Novetat

‘Hellblade II’, viatge a l’interior de la psicosi

‘Senua’s Saga: Hellblade II’ presenta la continuació del particular i fosc viatge de la Senua en exclusiva per a les plataformes de Microsoft

3 min
5 Hellblade2 A Llum
  • Llançament: 21 de maig
  • Plataformes: PC, Xbox Series
  • Gènere: Acció i aventura
  • Classificació: +18
  • Desenvolupament: Ninja Theory
  • Publicació: Xbox Game Studios

Des de fa temps la salut mental i el debat sobre aquest tema han entrat a les produccions culturals, també als videojocs. Un dels que millor ha explorat aquesta qüestió és Hellblade: Senua's Sacrifice, que s'endinsa en la psicosi que pateix la seva protagonista, la Senua. Ara el joc llança la seva segona entrega, Hellblade II, que continua acompanyant l'heroïna en el seu peculiar viatge i aprofundint en la seva malaltia. L’esperit del joc, inspirat en la mitologia nòrdica i amb una atmosfera tenebrosa, segueix intacte en aquesta segona entrega. Per poder tractar una qüestió tan sensible com la salut mental de forma fidel i amb cura els desenvolupadors han col·laborat amb experts i organitzacions de salut mental. D'aquesta manera, els seus responsables, l'estudi anglès Ninja Theory, creuen fermament que el seu joc va més enllà del pur entreteniment.

Ninja Theory compta amb un llarg recorregut i experiència que va desembocar el 2017 en Hellblade: Senua’s Sacrifice, el seu primer títol autopublicat. A mig camí entre el joc indie i els triple A –grans produccions–, va ser un gran èxit, tot i ser desenvolupat només per una vintena de persones. Un any després, l’estudi va ser comprat i inclòs en el conglomerat Xbox Game Studios i és per això que la seqüela de la seva proposta arriba exclusivament a les plataformes de Microsoft: l’ordinador i les Xbox Series.

La seqüela s'ubica principalment en terres islandeses.

La lluita per sobreviure

Senua's Saga: Hellblade II conserva tot allò que va fer triomfar el seu predecessor, però ho expandeix i en millora els punts més fluixos. Per exemple, la seqüela també inclou trencaclosques que involucren runes i forces paranormals, o la mecànica de la mort permanent (permadeath) que significa que, complint certes condicions, si la protagonista mor ja no pot reviure i la partida s’esborra. Tot en conjunt infon en el jugador una sensació de lluita per la supervivència constant, que en aquesta segona part encara es viurà més intensament en els seus combats.

El combat de 'Hellblade II' transmet realisme i brutalitat.

El sistema de combat, un dels aspectes que asseguren haver millorat més, és ara més dinàmic, realista i també inclou més varietat d’enemics. Però l’estudi no vol que el combat sigui anecdòtic o una part més del joc, sinó que tingui un pes narratiu i sigui una càrrega emocional més per al jugador: la Senua no és una heroïna, sinó que lluita per sobreviure. Els anglesos volen transmetre la brutalitat d’un combat a mort d’u contra u. La saga de Hellblade no és el tradicional joc d’acció, sinó que potencia la trama i la col·loca al centre de tot, dotant de significat cada acció de la protagonista, i provocant una reacció en els sentiments del jugador a través de la immersió.

Una immersió sense precedents

Ninja Theory ha procurat cuidar cada detall perquè el jugador visqui una experiència realista i tan humana com sigui possible. El factor tècnic és clau per aconseguir-ho: uns gràfics hiperrealistes, gràcies al motor Unreal Engine 5, o la captura de moviment, per fer pràcticament totes les animacions dels personatges, entre altres tecnologies. També per ser més propers amb l'usuari és important la interpretació, en especial destaca l’actriu Melina Juergens, que dona vida a la Senua i aconsegueix construir un dels protagonistes de videojoc més humans de la història. L’aventura d’aquesta seqüela té una durada d’unes 8 hores, similar al primer títol, i tot i que alguns detractors reclamen més hores de joc a l'haver ampliat els mitjans de producció per al títol, és obvi que l’estudi ha prioritzat la qualitat per sobre de la quantitat.

L'actriu Melina Juergens interpreta la protagonista de la història.

Amb aquest objectiu tan clar, tots els elements són importants per al conjunt de l’experiència presentada, així que és un encert que hagin comptat amb el grup Heilung per compondre la banda sonora, inspirada en música folklòrica escandinava experimental, que va com anell al dit. Finalment, cal destacar que s’aconsella jugar abans a la primera entrega, Hellblade: Senua’s Sacrifice, ja que són títols molt centrats en la narrativa, i cal recordar que són jocs recomanats per a majors de 18 anys. A partir d’aquest 21 de maig, els jugadors de PC i Xbox poden submergir-se de nou en el peculiar i fosc viatge de la Senua, que promet una immersió sense precedents en el món del videojoc. I encara més, els usuaris de Game Pass, el sistema de subscripció de Microsoft, podran gaudir-ne sense cost addicional des del mateix dia del llançament.

Tràiler oficial de 'Senua's Saga: Hellblade II'
stats