El temps
Societat Meteorologia 04/07/2024

Per què tenim la sensació (equivocada) que a les Balears el juny ha estat molt fresc?

Les dades oficials de l'AEMET diuen que la temperatura mitjana de 22,5 °C ha pujat mig grau comparada amb la sèrie històrica

3 min
Gent prenent el sol a la platja.

PalmaPer què tenim la sensació que el juny ha estat més fresc que altres anys a les Balears? Les dades oficials de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que acaben de ser publicades són clares: juny de 2024, amb una temperatura mitjana de 22,5  °C i una anomalia de 0,5 °C, ha estat un mes càlid a les Balears. L'anomalia de 0,5 graus fa referència a la diferència entre la temperatura mitjana del mes i la normal del període entre 1991 i 2020, l'anomenada sèrie històrica. Per tant, la temperatura aquest juny ha estat més càlida del que és habitual.

Així i tot, si demanes a qualsevol persona al carrer o a l'oficina és molt probable que et digui que ha estat menys càlid o, fins i tot, fresc. Hi ha gent, a més, que no ha tret l'edredó encara. I tothom en tindrà, en part, de raó: les anomalies de temperatura els anys anteriors van ser molt més elevades. Segons ha explicat el portaveu adjunt de l'Aemet, Bernat Amengual, a l'ARA Balears, el 2023 l'anomalia mitjana al juny va ser d'1,3 °C, més del doble que la d'enguany. No hi va haver una onada de calor, però es van registrar temperatures màximes de 37,2 graus a Manacor (dia 21 de juny).

El 2022 va ser, per part seva, "una cosa extraordinària", diu el meteoròleg. L'anomalia va ser de 2,9 graus. Hi va haver una onada de calor entre el 14 i 18 de juny en què es van arribar a assolir els 39,7 graus a Porreres (dia 17 de juny). "Per això, en comparació dels dos anys anteriors, aquest juny sembla fred, però la realitat és que els juny, anys enrere eren més freds", explica.

El meteoròleg és clar: "Això no desmenteix el canvi climàtic", encara que aquest any no sigui tan càlid com els anteriors, "la tendència continua ascendent". El temps que fa un mes depèn de múltiples factors, alguns estacionaris. "Per exemple", explica, "ara ja ha acabat El Niño i això, en part, pot ser causa que les temperatures s'hagin moderat, encara que hi ha més factors". Tot i això, no sabem què passarà els mesos que queden d'any. "De moment, el juliol ha començat amb temperatures moderades", matisa.

Què és El Niño?

El Niño és un fenomen climàtic cíclic, conegut per l'escalfament inusual de les aigües del Pacífic equatorial, amb repercussions globals. Pot tenir una periodicitat d'entre tres i set anys i és el resultat d'una interacció complexa entre l'atmosfera i l'oceà. La seva contrapart, La Niña, es manifesta amb un refredament anòmal de les mateixes aigües.

El temps a totes les Illes

Segons les dades de l'Aemet, juny va ser un mes càlid a totes les illes, excepte a Formentera, que va ser fred. Les temperatures mitjanes i anomalies van ser les següents: a Mallorca, 22,4 °C i 0,4 °C; a Menorca, 22,6 °C i 0,7 °C; a Eivissa, 23,0 °C i 0,7 °C i a Formentera, 23,3 °C i -0,6 °C d'anomalia.

Les temperatures màximes del mes van ser: a Mallorca, 35,2 °C a Sant Elm; a Menorca, 33,7 °C a Ciutadella, les dues registrades el dia 27; a Eivissa, 33,4 °C a Sant Joan de Labritja i a Eivissa i, a Formentera, 31,5 °C, ambdues registrades el dia 15.

Les temperatures mínimes més baixes del mes van ser les següents: a Mallorca, 6,8 °C a Escorca, el dia 1; a Eivissa, 11,0 °C a Sant Joan de Labritja, el dia 3; a Menorca, 11,5 °C a Ciutadella, el dia 1 i, a Formentera es van registrar 15,2 °C també el dia 3.

Durant els darrers dies del mes es van registrar les temperatures mínimes més altes a Mallorca, 23,9 °C a Palma i al Port de Sóller els dies 28 i 29 respectivament. A Eivissa, 23,3 °C, el dia 28; a Formentera, 23,1 °C, el dia 27 i, a Menorca, 22,7 °C, a Ciutadella, el dia 29.

Precipitacions

Pel que fa a les precipitacions, el mes de juny, en general va ser normal a les Balears. De mitjana, va ploure 12,9 l/m² quan el normal és 14,9 l/m². Per illes, el mes va ser sec a Menorca, normal a Mallorca i Formentera i humit a Eivissa. A Menorca de mitjana va ploure 3,9 l/m², un 70% menys del normal que és 12,9 l/m². A Formentera, va ploure 5,2 l/m², quan el normal és 5,9 l/m², un 12% menys. A Mallorca va ploure de mitjana 14,2 l/m², quan el normal és 16,3 l/m², un 13% menys.

stats