Redaccional
Mèdia09/11/2023

La sensibilitat de ‘El mestre que va prometre el mar’ captiva els cinemes

La pel·lícula posa en valor la lluita de les persones que encara busquen els seus familiars enterrats anònimament en fosses comunes

Redacció
i Redacció

BarcelonaAquest divendres 10 de novembre s’estrena als cinemes El mestre que va prometre el mar, una pel·lícula que valora la lluita de tantes famílies que encara busquen els seus familiars enterrats anònimament en fosses comunes. El film és dirigit per Patricia Font, guanyadora del Goya al Millor Curtmetratge per Cafè per portar. El tràiler està disponible des de fa uns dies.

La pel·lícula és protagonitzada per Enric Auquer (guanyador del Goya per Quién a hierro mata) i Laia Costa (guanyadora del Goya per Cinco Lobitos). Luisa Gavasa (guanyadora del Goya a la millor actriu de repartiment per La Novia,Incerta Glòria), Ramón Agirre (La casa de papel,Handia), Milo Taboada (La isla de las mentiras,Fariña) i els petits debutants Gael Aparicio, Alba Hermoso i Nicolás Calvo, entre d'altres, formen part del repartiment.

Cargando
No hay anuncios

El mestre que va prometre el mar ens submergeix en la història real d'Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp, província de Tarragona, que abans de la Guerra Civil va ser destinat a l'escola de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. També és la història d'Ariadna, una dona que busca les restes del seu besavi desaparegut a la guerra.

La pel·lícula entrellaça passat i present a través de dues trames que construeixen un relat sobre la memòria i la importància de no deixar caure en l'oblit la nostra història recent. La trama d'Ariadna (Laia Costa) fa valdre la lluita de tantes famílies que encara busquen els seus familiars enterrats anònimament en fosses comunes, mentre que la d'Antoni Benaiges (Enric Auquer) fa homenatge als mestres republicans, en un relat emotiu i plenament vigent.

Cargando
No hay anuncios

La pel·lícula està basada en el llibre Desterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, de Francesc Escribano (Editorial Blume) i ha estat adaptat a la gran pantalla per Albert Val. La sinopsi té molta força. Ariadna (Laia Costa) descobreix que el seu avi busca des de fa temps les restes del seu pare, desaparegut a la Guerra Civil. Decidida a ajudar-lo, viatja a Burgos, on estan exhumant una fossa comuna en la qual podria estar enterrat. Durant la seva estada allà, coneixerà la història d'Antoni Benaiges (Enric Auquer), un jove mestre de Mont-roig (Tarragona) que, abans de la guerra, va ser professor del seu avi. Mitjançant un innovador mètode pedagògic, Antoni va inspirar els seus alumnes i els va fer una promesa: portar-los a veure el mar.

El mestre que va prometre el mar aborda el tema de la memòria històrica directament i indirectament, entrellaçant dos relats: la història del mestre Benaiges el 1935, basada en fets reals, i la d'Ariadna el 2010, personatge fictici que representa els descendents dels desapareguts. La interacció entre aquestes dues trames transmet un missatge: el que passa en el passat repercuteix al nostre present en forma de ferida transgeneracional”, explica Patricia Font.

Cargando
No hay anuncios

La directora, que també ha participat a sèries com Polseres Vermelles, Cites o Les de l'Hoquei, ha teixit una història carregada de sensibilitat. “Em sembla interessant la tesi segons la qual som capaços d'heretar les ferides dels nostres avantpassats. Al film, els fets que succeeixen en el passat tenen conseqüències sobre els personatges del present i la relació entre ells. Ariadna, que ha crescut amb l'avi i la mare en una casa de silencis i tabús, és un personatge fràgil i perdut que pateix atacs d'ansietat. Aquest relat gira entorn de la memòria, tant de la pèrdua com de la importància de mantenir-la. Tot l'univers d'Ariadna, fred, apàtic, envoltat de mort i oblit, es contraposa al del mestre Antoni, personatge idealista i entusiasta l'entorn del qual, malgrat les vicissituds amb què es troba al poble, és vitalista i està envoltat de nens i il·lusions. Hi ha dues històries molt diferents dins del mateix film i ha estat un repte trobar la manera que poguessin conviure”, diu.

El rodatge va comptar amb l’assessorament d’antropòlegs forenses. Mura, l'Ametlla del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Llinars del Vallès i Barcelona són algunes de les localitzacions d’una producció molt cuidada. La fossa comuna que apareix a la pel·lícula és una reproducció exacta de la que existeix a La Pedraja (Burgos). Perquè se n'apreciés la dimensió real, es va cavar un forat de 24 metres de llarg i es van reproduir 104 cossos.

Cargando
No hay anuncios

Prèviament a l'estrena als cinemes, la pel·lícula va tenir l'estrena mundial a la Semana Internacional de Cine de Valladolid, SEMINCI, dins de la Secció Oficial fora de concurs. A més a més, l'estrena va tenir lloc a la Gala RTVE al festival.

El mestre que va prometre el mar és una producció de Minoria Absoluta, Lastor Media, Filmax i Mestres Films AIE. Compta amb la participació de RTVE, Movistar i TV3. Amb el suport d'ICAA i ICEC. Amb la participació de CreA SGR. Amb el finançament d'ICO i de l’Ajuntament de Briviesca.