Almenys 42 morts al Congo durant les protestes contra una llei per allargar el mandat del president
L'Església catòlica del país ha donat suport a l'oposició i ha denunciat la repressió del govern durant les protestes
KINSHASALes protestes contra la reforma de la llei electoral de la República Democràtica del Congo (RDC) han deixat fins ara almenys 42 morts, segons ha informat una organització en defensa dels drets humans. Segons l'oposició, aquesta llei pretén mantenir al poder el president del país, Joseph Kabila.
L'Església catòlica congolesa ha donat suport a l'oposició i ha denunciat la repressió duta a terme pel govern durant les protestes. El líder catòlic congolès, el cardenal Laurent Mosengwo Pasinya, ha criticat fortament els intents de posposar les eleccions presidencials previstes per l'any vinent, per així prolongar el mandat de Kabila, al poder des del 2001.
És el tercer dia consecutiu de protestes anti-governamentals a la capital, Kinshasa. L'oposició va sortir al carrer dilluns per intentar bloquejar la reforma de la llei electoral, que inclou la necessitat de fer un cens nacional abans de les eleccions. Segons l'oposició, es trigarien anys en organitzar-se en aquesta nació pobre, i això permetria al president prolongar el seu mandat, però el govern ho nega.
Expira el mandat
El cap d'Estat congolès va accedir al poder després de l'assassinat del seu pare, Laurent-Désiré Kabila, el 2001, i va ser escollit president per a dos mandats consecutius de cinc anys -el 2006 i el 2010-, en eleccions controvertides.
Segons la Constitució de la RDC, el president no podria optar a un tercer mandat, i és per això que l'oposició i els manifestants veuen en la nova llei electoral com un intent de vulnerar aquest precepte.
Durant les protestes de dimecres, la policia ha utilitzat gas lacrimogen contra els manifestants en un campus universitari, que s'ha convertit en l'epicentre de les protestes. Al barri de Matete, la policia ha obert foc contra els manifestants, que han construït barricades de neumàtics cremant i han respost llençant pedres, segons un testimoni. Dilluns, el govern també va ordenar suspendre els serveis d'internet i telefonia mòbil.
"Deixeu de matar la vostra gent, no marxeu sobre les cendres dels vostres compatriotes", ha denunciat Mosengwo Pasinya, en referència a la repressió dels serveis de seguretat durant les protestes.
Amb més del 40% de la població catòlica, la mostra de suport de l'Església a l'oposició segurament incrementarà les protestes populars contra la reforma, que va ser aprovada per la Cambra Baixa dissabte. Està previst que dijous s'efectuï la votació al Senat.
Els països Occidentals, inclosos França i els Estats Units, han demanat moderació i han donat suport al compliment del calendari electoral.