Negociacions per a la investidura a l'Estat
Misc08/10/2023

Aragonès carrega contra la manifestació espanyolista i la titlla de "fracàs"

El govern espanyol qualifica PP i Vox de "nostàlgics de l'enfrontament" i retreu els crits contra el rei Felip VI

BarcelonaDesprés de la manifestació contra l'amnistia a Barcelona, les reaccions no s'han fet esperar. El president del Govern, Pere Aragonès, ha criticat des de Masquefa el "fracàs" de la marxa, que ha aplegat 50.000 persones segons la Guàrdia Urbana –65.000 menys que la protesta independentista de l'11-S, segons el mateix cos–, i ha lamentat que la dreta espanyolista hagi vingut a la capital catalana a promoure "venjança, odi i repressió". A parer del president, la presència dels líders del PP i Vox és "inversament proporcional al seu èxit i suport" entre la ciutadania de Catalunya, on només tenen 8 dels 48 diputats que els catalans envien al Congrés de Diputats. Aragonès també ha assenyalat que la fallida de la protesta "empeny més que mai a batallar per l'amnistia i l'autodeterminació".

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha ironitzat sobre la poca participació que creu que ha tingut la marxa: "Tants quilòmetres per tan poca cosa…" I la presidenta del partit, Laura Borràs, ha assegurat que és "un fracàs dels qui sempre diuen «no a tot» quan es tracta de Catalunya" i dels que "només saben proposar «Puigdemont a prisión» perquè no tenen cap proposta política per solucionar el conflicte".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al govern espanyol, el ministre de Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha llançat un dard contra el PP i Vox, a qui ha qualificat de "partits nostàlgics de l'enfrontament". Ha retret la "incompetència total" amb la qual la dreta va gestionar la situació política a Catalunya el 2017, amb una "herència catastròfica", i ha defensat "el diàleg, la convivència i la Constitució". En canvi, el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, s'ha fixat en els diversos crits contra el rei Felip VI que s'han sentit a la manifestació i en les pancartes que acusaven el cap d’estat de “còmplice” de l’independentisme i de covard a l’hora d’actuar. Per això, ha demanat a la dreta "respecte a les institucions" de l'Estat, com la monarquia.

El líder del PSC, Salvador Illa, ha subratllat que la dreta i l'extrema dreta es manifesten plegades a Barcelona "per sembrar la por i la crispació". Ha demanat "respecte" pels resultats de les eleccions estatals del 23-J i ha defensat l'estratègia de diàleg a Catalunya. També ha rebatut l'argument que Espanya s'està trencant: "No es trenca res. Reconèixer la diversitat ens enforteix, i negar-la ens debilita", ha dit. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha dit, en el mateix sentit, que la convocatòria espanyolista ha estat un "fracàs majúscul" de la dreta i l’extrema dreta. Ha afegit que, "malgrat els seus intents frustrats de guanyar als carrers el que van perdre a les urnes el 23-J", teixiran una aliança plurinacional per a un nou govern estatal. Hi ha coincidit la diputada dels comuns al Congrés Aina Vidal, que ha recalcat que la manifestació dels partits de dretes "és una expressió de la seva debilitat a les urnes".

Cargando
No hay anuncios