Les joguines de segona mà també són regals de Nadal

Els punts d'intercanvi serveixen cada cop més famílies per trobar oportunitats i abaratir les compres

Punt d'intercavi de joguines al centre de Lluïsos de Gràcia a Barcelona
Pol Mestres Bosch
24/12/2022
2 min

BarcelonaEl Nadal és una època de celebració i també d'alt consum. Moltes de les joguines que compren les famílies en desplacen d'altres que acaben, en el millor dels casos, a la deixalleria. Però, ¿i si poguessin tenir un altre final? Diversos centres de Barcelona en col·laboració amb l'Ajuntament promouen l'intercanvi de joguines per donar una segona vida a nines, ninots, contes i disfresses que són descartats d'algunes llars, però que encara poden entretenir i fer feliços altres infants. Un d'aquests espais, als Lluïsos de Gràcia, s'ha convertit aquesta setmana en un paradís per a molts nens i nenes, un lloc on petits i adults podien triar i remenar entre moltes joguines de segona mà.

La Júlia Martínez surt del centre amb tres llibres i un joc de construccions per al seu fill de 2 anys. D'aquesta manera, explica, aquest Nadal només té pensat comprar nou de trinca un joc de taula que no ha pogut aconseguir de segona mà de cap manera. "L'intercanvi de joguines és una bona iniciativa per substituir la constant compra de productes nous, que genera un impacte pel planeta innecessari", defensa aquesta mare. A més, creu que és una millor opció que comprar i vendre les joguines de segona mà, ja que sovint se'n treuen molt pocs diners. Amb l'intercanvi, però, t'assegures que reps "una joguina de condicions similars", diu.

El funcionament és molt senzill: les famílies porten les joguines que volen donar a un dels 11 centres de Barcelona que participen en la iniciativa, nascuda fa més d'una dècada. Segons el tipus de joguina reben més o menys punts, amb els quals després poden adquirir joguines que han portat altres famílies. Un dels pares que van assistir a l'intercanvi fet als Lluïsos explica que és una experiència "molt bonica perquè els fills comencin a aprendre la importància de reciclar i reutilitzar productes".

La iniciativa a Lluïsos de Gràcia es fa amb la col·laboració de voluntaris del Banc del Temps. L'Esther Ramírez, la Glòria Monterrubio i el Mikel Ocerinjauregui hi participen des de fa dos anys. Tots tres coincideixen que és important reutilitzar els productes i "donar-los un segon ús i tots els que es puguin". A més, animen la gent a participar-hi, ja que després de la pandèmia s'ha notat una baixada en el nombre de famílies que s'arriben a aquests punts d'intercanvi.

La gestora cultural de l'entitat, Dri Oriol, assegura que les activitats com aquestes reflecteixen el missatge que donen al llarg del curs a les famílies: "Fer un consum responsable i sostenible". En aquest sentit, l'intercanvi, que també es fa al maig, mostra als infants des que són petits que "es poden adquirir productes d'una forma diferent de la compravenda", subratlla.

stats