Selectivitat

Aquestes són les deu carreres universitàries amb les notes de tall més altes

Les puntuacions per accedir a matemàtiques i medicina tornen a augmentar

5 min
Els correctors, poc partidaris del canvi

BarcelonaMentre els graus de Medicina i Matemàtiques continuen liderant les notes per entrar a les universitats catalanes, titulacions com Ciències de l'Activitat i de l'Esport l'han augmentat força d'un any per l'altre i altres estudis com Filologia o Història mantenen la puntuació d'accés en el 5. Tot i que el llistat publicat aquest dijous pel departament de Recerca i Universitats amaga poques sorpreses respecte a anys anteriors, sí que permet constatar les preferències dels joves. I, un any més, les carreres englobades en les ciències –especialment les de la salut– són les més sol·licitades. Des d'aquest divendres i fins al pròxim dimecres 17 de juliol, els alumnes que ja disposen d'una plaça podran tramitar la matriculació al centre assignat.

Les carreres dels dobles graus de física i matemàtiques de la UAB i la UB, amb un 13,438 i un 13,192, respectivament, revaliden la puntuació de tall més elevada. Es tracta d'una titulació amb molta sortida professional, si bé és una de les matèries que més costen als joves catalans. Tenint en compte que cadascun d'aquests graus ofereix només 20 places, la seva presència als primers llocs del rànquing és permanent. I el mateix passa amb Medicina, si bé aquesta titulació posa moltes més places a l'abast. Enguany Medicina a la UB, en concret al campus de l'Hospital Clínic, ha tornat a demanar la nota més alta (12,946) i és, també, la que més preinscripcions ha registrat, amb prop de 1.600. La nota de tall ha tornat a augmentar enguany, ja que l'any passat va ser de 12,528, però la puntuació continua sense superar l'històric 13 que es va assolir fa dos cursos.

Les notes de tall més altes
Nota de tall sobre un màxim de 14 el 2024

També el grau de dret i relacions internacionals de la UAB, que ofereix 20 places, és un dels estudis amb la puntuació més alta (12,886), seguit d'enginyeria en tecnologies aeroespacials de la UPC, amb 60 places i una nota de tall de 12,858. El departament de Recerca i Universitats recorda que les puntuacions depenen de la nota de l'últim alumne que entra en la carrera (i que marca el mínim que els aspirants hauran d'assolir l'any següent), però també del nombre de places ofertes i de la demanda. Les proves d'accés a la universitat permeten a milers d'estudiants accedir als estudis que trien, però el filtre és la nota que s'aconsegueix a la selectivitat, més la qualificació final dels últims estudis cursats (batxillerat o cicle formatiu de grau superior).

Entre les titulacions amb més demanada i amb notes de tall més exigents hi ha Medicina, però sense sortir l'àmbit de la salut, hi ha un important interès en l'àmbit de la infermeria, la psicologia i l'odontologia. Fora d'aquest sector, destaquen la titulació d'administració i direcció d'empreses (ADE), de dret i d'arquitectura, segons ha explicat la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román Martín.

Els centres d’estudi més sol·licitats
Sol·licitants en 1a preferència vs les places disponibles el 2024

En canvi, quan els estudis apareixen amb una nota de tall de 5 significa que no s'han cobert totes les places en primera assignació. Entre les carreres que demanen aquesta nota destaquen Turisme, Història i Història de l'art, Filosofia i els graus relacionats amb la Filologia. De fet, la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB ha celebrat el creixement de sol·licituds en la majoria d'estudis que ofereixen (enguany en tindran un total de 735 alumnes), tot i que les dades mostren que els graus relacionats amb la llengua i la literatura es mantenen en la mateixa nota d'accés.

Hi ha altres graus que han estat una sorpresa en la publicació. Un exemple és Ciències de l'Activitat i de l'Esport que ha augmentat la seva popularitat incrementant més de tres punts la nota de tall respecte de l'any passat. A la Universitat de Lleida, que és simultània amb Educació Primària, ha passat del 5 de l'any passat al 9,4 actual. Les notes d'Enginyeria Informàtica a la UdL, Economia i Filosofia (simultaneïtat) a la UdG i Musicologia a la UAB també han crescut més de dos punts respecte de la primera assignació de l'any passat. En el cas de la carrera de Bioinformàtica, la nota ha crescut fins al 10,74.

Consulta les notes de tall del curs 2024-2025

UNPORTAL i l'ARA t'ofereixen la possibilitat de consultar les notes de tall, juntament amb l'oferta actualitzada dels estudis universitaris que impartiran el curs vinent les 12 universitats catalanes (les 8 que participen en el sistema de preinscripció i les 4 que no en formen part). Ho pots fer aquí:

Unportal

Pots fer cerques per nota de tall, per paraula o a través del selector d'estudis, aplicant una demarcació, si et convé, i una nota de tall, i visualitzaràs quina ha estat la nota mínima per accedir a cadascun dels graus en la primera assignació de juliol.

Menys places per fer Educació

De cara al curs que ve, el Govern ha decidit retallar 100 places als graus d'educació infantil i educació primària respecte a l'any passat. Una davallada que, segons el responsable de l'Oficina d'Accés a la Universitat, Jesús Maria Prujà, es deu a la voluntat de "millorar la qualitat docent". En aquest sentit, les places ofertes per fer educació infantil han baixat de les 790 de l'any passat a les 750 actuals i per a educació primària, de 900 a 825. "Possiblement no es quedarà aquí i l'any que ve i el següent es continuaran reduint les places, perquè per millorar la qualitat cal fer-ho", ha explicat Prujà. Això respon a la idea que, a menys places, més nota i més exigència en l'accés.

També ha explicat que s'ha produït un descens de la demanda procedent d'estudiants d'altres comunitats autònomes (prop d'un miler menys), que, segons Prujà, ve motivat per l'auge de la creació d'universitats en altres territoris. En tot cas, enguany, un total de 57.401 estudiants han fet el procés de preinscripció, un centenar més que l'any passat (57.263). Per universitats, 11.956 s'han assignat a la Universitat de Barcelona (UB); 9.555 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); 6.429 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); 4.330 a la tarragonina Universitat Rovira i Virgili (URV); 4.065 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF); 3.868 a la Universitat de Girona (UdG); 3.232 a la Universitat de Lleida (UdL); 3.012 a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVIC-UCC), i 338 a centres mixtos.

Segons ha informat el Govern, hi ha hagut un augment de places, que han passat de les 41.517 de l'any passat a les 41.771 actuals, i el 81,5% dels estudiants preinscrits per accedir a una de les set universitats públiques i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ja té plaça. Aquest és un percentatge lleugerament inferior al 82,95% de l'any passat. Com ja va passar l'any passat, sis de cada deu (62%) han pogut accedir als estudis triats en primera opció.

En aquesta primera assignació de places, els alumnes a qui se'ls ha adjudicat la segona o següents preferències poden esperar-se a la pròxima assignació de places o fer el tràmit d'assignació definitiva i matricular-se en el centre d'estudis. "Hi ha places per a tothom, però no tots volen cobrir les places vacants que queden i és una cosa que fa anys pretenem corregir", ha dit Prujà, que aquesta edició ha estat la seva última al capdavant d'aquesta oficina per jubilació.

Més titulats tornen a la universitat

Per segon any consecutiu, el Govern ha destacat que ha augmentat el nombre de titulats universitaris que volen cursar un nou grau. En total, són 1.451 persones (n'eren 1.419 el 2023). La conselleria ho atribueix a la supressió dels recàrrecs en els preus públics universitaris per segones i successives titulacions, una mesura implementada per al curs 2023-2024.

stats