BarcelonaStephen King va escriure el seu primer relat quan tenia quatre anys, però no va ser fins que en va complir 18 que va vendre un text a una revista. En aquell moment, res li feia pensar que anys després moltes de les seves novel·les farien el salt a la pantalla. Tot va començar el 1974, quan va publicar Carrie, de la qual es van vendre quatre milions d’exemplars. Dos anys més tard aquesta primera novel·la va ser portada al cinema i va obtenir una recaptació de 34 milions de dòlars. Després van venir desenes d’adaptacions més, amb títols imprescindibles com El resplandor, Cadena perpetua o It, que el 2017 va batre tots els rècords de recaptació per a una pel·lícula de terror, amb 700 milions de dòlars a tot el món.
Actualment, 24 novel·les de King estan sent adaptades a l’audiovisual. La majoria faran el salt a la gran pantalla, però nou es convertiran en sèries. Les detallem a continuació.
‘The outsider’
La HBO adapta la novel·la sobre l’assassinat d’un nen
La sèrie arribarà el 2020 de la mà de la HBO. Es tracta d’una història sobrenatural al voltant de l’assassinat d’un nen d’onze anys en un petit poble. Totes les proves obtingudes durant la investigació apunten a un sospitós clar, l’entrenador de beisbol Terry Maitland, un dels homes més populars de la zona, malgrat que la seva coartada és sòlida. La sèrie comptarà amb 10 episodis i serà escrita i produïda pel guionista Richard Price, nominat a l’Emmy pel seu treball a The night of, i a l’Oscar per la seva adaptació d’ El color del diner, l’any 1987. Ben Mendelsohn (Robin Hood, Rogue One), interpretarà el paper protagonista.
‘Lisey’s story’
El mateix King escriurà una de les primeres apostes d’Apple TV+
Apple prepara l’adaptació d’aquesta novel·la per a la seva plataforma Apple TV+, que està previst que comenci a funcionar a la tardor. Lisey’s story és un thriller protagonitzat per una dona que dos anys després de la mort del seu marit, amb qui va mantenir una relació de 25 anys, viu una sèrie d’esdeveniments que la porten a enfrontar-se a realitats que ja havia oblidat. El guió serà escrit pel mateix Stephen King, mentre que Julianne Moore, guanyadora de l’Oscar i del Globus d’Or per la seva interpretació a la pel·lícula Sempre Alice, en serà la protagonista. La data d’estrena encara no s’ha anunciat.
‘The Bone Church’
Un poema perdut sobre una expedició que acaba en catàstrofe
El punt de partida d’aquesta sèrie és un poema que King va escriure durant els anys 60. La versió original es va perdre, però ell mateix el va reescriure temps després, i l’any 2009 va aparèixer publicat per primera vegada a la revista Playboy. El text narra l’experiència d’un grup de viatgers que es van endinsar a la selva per buscar una església mítica. Només tres dels 32 expedicionaris van poder tornar amb vida, i un d’ells és qui explica l’aventura, en primera persona. De moment no s’ha anunciat quins actors integraran el càsting ni tampoc la data d’estrena de la sèrie, que serà produïda per Cedar Park Entertainment, però que encara no ha sigut adquirida per cap cadena.
‘The Dark Tower’
Després de passar pel cinema, Amazon la porta a la televisió
La novel·la ja va ser adaptada l’any 2017 al format cinematogràfic, i la sèrie es planteja com un reboot de la pel·lícula. La saga de The Dark Tower està integrada per vuit llibres que transiten pel gènere fantàstic, del terror, el western i la ciència-ficció. La història comença amb l’heroi Roland de Gilead, El pistoler, que persegueix l’Home de Negre per tal de descobrir els secrets de la Torre Fosca, un edifici màgic que funciona com un nexe entre tots els universos existents. Amazon produirà aquesta sèrie, que estarà formada per 13 episodis i que es va començar a rodar el mes passat, amb Sam Strike i Jasper Pääkkönen com a protagonistes.
‘Joyland’
Disney proposa una història de terror en un parc d’atraccions
La trama se centra en la història del Devin, un estudiant universitari que accepta una feina d’estiu en un parc d’atraccions. Allà haurà de fer front a una sèrie d’estranyes circumstàncies, com la història d’un fantasma de la casa dels horrors, un nen capaç de predir el futur i un misteriós assassí en sèrie. Els guionistes Cyrus Nowrasteh (Hawaii Five-0, The young messiah) i Chris Peña (Jane the Virgin) treballen en l’adaptació de la novel·la per encàrrec de Freeform, un canal de cable del grup Disney.
‘8’
La productora de ‘Narcos’ porta a la pantalla el relat breu ‘N’
Basada en la novel·la curta N, és la història d’un home que ha sigut diagnosticat amb trastorn obsessivocompulsiu i que està cada vegada més capficat amb una acumulació de pedres que, segons ell, podria amagar un portal secret a una dimensió plena de monstres. Molt aviat els seus deliris comencen a afectar la gent amb qui parla sobre el tema, inclòs el seu psiquiatre. David F. Sandberg, que ha estat al capdavant de Lights Out i Annabelle: Creation, dirigirà la sèrie, impulsada per Gaumont, la productora de Narcos, però que encara busca una cadena per emetre’s. Andrew Barrer i Gabriel Ferrari, guionistes d’Ant-Man and the Wasp, s’encarregaran del guió.
‘Sleeping beauties’
L’AMC encarrega el guió al fill de King, coautor de la novel·la
El fill de Stephen King, Owen King, que va escriure la novel·la amb el seu pare, ha rebut l’encàrrec de l’AMC d’adaptar-la ara per a la televisió. La història es desenvolupa en un futur no gaire llunyà, en un petit poble dels Apalatxes que sobreviu gràcies a una presó de dones en què, a la nit, passen coses estranyes: totes les preses dormen embolicades amb una capa en forma de capoll, i si algú les toca o les desperta reaccionen de forma violenta. La protagonista és l’Evie, una dona immune als efectes de la malaltia de la son.
‘The stand’
La CBS fitxa Marilyn Manson per a la segona adaptació del text
Aquesta setmana s’ha fet públic que el cantant Marilyn Manson serà un dels protagonistes de la nova adaptació d’aquesta novel·la, que el 1994 ja va donar lloc a una minisèrie. La trama gira al voltant de l’alliberament accidental d’un virus creat per l’home que elimina la majoria de població, i explica també com els supervivents tiren endavant. La sèrie, de deu capítols, s’estrenarà al servei de streaming de la CBS probablement durant l’any que ve.
‘Creepshow’
Una col·lecció de relats curts de terror i humor de diversos autors
En aquest cas, l’origen de la sèrie no és una novel·la, sinó la pel·lícula del 1982 dirigida per George A. Romero, el guió de la qual va ser escrit per King. La cinta (que va tenir una seqüela el 1987 i una altra el 2006) era un recull de cinc històries curtes, i la sèrie també manté el format d’antologia: cada episodi adaptarà dos relats que combinen humor i terror, de diversos autors. En concret, de King s’adaptarà el conte Gray matter, que serà dirigit per Greg Nicotero. La ficció, que de moment constarà de sis capítols, s’estrenarà aquesta tardor a Shudder, la plataforma de streaming especialitzada en terror del grup AMC.
L’escriptor demana a Netflix que torni a adaptar ‘La cúpula’
Stephen King ha mostrat públicament el seu desig que Netflix produeixi una nova adaptació de La cúpula, una de les seves novel·les publicada l’any 2009. La cadena nord-americana CBS ja la va convertir en una sèrie, que va comptar amb l’assessorament de l’autor i que es va emetre entre el 2013 i el 2015, però el 13 de juny King va escriure un tuit en què proposava a Netflix que en fes una nova versió, “començant de zero” i sent fidel al llibre.
La cúpula explica la història d’una ciutat que un dia queda atrapada en un camp de força invisible que impedeix entrar-hi i sortir-ne. La lluita pel poder i per descobrir l’origen del fenomen posa en perill els ciutadans.