Fiscalitat
Misc26/12/2022

2022: l'any que ha disparat la recaptació d'impostos

La inflació i la creació d'ocupació expliquen l'increment dels ingressos públics a l'Estat

Madrid / Barcelona"Moderada". Així és com els principals organismes supervisors –des del Banc d'Espanya fins a l'Airef– han definit la previsió d'ingressos tributaris del govern espanyol de cara a aquest 2022. El cert és que les dues entitats no anaven mal encaminades. Des de principis d'any, la recaptació tributària ha avançat a tan bon ritme que aquest novembre ja ha superat el rècord històric registrat el 2021 i s'ha situat en els 239.789 milions d'euros, segons l'últim informe publicat per l'Agència Tributària.

Recaptació tributària anual
Dades en milions d'euros. Les dades del 2022 són fins al novembre
Cargando
No hay anuncios

La xifra també supera la previsió recollida en els pressupostos generals de l'Estat en vigor (232.325 milions d'euros) i gairebé atrapa l'estimació actualitzada a l'alça en els comptes públics per a l'any que ve, els del 2023, en què tenint en compte l'avenç de la liquidació el govern espanyol ja hi preveu uns ingressos tributaris de 244.072 milions d'euros aquest any. Queda un mes per veure si els atrapa i polvoritza, així, totes les xifres de la sèrie històrica (va començar el 1995).

De quins impostos estem parlant?

Parlem de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), l'impost de societats, l'IVA i els impostos especials, entre els quals hi ha l'impost sobre l'alcohol o els hidrocarburs. Enguany, els que millor s'han comportat són l'IRPF i l'impost de societats. En el cas del primer s'han recaptat 102.590 milions d'euros (9.874 milions només al novembre) i pel segon 28.633 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l'impost de societats és el que més ha crescut en comparació amb el mateix mes de l'any anterior (un 26,8%). Per entendre'n encara més el creixement, només cal anar al mateix mes, però de l'any 2019 (xifres prèvies a la crisi del covid-19): de gener a novembre d'aquell any s'havien recaptat per IRPF un total de 81.533 milions d'euros (7.926 milions al novembre).

Pel que fa a l'IVA, per primer cop es toquen els 80.000 milions (en concret, fins al mes de novembre el govern espanyol ha ingressat 79.726 milions). Per la via dels impostos especials, un total de 18.626 milions, 11.126 milions dels quals són només per l'impost als hidrocarburs.

Cargando
No hay anuncios

Més ingressos tot i les rebaixes fiscals?

Malgrat algunes rebaixes fiscals (en particular les vinculades a la factura de la llum), els ingressos s'han disparat. El govern espanyol sempre ha vinculat aquesta mena de compensació a la "bona marxa de l'economia", tal com es planteja al Pla Pressupostari del 2023. De fet, la mateixa Agència Tributària destaca en el seu informe una "favorable evolució dels beneficis empresarials". Però els motius que també expliquen la millora dels ingressos són el mercat laboral –les retencions del treball– i les bones dades d'afiliats que mes a mes deixa la Seguretat Social, així com als augments dels salaris i, sobretot, les pensions, que s'han revaloritzat amb l'IPC.

Cargando
No hay anuncios

Però l'increment dels preus, és a dir, la inflació, també és un element que dona ales a la tributació, en particular de figures com l'IVA. De fet, aquest impost explica el gruix de la xifra assolida fins al novembre, destaca l'Agència Tributària. Des del ministeri d'Hisenda s'assumeix que "al voltant" del 25% dels ingressos és fruit de l'alça dels preus. "La resta es deu a la millora de les bases imposables", apunten des de la cartera que dirigeix María Jesús Montero (PSOE). En canvi, l'Autoritat Fiscal (Airef) apunta que la inflació explica el 50% de l'augment dels ingressos tributaris. El motiu és que si tot és més car, també ho és la quantitat recaptada dels tributs sobre els productes. El mateix passa amb els salaris: com més augmenten, més retencions.