'entrada de futurs accionistes

Ara
i Ara

BarcelonaMés de 460 periodistes de 'Le Monde' han reclamat a través d'un editorial publicat al mitjà que els accionistes del diari es comprometin a garantir legalment la independència editorial de la redacció. El text es publica en un moment en què els periodistes consideren "crucial" perquè, segons expliquen, el diari està a punt d'incorporar un nou accionista sense que la redacció n'hagi estat consultada.

"L'octubre del 2018 vam tenir coneixement de la venda del 49% de les accions de Matthieu Pigasse a l'industrial Daniel Kretinsky. L'operació es va dur a terme sense que el pol d'independència del grup Le Monde, accionista minoritari del grup que agrupa els periodistes, personal, lectors i fundadors, en fos informat", expliquen al text. La redacció del diari ja es va mostrar en contra d'aquest moviment a l'octubre del 2018, quan es va fer públic que l'empresari txec Kretinsky negociava la seva entrada al grup de premsa. Llavors el pol d'independència de 'Le Monde', que controla un 25% de les accions del diari, va qualificar l'anunci de la transacció de "brutalitat".

Cargando
No hay anuncios

A l'editorial, els periodistes asseguren que pocs dies després d'aquell comunicat Matthieu Pigasse i Xavier Niel, els dos accionistes principals de 'Le Monde', es van comprometre a atorgar al pol d'independència del diari un dret d'aprovació que els permetria aprovar o rebutjar l'arribada de qualsevol nou accionista. Els periodistes es queixen que mentre Xavier Niel sí que ha signat el compromís per a aquest dret d'aprovació, Matthieu Pigasse i Daniel Kretinsky encara no ho han fet.

Cargando
No hay anuncios

Els periodistes recorden que el dret d'aprovació és "una part indispensable per completar i reforçar el mecanisme que protegeix la nostra feina". "Qualsevol canvi substancial en el capital sense l'aprovació dels empleats contaminaria la relació construïda durant els últims deu anys amb els nostres accionistes, enfosquiria els valors del periodisme de 'Le Monde' i degradaria la confiança dels nostres lectors", asseguren.

Afegeixen que la signatura del dret d'aprovació "és un requisit previ a l'obertura de converses per conèixer les verdaderes intencions del senyor Kretinsky. També seria un primer senyal que l'industrial entén la singularitat del grup Le Monde".