Plataformes

'Shogun' fa rècord i 'Hacks' dona la sorpresa als premis Emmy

La comèdia de Max li ha arrabasat el màxim guardó a 'The bear'

6 min
L'equip de 'Hacks'

BarcelonaLa 76a edició dels premis Emmy no ha sortit pràcticament del guió, però tenia una gran sorpresa reservada per a l'últim moment. Com deien les previsions, els premis de l'Acadèmia de la Televisió han coronat Shogun com el millor drama de la temporada i Mi reno de peluche com a millor minisèrie, però han fet un gir de volant al premiar Hacks com a comèdia, que ha passat per sobre de The bear, considerada la favorita. D'aquesta manera, els premis opten per reconèixer l'humor canònic i deixen de banda el to de dramèdia que feia posar en dubte la idoneïtat de The bear a les categories de comèdia, com ha assenyalat a l'inici de la nit un dels presentadors de la gala, Eugene Levy. "Sé que espereu un acudit sobre si The bear és una comèdia o no, però seguint l'esperit de The bear no farem cap acudit", ha dit amb ironia.

L'equip de 'Shogun'.

En la tasca de mestre de cerimònies, Levy ha estat acompanyat del seu fill Dan Levy, creador de la comèdia Schitt's creek, per la qual van ser premiats tots dos l'any 2020. La parella s'ha encarregat de comandar una gala força àgil en què s'han fet petits homenatges a personatges arquetípics de la ficció televisiva com els pares i mares de les sèries, els metges, els policies, entrenadors o advocats. En ple any electoral, els premis han recordat una de les grans sèries polítiques de la història de la televisió, El ala oeste de la Casa Blanca. Cinc dels actors principals del repartiment –Martin Sheen, Dulé Hill, Allison Janney, Janel Moloney i Richard Schiff– han fet entrega del premi a millor sèrie dramàtica, que ha sigut per a Shogun, tal com pronosticaven totes les apostes. La sèrie de Disney+ ha fet rècord amb el nombre més gran d'Emmy guanyats en una única temporada, 18. Als premis que ha guanyat aquesta nit cal sumar-hi els 14 de categories tècniques que va rebre aquesta mateixa setmana.

Els protagonistes de la sèrie 'El ala oeste de la Casa Blanca'.

No ha estat l'únic guardó que s'ha endut la producció aquesta nit. Un dels premis més esperats de la nit ha estat el de millor actriu protagonista per a Anna Sawai, que ha enamorat públic i crítica per la seva interpretació del terrabastall emocional que viu lady Mariko, una noble japonesa que es debat entre les seves creences i els seus desitjos. "Aquest premi és per a totes les dones que no esperen res, però segueixen endavant", ha dit la japonesa criada a Nova Zelanda. Shogun també ha pogut endur-se al sarró el guardó a millor actor, que ha anat a parar a Hiroyuki Sanada. Shogun també ha guanyat el premi a millor direcció per un dels episodis més impressionants de la temporada, Cielo carmesí.

Tot i el domini de Shogun, la sèrie de Disney+ ha deixat alguns bocins per a altres drames, especialment en les categories de millors actors de repartiment. Els guardons han sigut per a Billy Crudup, que ha anat a la gala acompanyat de la seva dona, la també nominada Naomi Watts, i que ha guanyat per The morning show; i per a Elizabeth Debicki per la seva interpretació de Diana de Gal·les a The Crown.

Slow horses ha rascat el premi a millor guió de drama, que ha recollit Will Smith, un guionista que no té res a veure amb l'actor amb qui comparteix nom i cognom. "Abans de res, malgrat el meu nom, vinc en to de pau", ha dit l'escriptor de la sèrie d'AppleTV+.

Billy Crudup amb el seu Emmy.
Elizabeth Debicki.

'Hacks' li passa la mà per la cara a 'The bear'

Durant tota la nit ha semblat que es repetiria el patró de l'última edició i que The bear acabaria guanyant el premi a millor comèdia, ja que anava acumulant premis d'interpretació i direcció. Però la sorpresa ha arribat just amb l'últim guardó, anunciat per Catherine O'Hara. Hacks, la història de l'amistat entre una còmica veterana i una monologuista jove, era la mereixedora del premi a millor comèdia i l'acadèmia reconeixia així una sèrie de guions brillants molt celebrada per la crítica.

Que podia ser una bona nit per a Hacks s'ha començat a intuir quan Jean Smart ha estat premiada com a millor actriu de comèdia, un dels pocs moments emotius de l'entrega de premis. Amb tota l'audiència del teatre dreta, la veterana intèrpret ha fet gala del seu gran sentit de l'humor fent acudits, entre altres coses, sobre el canvi de nom HBO Max a Max, la plataforma on es pot veure la sèrie que protagonitza. L'encarregada d'entregar el premi a Smart ha sigut Candice Bergen, que ha llançat alguns dards contra el candidat republicà a la vicepresidència dels Estats Units, J.D. Vance, i els seus polèmics comentaris sobre les dones sense fills. El premi de Smart no ha sigut l'únic que s'ha endut Hacks. La comèdia de Max també s'ha imposat a The bear amb el guardó de millor guió per a Lucia Aniello, Paul W. Downs i Jen Statsky.

The bear s'ha quedat sense el premi gros –ja el va guanyar l'any passat–, però li queda el consol d'haver rebut reconeixements en les categories d'interpretació. Jeremy Allen White s'ha endut el segon Emmy consecutiu de la seva carrera pel personatge de Carmy Berzatto, el xef amb una motxilla de problemes familiars i professionals. L'actor, un dels més populars del moment, ha afirmat que la sèrie li ha canviat la vida en un discurs, com sempre en el seu cas, auster i amb poques sortides de to.

Jeremy Allen White.

El palmarès de The bear també inclou el premi al millor actor de repartiment per a Ebon Moss-Bachrach i el premi a la millor actriu de repartiment per a Liza Colón-Zayas, una de les sorpreses de la nit, ja que s'ha imposat a Hannah Einbeinder, de Hacks, inicialment la favorita. L'actriu d'origen porto-riqueny ha estat una de les poques intèrprets que han fet una referència explícita a les eleccions presidencials del novembre, i ha fet una crida perquè la comunitat llatina vagi a votar. A la llista d'estatuetes també s'ha sumat el premi a millor direcció, que ha reconegut la feina de Christopher Storer pel molt angoixant capítol Fishes.

L'equip de 'Mi reno de peluche'.

Poques sorpreses en l'apartat de minisèrie, on Mi reno de peluche, de Netflix, partia com a gran favorita en part gràcies a la seva condició de fenomen cultural. Richard Gadd, que va crear la ficció arran de les seves experiències reals amb l'assetjament i l'abús sexual, ha pujat a l'escenari per recollir els premis a millor actor, millor minisèrie i millor guió de minisèrie. "Fa deu anys estava en el pou i pensava que no podria recuperar-me mai del que m'havia passat, i ara soc aquí", ha dit Gadd, que ha encoratjat les persones que estiguin passant per un mal moment a seguir endavant. Gadd també ha fet una defensa del risc a la televisió i les bones històries. "Preneu riscos, trenquem els límits", ha demanat. La seva companya a la sèrie, Jessica Gunning, s'ha endut el premi a millor actriu de repartiment pel paper de Martha, l'assetjadora que fa la vida impossible al protagonista de Mi reno de peluche.

Quan Lily Gladstone i Greta Lee han anunciat Jodie Foster com a guanyadora del guardó a la millor actriu de minisèrie, tota la platea del teatre Peacock de Los Angeles s'ha aixecat per aplaudir-la, un senyal del respecte que els seus companys senten per a qui ja és tota una llegenda de Hollywood. La protagonista de True detective: noche polar ha dedicat el seu premi a la població indígena d'Alaska i a les històries de la comunitat que van inspirar la sèrie.

Una de les autèntiques sorpreses de la nit ha sigut el premi per a Lamorne Morris com a millor actor de repartiment per a Fargo. La sofisticació de Ripley ha estat recompensada pel premi a millor direcció per a Steven Zaillian.

Jennifer Gunning.

Totes les categories

Sèrie còmica

  • Hacks (Max)

Sèrie dramàtica

  • Shogun (Disney+)

Minisèrie

  • Mi reno de peluche (Netflix)

Actor de comèdia

  • Jeremy Allen White, The bear

Actriu de comèdia

  • Jean Smart, Hacks

Actor de repartiment de comèdia

  • Ebon Moss-Bachrach, The bear

Actriu de repartiment de comèdia

  • Liza Colón-Zayas, The bear

Actor de drama

  • Hiroyuki Sanada, Shogun

Actriu de drama

  • Anna Sawai, Shogun

Actor de repartiment de drama

  • Billy Crudup, The morning show

Actriu de repartiment de drama

  • Elizabeth Debicki, The Crown

Actor de minisèrie

  • Richard Gadd, Mi reno de peluche

Actriu de minisèrie

  • Jodie Foster, True detective: noche polar

Actor de repartiment en minisèrie

  • Lamorne Morris, Fargo

Actriu de repartiment de minisèrie

  • Jessica Gunning, Mi reno de peluche
stats