El 2015, l'any més mortífer al Mediterrani: 3.770 refugiats hi han perdut la vida

La ruta més perillosa és la que uneix Líbia amb les costes d'Itàlia i Malta, amb el 77% de víctimes mortals, segons les dades de l'Organització Internacional per a les Migracions

Molts dels refugiats morts al Mediterrani són menors. A la imatge, un nen arribat dilluns a l'illa grega de Lesbos. GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS
Marc Toro
05/01/2016
2 min

BarcelonaAlmenys 31 persones, la majoria nens, van morir ahir en naufragar les dues llanxes pneumàtiques amb què intentaven arribar des de la costa turca a l’illa grega de Lesbos. Els equips de vigilància costanera van aconseguir rescatar almenys dotze persones al llarg del dia, mentre que la gendarmeria turca va llançar una operació de recerca per trobar la resta de nàufrags. Es tem, però, que quan se’ls trobi ja hagin mort.

Aquesta situació és dramàtica, però no és excepcional. I és que almenys 3.770 persones van morir el 2015 creuant el Mediterrani, segons el recompte que aquest mateix dilluns ha donat a conèixer l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). La xifra, superior a les 3.270 persones que van morir el 2014, converteix l'any passat en el més mortífer –des que existeixen els registres– per als que es van jugar la vida al mar fugint de la violència i la misèria (més d'un milió, segons l'OIM).

Infografia actualitzada de les arribades i morts de refugiats el 2015 / ACNUR

Només al mes d'abril van morir 1.250 refugiats, 800 dels quals van perdre la vida en un sol naufragi que va tenir lloc a finals de mes davant la costa de Líbia. Aquesta tragèdia, precisament, va tornar a encendre les alarmes a la Unió Europea i va redoblar la pressió sobre els estats membres perquè actuessin enfront de la pitjor crisi migratòria des de la Segona Guerra Mundial. A dia d'avui, tal com demostra el naufragi d'aquest dilluns prop de Lesbos, el problema no s'ha resolt.

"És sorprenent i inexcusable", ha reaccionat el director general de l'OIM, William Lacy Swing, en relació a les xifres rècord de morts. "La comunitat internacional ha d'actuar ara per aturar aquesta tendència contra els migrants desesperats", ha afegit en una nota de premsa. Segons Swing, part de l'actuació dels països ha de passar per acabar amb el discurs "tòxic" contra la immigració.

El 77% de víctimes parteixen de Líbia

Del total de morts de l'any passat, el 77% van tenir lloc a la Mediterrània central, és a dir, a la ruta que uneix Líbia amb Itàlia i Malta, on van morir almenys 2.892 refugiats. Sempre segons les dades de l'OIM, a la Mediterrània oriental –entre Turquia i Grècia– hi van morir 805 persones (21% del total), mentre que a la Mediterrània occidental –la que uneix el Magrib amb l'estat espanyol– hi va haver 74 víctimes mortals (1,9%).

En la seva nota de premsa, l'OIM destaca que el Mediterani no és l'únic lloc del món on moren refugiats. De fet, la xifra global de víctimes mortals entre persones que el 2015 van fugir del seu lloc d'origen s'eleva fins a les 5.350. Després del Mediterrani, la regió on van morir més persones és el Sud-est Asiàtic: a la badia de Bengala, el mar d'Andaman i les costes de Malàisia i Tailàndia hi van morir 800 refugiats. A la frontera entre els Estats Units i Mèxic hi va haver 330 víctimes mortals, mentre que 32 immigrants van morir intentant arribar a les illes Canàries.

stats