Indústria preveu un nou procés d'antenització de la TDT abans del 2020
La UE obligarà a alliberar un nou dividend digital per a la telefonia mòbil, però segons el ministeri l'afectació serà més reduïda perquè ja es va contemplar en l'anterior antenització
BarcelonaEl ministeri d'Indústria en funcions ha admès que abans de l'any 2020 s'haurà de dur a terme un nou procés d'antenització de la TDT a Espanya, similar al que va tenir lloc ara fa un any, per complir amb una futura normativa europea que obligarà a alliberar un nou tram de l'espectre radioelèctric i reservar-lo per a la telefonia mòbil de tecnologia 5G. Aquest segon dividend digital afectarà les freqüències situades entre els 694 i els 790 megahertzos (MHz), és a dir, just per sota del tram afectat pel primer dividend digital, situat entre els 790 i els 890 MHz.
Tot i així, en declaracions a l'agència Europa Press, fonts del ministeri han precisat que el pla tècnic de la TDT aprovat l'any 2014 per regular l'anterior procés d'antenització i de redistribució de freqüències ja contemplava la possibilitat que la UE decidís apartar les ones de televisió d'aquest segon dividend digital, per la qual cosa, "en la mesura del que es va poder", es va intentar deixar buida aquesta banda de freqüències –que comprèn els canals radioelèctrics del 50 al 59– i ubicar la major part dels canals en altres parts de l'espectre.
En el cas del repetidor de Collserola, per exemple, que dóna cobertura a bona part de l'àrea metropolitana de Barcelona, en tota la franja afectada no hi emet cap canal. A la resta de Catalunya sí que s'utilitza parcialment aquest espai per a les emissions de TDT, i per tant, sí que caldrà dur a terme aquesta nova antenització.
La Conferència Mundial de Radiocomunicacions va aprovar l'any passat reservar aquest segon dividend digital per a la telefonia mòbil, i actualment la Unió Europea està preparant la normativa que fixarà com s'ha de dur a terme el procés per alliberar-lo. A principis de mes, la Comissió Europea va presentar la seva proposta en aquest sentit. La intenció és que les freqüències afectades quedin a disposició de les empreses de telefonia a partir del 30 de juny del 2020, mentre que els Estats membres hauran de presentar els seus plans per fer-ho possible, com a molt tard, el 30 de juny de l'any que ve.