El temps a Mallorca
Societat Meteorologia 01/07/2024

Una forta tempesta i un cap de fibló descarreguen sobre la serra de Tramuntana

Sóller registra fins a 60 litres per metre quadrat en només 30 minuts i ratxes de vent de 60 km/h

ARA Balears
2 min

PalmaEl mes de juliol ha començat a les Balears amb tempestes que han deixat aquest dilluns dematí fins a 60 litres per metre quadrat a la serra de Tramuntana, sobretot als municipis de Sóller i Escorca, segons recull l'Aemet. El gruix de les precipitacions s'ha concentrat en un lapse de 30 minuts i han estat acompanyades d'un cap de fibló, amb ratxes que han arribat als 60 km/h. El meteoròleg Alberto Darder (@albertdarder a X) ha gravat a Sóller la tempesta que ha qualificat de “brutal”. “S'ha fet de nit de cop, i ara ens descarrega un fibló amb violència! Cau el cel dins Sóller. Literalment estam sent engolits per un fibló!”, ha assegurat a les xarxes socials, on ha informat que en mitja hora hi han caigut entre 47 i 60 litres (depenent de l'observatori) i la temperatura ha baixat 8 graus. "Curiosament, avui fa 12 anys havíem tingut una altra tempesta, però aquesta ha estat superior", ha recordat per destacar que la d'avui ha estat la "major barrumbada en un juliol dins Sóller des de 1986".

Rissagues a Portocolom i Alcúdia

D'altra banda, Portocolom ha registrat una forta rissaga avui dematí, fenomen pel qual Menorca tenia activada l'alerta taronja amb risc d'arribar a un metre d'altura, especialment al port de Ciutadella. L'alerta s'ha activat a les quatre de la matinada i s'ha mantingut fins al migdia, quan disminueixin les condicions atmosfèriques que provoquen aquestes oscil·lacions del nivell de la mar.

És el tercer avís de rissaga els darrers deu dies després dels episodis de fins a un metre i mig del 19 i 20 de juny i les oscil·lacions properes als 90 centímetres de la matinada de dissabte.

Una situació molt similar, però més dràstica visualment, és la que s'ha viscut al Port d'Alcúdia. En aquest cas la pluja forta que s'hi ha registrat durant la tempesta d'avui dematí i la rissaga han inundat completament algunes zones del port i carrers i han deixat la zona inaccessible. Alguns cotxes han circulat per les carreteres més properes a la mar, però l'acumulació d'aigua ha fet que els vianants no puguin accedir-hi.

stats