TV3 retira un capítol d''X, la sèrie' en què les Tres Bessones parlaven del clítoris

Roser Capdevila posa en mans d'advocats un muntatge fet sense permís en què els personatges comentaven educativament aspectes sexuals

Les Tres Bessones

BarcelonaTV3 ha retirat de la seva pàgina web el tercer capítol d'X, la sèrie per una possible vulneració dels drets d'emissió digital, segons ha pogut saber l'ARA en exclusiva. L'episodi, titulat Pets vaginals, incloïa un fragment d'un capítol de Les Tres Bessones amb el doblatge canviat i amb imatges intercalades que no formen part de la sèrie original. Al fragment modificat d'X, la sèrie, les Tres Bessones qüestionaven els seus noms en relació amb el gènere. Després miraven un àlbum de fotos i comentaven els genitals de les persones que hi apareixien.

En un altre moment, parlaven del clítoris i explicaven que proporciona plaer sexual i que té unes 8.000 terminacions nervioses, mentre es mostrava un dibuix d'aquesta part anatòmica, amb una estètica similar a la sèrie animada. "I quan et corres fas: uh, uh, uh, uh!", deia enriolada una de les nenes, a través d'un doblatge fals. Arran d'aquests comentaris, la Bruixa Avorrida –que assimilaven a la ideologia TERF, el corrent del feminisme excloent de les persones transsexuals– les feia desaparèixer. Tot plegat durava aproximadament uns dos minuts dels 13 minuts que durava l'episodi.

La creadora de les Tres Bessones, Roser Capdevila, explica a l'ARA que no se li va demanar permís per utilitzar aquest fragment, que originalment pertany als primers minuts de l'episodi de Les Tres Bessones i Velázquez. "M'ha sabut molt greu que hagin utilitzat les imatges per a això. Les Tres Bessones estan pensades perquè els nens disfrutin, i sempre hem cuidat molt els continguts. S'han saltat l'ètica", diu Capdevila. El conflicte està ara en mans d'advocats. Les creadores i protagonistes de la sèrie, Mònica Barrio i Marina Congost, demanen que es posi en valor el contingut feminista de la producció i la seva voluntat d'inclusió de tots els col·lectius i per trencar tabús al voltant de les qüestions que aborden.

En l'explicació oficial de TV3 a l'ARA, la cadena afirmava que "incorreria en una vulneració de drets en cas de ser penjat online", però no feia referència a l'arrel del problema, que era la naturalesa d'aquest muntatge. TV3 està pendent d'obtenir una versió de l'episodi sense aquestes imatges per publicar-lo a la seva pàgina web. De moment, el capítol no està disponible a internet però fonts de l'ens asseguren que tornarà aviat, sense les imatges polèmiques. La retirada es va produir després que ho demanessin preventivament els serveis jurídics de TV3 -malgrat que la cadena té els drets de difusió audiovisual de Les Tres Bessones-, arran de la reclamació legal cursada per Capdevila.

Una escena del primer capítol de 'X, la sèrie'

L'episodi retirat arrencava amb una improvisació de les creadores de la sèrie, Mònica Barrio i Marina Congost, en què relataven situacions personals en què els pets vaginals els havien provocat incomoditat com, per exemple, durant una relació sexual. Les actrius reflexionaven sobre l'origen d'aquest fenomen biològic i sobre el fet que encara sigui tabú. En un clip musical, un grup de dones cantaven "Oh man, that's a vagina fart [Ostres noi, això és un pet vaginal, en anglès]" mentre ballaven en un descampat ple de ferralla. En una altra escena, Congost interpretava una presentadora de televisió que entrevistava una vulva, encarnada per Barrio. També apareixien diversos testimonis que reflexionaven sobre la bellesa femenina.

Una sèrie transgressora i feminista

X, la sèrie és una producció multiformat que es va estrenar el 8 de març. Es tracta d'una proposta experimental, transgressora i fortament feminista que, a través del collage audiovisual, la reinterpretació d'obres de la cultura popular i la ficció, posa en qüestió el món patriarcal. Els episodis, d'uns 15 minuts, s'emeten els dilluns i els dimarts a la nit al Canal 33. Al primer capítol van abordar la violència, al segon el masclisme i la cosificació, al tercer els pets vaginals i al quart la tirania de la bellesa i la pressió dels cànons estètics.

La sèrie fa servir la tècnica del found footage, és a dir, utilitza clips lliures de drets o d'arxiu de la CCMA de diferents èpoques experimentant amb l'edició o alteració d'aquestes imatges. La llei permet les reinterpretacions paròdiques d'altres obres, però el fet d'haver-se apropiat de les imatges de Les Tres Bessones sense haver demanat permís i de tractar-se d'un material adreçat originalment al públic infantil ha generat els dubtes que han mogut la cadena a retirar de moment el contingut.

La crítica de televisió de l'ARA, Mònica Planas, va descriure en un article d'opinió els dos primers episodis de la sèrie com "una mena de tornado amb perspectiva de gènere que comença, arrasa tot el que pot i en quinze minuts desapareix deixant-te amb la sensació que no t’has pogut refer de tots els inputs que han fet saltar pels aires". Planas també va subratllar que la sèrie "destaca per un fet essencial que costa moltíssim de trobar a la televisió: dones fent humor de manera desinhibida, valenta i desacomplexada".

stats