El temps a les Balears
Meteorologia11/10/2024

Per què s'han vist aurores boreals a les Balears?

El geògraf Miquel Salamanca explica que, a causa del punt àlgid del cicle solar, és possible que es tornin a veure aurores boreals, però és complicat

PalmaL'aurora boreal torna a aparèixer enguany al cel de les Balears. S'ha pogut veure, especialment, al cap de Formentor. El 2024 és la segona vegada que es fa visible a l'illa, després de 80 anys sense observar-ne cap. El darrer pic ha estat la de dijous capvespre. Les imatges que han compartit usuaris de xarxes socials d'aquest fenomen, que es produeix per la interacció entre el vent solar i el camp magnètic de la Terra, són espectaculars.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions a l'ARA Balears, el geògraf Miquel Salamanca recorda que enguany s'han vist aurores dues vegades: la d'ara i una altra al maig. "Hem tingut molta sort", ha reconegut, "d'una banda, el sol es troba en un pic d'activitat dins d'un cicle d'11 anys i just la Terra passa per on s'estan emetent les partícules solars; de l'altra, l'entrada de vent de mestral ha netejat la pols i els núvols". "Per això del mestral se'n diu la granera del cel; amb núvols no s'hauria vist res", aclareix.

Cargando
No hay anuncios

Salamanca explica que, a causa del punt àlgid del cicle solar, és possible que es tornin a veure aurores boreals enguany, però és complicat. Per exemple, assenyala que aquest cap de setmana arriben masses càlides del nord de l'Àfrica que duran pols en suspensió i en dificultaran la visibilitat.

Per part seva, el portaveu de l'Aemet, Bernat Amengual, ha explicat que aquest tipus de fenòmens se solen produir en zones de latitud altes, però que ara, a causa dels màxims d'emissió solar, es poden veure més al sud. A més, ha explicat que aquest tipus de fenòmens no tenen incidència meteorològica. De fet, aquest fenomen lluminós, que apareix a les capes superiors de l'atmosfera en forma d'arcs, bandes i cortines, al contrari que els fenòmens meteorològics habituals, es formen molt més amunt de la troposfera, normalment a una altitud d'entre 90 i 150 km, segons va explicar l'Aemet amb motiu de les aurores de la nit del 10 a l'11 de maig.