Windows 11 admetrà aplicacions d’Android
Microsoft presenta la nova versió del seu sistema operatiu amb millores estètiques i canvis profunds en la botiga d’aplicacions que deixen en evidència les d’Apple i Google
Microsoft entra en la cinquena dècada d’existència anunciant una profunda renovació de Windows, el seu producte emblemàtic. Les novetats més visibles de la futura versió 11 del sistema operatiu són estètiques, però les més importants afecten el model de negoci, que des d’ara competeix frontalment amb els d’Apple i Google per captar l’interès dels creadors d’aplicacions.
Des de finals de l’any passat, el sistema operatiu més utilitzat al món és l’Android de Google, però Windows continua sent el segon: no només impulsa un de cada tres aparells connectats a Internet, sinó també set de cada deu ordinadors personals. Per això hi havia gran expectació per saber com serà el nou Windows 11, ja que gairebé el 80% dels PC amb Windows que hi ha en funcionament fan servir la versió més recent, la 10, un grau d’homogeneïtat que Android mai ha aconseguit assolir.
Estètica renovada
Microsoft va presentar formalment Windows 11 aquest divendres, justament el dia abans de complir-se 40 anys de la constitució de l’empresa per part de Bill Gates i Paul Allen. Tanmateix, ja feia uns dies que coneixíem l’aspecte del nou sistema operatiu, mitjançant l’oportuna filtració de diverses imatges i fins i tot una còpia preliminar completa en una xarxa social xinesa. Gràcies a això ja sabíem que Windows 11 tindrà un aspecte força diferent al de Windows 10: les cantonades arrodonides de les finestres i la posició centrada de les icones de les aplicacions obertes a la barra de tasques fan pensar immediatament en el macOS dels ordinadors Apple. El menú d’inici s’ha vist alleugerit i ja no es desplega al marge esquerre de la pantalla, sinó al centre. S’han potenciat els widgets per accedir ràpidament al contingut d’algunes aplicacions sense haver d’obrir-les i el botó de maximitzar les finestres permet enganxar-les als marges de la pantalla. També hi ha una nova imatge de fons a la pantalla d’inici i un nou so d’engegar. Algunes d’aquestes novetats procedeixen de la versió Windows 10X per a dispositius amb dues pantalles que Microsoft va abandonar fa poques setmanes, fins al punt que Windows 11 sembla especialment idoni per als usuaris d’ordinadors multifuncionals, que tan aviat treballen amb el teclat com amb la pantalla tàctil.
En matèria de funcionalitat i rendiment, Windows 11 té molt presents els usuaris de videojocs. Ara el Game Pass de Xbox està incorporat i, segons Microsoft, la nova opció Auto HDR millora el contrast de les imatges, mentre els jocs es carreguen més ràpid gràcies a la funció Direct Storage. Per altra banda, i potser com a mostra de la nova normalitat postpandèmica, el sistema operatiu inclou en origen les funcions de la plataforma Teams de videoconferències i treball en grup. Això pot aixecar suspicàcies entre els qui recordem que la primera sanció important de les autoritats antimonopoli li va caure a Microsoft per donar prioritat dins de Windows al navegador web propi Internet Explorer, però també és cert que Apple inclou FaceTime dins de macOS i iOS, igual que Google posa Meet dins d’Android, i tothom ho troba d’allò més normal. Veurem què en diuen a Zoom i a Slack, per mencionar només dos possibles afectats.
La botiga d’aplicacions, protagonista
Més enllà del nou aspecte i les millores funcionals, la veritable novetat de l’anunci de Windows 11 és la nova botiga d’aplicacions Microsoft Store, que aspira a captar els creadors d’aplicacions evitant l’estricte control sobre el contingut que Apple exerceix en la seva App Store i, en menys mesura, Google en la Play Store. A la nova botiga de Microsoft s’hi podran publicar tota mena d’aplicacions, des de programes tradicionals i més moderns per a Windows i Linux fins a aplicacions web. Però, a més, també hi podrà haver aplicacions creades per al sistema Android, que s’executaran directament en finestres del sistema operatiu. Això obre la porta dels PC, per exemple, a aplicacions tan populars al mòbil com TikTok. Caldrà veure, en canvi, fins a quin punt fa que els desenvolupadors de mòbil perdin interès en crear versions dels seus productes nadiues per a Windows. I també quines conseqüències en matèria de ciberseguretat comporta l’aparent absència de supervisió prèvia de les aplicacions.
L’accés des de Windows 11 a les aplicacions Android es farà mitjançant l’App Store d’Amazon. Aquesta sorprenent aliança entre dos gegants tecnològics, esclar, deixa fora els títols de Google per a Android, des de YouTube fins a Maps i Gmail (que continuaran disponibles, això sí, via l’interfície web com fins ara).
La cirereta del pastís de la nova Microsoft Store són les condicions econòmiques per als creadors d’aplicacions. En ple debat sobre si les comissions que Apple i Google cobren per les descàrregues dels títols de pagament i per les compres de contingut que els usuaris fan des de les aplicacions gratuïtes, Microsoft es despenja rebaixant el seu marge comercial fins al 15%, la meitat que els seus dos rivals. Però no és només això: aquesta comissió només caldrà liquidar-la si es fa servir el sistema de pagament de Microsoft. En canvi, si el desenvolupador fa servir alguna altra plataforma de pagaments digitals, no haurà de pagar res a la Microsoft Store. Aquestes condicions han sigut rebudes amb entusiasme per algunes empreses productores de jocs; en particular, el conseller delegat d’Epic Games, la firma que hi ha al darrere de Fortnite i que manté sengles contenciosos legals contra Apple i Google, ha declarat que "Windows 11 és el millor sistema operatiu de la història". I no deu ser precisament pels angles arrodonits de les finestres. No seria estrany que el moviment de Microsoft acabi obligant els seus dos rivals a afluixar la corda, per tal d’esquivar l’escrutini de les autoritats antimonopoli.
Els primers ordinadors amb el nou Windows 11 arribaran a les botigues a temps per a les vendes nadalenques. Al mateix temps, els usuaris de Windows 10 podran actualitzar gratuïtament els seus equips a la nova versió, que contribuirà sense dubte a mantenir la rellevància de Windows en un món dominat pels mòbils. No en va, Microsoft continua sent un dels gegants de la indústria tecnològica, i els inversors la consideren la segona companyia més valuosa, només per darrere d’Apple.