Economia

El BBVA veu "ínfima" la possibilitat que el govern tombi la fusió amb el Sabadell

El banc basc guanya 5.000 milions d'euros els primers sis mesos de l'any i s'anota un nou rècord

La seu del BBVA a Madrid.
31/07/2024
3 min
Regala aquest article

MADRIDL'optimisme regna al BBVA. L'entitat basca, que aquest dimecres ha presentat els resultats del primer semestre –un rècord de 4.994 milions en sis mesos–, no només confia plenament que l'opa hostil al Banc Sabadell prosperarà, sinó que veu "ínfima" la possibilitat que el govern de Pedro Sánchez no accepti la fusió entre els dos bancs. Així ho ha dit el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, aquest dimecres.

Malgrat que l'executiu espanyol, amb el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, al capdavant, s'ha mostrat reiteradament en contra de l'operació, Genç ha afirmat que el BBVA sabrà explicar les seves bondats: "Tothom entendrà els avantatges de l'operació, que donarà lloc a una entitat molt més sòlida i rendible", ha dit en roda de premsa aquest dimecres.

L'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell ha marcat la presentació dels beneficis el primer semestre del BBVA. "No hi ha preguntes dels resultats", ha lamentat Genç. Aquesta era la primera gran presentació des que el banc que presideix Carlos Torres va anunciar l'opa, cosa que li ha permès donar més detalls de quin impacte tindria aquesta operació.

Estalvi de 300 oficines i 300 milions en plantilla

El BBVA ha actualitzat la informació vinculada a les sinergies (estalvis i guanys que es produeixen després d'unir les dues entitats) i ha posat xifres al que va anticipar Torres fa un mes: que l'estalvi de costos provindria sobretot de la part tecnològica, però no tant d'aprimar la plantilla. El BBVA preveu que si l'opa prospera les sinergies siguin de fins a 850 milions d'euros durant tres anys. D'aquests 850 milions d'euros que confia obtenir, més de la meitat (450 milions) provindrien de l'estalvi administratiu i tecnològic. Pel que fa al personal i les oficines, l'entitat preveu un estalvi de fins a 300 milions en termes de plantilla, i el tancament de fins a 300 oficines en tres anys (100 oficines a l'any). Per ara, l'entitat no ha detallat quants empleats concrets es veurien afectats –es parla d'uns 4.000–, ni tampoc els territoris que més patirien el tancament d'oficines. Genç ha dit que, arribat el moment, es negociarà amb els sindicats.

Per això, i per si algun accionista tenia dubtes, la proposta que el BBVA ha posat damunt la taula és inamovible: "No tenim cap intenció de millorar l'oferta", ha assegurat Genç. El directiu ha insistit que estan "molt tranquils" amb les xifres que han plantejat. No ha volgut desgranar, però, quants beneficis preveuen obtenir aquest exercici i el que ve per compensar la pluja de dividends (2.900 milions) que el Banc Sabadell ha promès als seus accionistes: "Confiem a tenir capacitat per oferir resultats igual d'atractius".

Pendents de la CNMC

El calendari previst pel BBVA continua sense cap alteració. El banc preveu que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) analitzi l'operació en un termini de cinc o sis mesos. "No veiem precedents ni elements perquè la CNMC vegi problemes [en l'operació]", ha afirmat Genç, que ha assegurat que el mercat continuarà sent "enormement competitiu", sobretot en pimes. En paral·lel, continua l'anàlisi de la CNMV i el Banc Central Europeu.

Pel que fa al cas Villarejo –el jutge de l'Audiència Nacional ha decidit enviar a judici el BBVA com a persona jurídica–, Genç ha dit que "no interfereix" en l'opa.

Es dispara la rendibilitat

Amb tot, el bon pols del negoci del BBVA s'explica, principalment, per la pujada dels tipus d'interès que tot just ara comença a frenar. En el cas del BBVA, els ingressos totals del banc (marge brut) es van situar en 17.446 milions d'euros fins al juny. D'aquests ingressos, els que provenen del marge d'interessos van assolir els 12.993 milions d'euros, un 13,9% més, mentre que els ingressos per les comissions van pujar fins als 3.842 milions, un 32,1% més que el primer semestre de l'any 2023. El ROTE (rendibilitat sobre el capital tangible), que ajuda analistes i inversors a mesurar la bona gestió d'un banc, s'ha disparat fins a un 20% aquest primer semestre.

stats