L'ANC prepara un "acte nacional" el 27 de febrer com a tret de sortida per a les plebiscitàries

L'entitat sobiranista pretén iniciar la pressió política i social a favor de la independència per encarar les eleccions municipals i els comicis del 27-S

Els membres del secretariat a la Declaració de Novembre de l’Assemblea Nacional Catalana per fixar el full de ruta després del 9-N, a Cornellà de Llobregat.
Núria Orriols
16/02/2015
3 min

BarcelonaEl 27 de febrer. Aquesta és la data que l'ANC ha escollit per donar el tret de sortida a l'agitació política i social. L'objectiu és encarar l'horitzó electoral: primer les municipals del maig, que considera la primera volta de les eleccions "plebiscitàries", i després els comicis del 27 de setembre, que l'entitat contempla com a "definitius". Quan falten set mesos justos per a la data anunciada pel president de la Generalitat per a la cita electoral de la tardor, l'Assemblea prepara un "acte nacional" per exhibir múscul.

Si la setmana passada la cúpula de l'entitat va enviar a les seves bases un comunicat intern en què admetia el “desconcert” i la “decepció” del món independentista després de les setmanes posteriors al 9-N i l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras, aquest cap de setmana l'Assemblea ha posat fil a l'agulla per revertir la situació. La cúpula s'ha activat per combatre el desànim de les bases, i en aquest sentit el secretariat nacional va aprovar un seguit d'actuacions per posar-hi remei en la seva reunió de dissabte passat. Entre elles, la celebració d'un acte nacional el 27 de febrer a Barcelona amb la intenció de “donar el tret de sortida públic a l'activitat i posicionament de l'ANC en els propers mesos”. Així ho descriuen els acords presos al llarg de la sessió, als quals ha tingut accés l'ARA.

D'aquesta manera, la principal entitat sobiranista pretén girar full al desànim originat per la picabaralla entre CiU i ERC després del procés participatiu. L'Assemblea vol mirar endavant i preparar-se per a l'any electoral que ve. Primer les eleccions municipals del 24 de maig, i després el 27-S, que consideren uns comicis transcendents per al procés sobiranista –un any després de la signatura del decret de convocatòria de la consulta per part del president de la Generalitat.

En els acords del secretariat també destaca una altra data al calendari: 12 d'abril. Aquest dia, a Lleida, se celebrarà l'assemblea general de l'organització –l'any passat es va fer al maig a Tarragona– i es renovaran les principals cares de l'entitat. Els estatuts de l'Assemblea marquen que els membres del secretariat, un total de 75 persones que formen l'òrgan executiu de l'ANC, poden ser reelegits “únicament per dos períodes successius d'igual durada”. Això significa que en la propera assemblea general, prevista a dos mesos vista, hauran de dir adéu del capdavant de l'entitat la presidenta, Carme Forcadell, el vicepresident, Jaume Marfany, o dos dels artífexs de la cadena humana i la V de les últimes diades de l'Onze de Setembre, Ignasi Termes i Ferran Civit.

Estratègia “ofensiva”

Després del 9-N l'ANC ha fet autocrítica sobre les seves virtuts i també els seus defectes, i ha identificat les amenaces i les pors que consideren que posen en perill el projecte sobiranista. Alhora ha definit una estratègia “ofensiva” per contrarestar les seves debilitats. En el 'Pla d'actuació' de l'entitat per a aquest 2015, del qual va informar l'ARA, es prioritza l'ampliació de la base social independentista per guanyar el 27-S.

Una de les eines que s'assenyalen és la incorporació de nous col·lectius a les bases sobiranistes, identificats com a indecisos i pròxims al 'sí', però amb dubtes sobre la transició. En aquell moment, l'ANC es proposava apropar-se a sectors “potencialment afins” en l'àmbit dels sindicats, les empreses i també moviments socials com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), per remarcar, entre altres coses, l'”oportunitat" que per l'entitat representa la independència per avançar en regeneració democràtica i justícia social. En la reunió del secretariat de dissabte també es va fer un nou pas en aquest aspecte, ja que la cúpula de l'entitat va aprovar el suport de l'ANC a la iniciativa legislativa popular (ILP) d'habitatge contra els desnonaments i la pobresa energètica.

stats