Aragonès defensa al Senat que l'amnistia és "imprescindible" i la situa com a "punt de partida per votar en un referèndum"
A banda del president de la Generalitat, en el debat només hi han participat 'barons' autonòmics del PP
MadridEn plenes negociacions del PSOE amb l'independentisme, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut al Senat per defensar que l'amnistia és "imprescindible" per "avançar en la resolució del conflicte polític". "No és un punt final. Ha de ser el punt de partida d'un camí que té un destí: que la ciutadania de Catalunya voti sobre la independència", ha advertit Aragonès davant la comissió de comunitats autònomes promoguda pel PP i a la qual el govern espanyol i els tres presidents autonòmics socialistes han rebutjat assistir perquè la veuen instrumentalitzada pels d'Alberto Núñez Feijóo.
En un gir inesperat, Aragonès va confirmar dimarts que hi seria i ha justificat la seva presència per "defensar la Catalunya de tothom". "Soc plenament conscient que l'objectiu real d'aquesta sessió no és cap altre que tornar a utilitzar Catalunya per a les batalles partidistes en l'àmbit de l'estat espanyol", ha admès el cap del Govern, que ha acusat el PP d'estar "atiant l'anticatalanisme per desgastar l'adversari". Tanmateix, Aragonès ha reivindicat la seva presència davant dels que "donaven per segur que podrien parlar de Catalunya sense el representant de Catalunya". El ministre de Presidència en funcions, Félix Bolaños, va mostrar ahir "respecte" per la decisió, però va reiterar que el PSOE no participaria en una comissió que considera que el PP ha convertit en un "plató".
Aragonès ha marxat de la sessió tan bon punt ha acabat la seva intervenció, que ha durat uns deu minuts. No s'ha quedat a escoltar les intervencions dels presidents autonòmics populars crítiques amb el que consideren un "tracte privilegiat" a l'independentisme que asseguren que posa en risc "la igualtat de tots els espanyols". No ha estat cap sorpresa que la més dura hagi estat la de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha dedicat íntegrament la seva compareixença a fer oposició a la negociació amb l'independentisme. Altres presidents, en canvi, han aprofitat per plantejar reivindicacions sobre el sistema de finançament o Rodalies.
Ayuso ha denunciat que el líder socialista, Pedro Sánchez, pretengui obligar els espanyols a "demanar perdó a canvi de la seva investidura". Per a la presidenta madrilenya és una "traïció" i una "vergonya" que "no té encaix en la Constitució". "No ens faran callar", ha advertit Ayuso, que ha replicat a Aragonès que "la llibertat, la pau i la justícia és el que es viu a tota Espanya sense necessitat d'amnistia i gràcies a la llei".
Fonts de la direcció del PP també han criticat que "el PSOE hagi permès que Aragonès actuï com a portaveu del govern de coalició i dels plantejaments que marquen la negociació de la investidura de Pedro Sánchez". Ara bé, la reivindicació d'un referèndum acordat amb l'Estat expressada pel president de la Generalitat és un element que fa encallar la negociació, ja que els socialistes mantenen el seu rebuig a permetre una votació sobre l'autodeterminació de Catalunya. Els populars han defensat que és "imprescindible que el PSOE es desmarqui d'aquests plantejaments de manera immediata". "Aquest país no té un problema amb el que ERC i Junts demanen, sinó amb el que Pedro Sánchez concedeix", remarca Gènova.
L'ombra de Puigdemont
Des d'ERC es mostren contents amb la participació d'Aragonès al Senat, que consideren una demostració que, encara que el PP tingui majoria absoluta a la cambra alta, no en marca l'agenda. El que és cert és que el president de la Generalitat ha esgarrapat una dosi de protagonisme que el PP no esperava cedir-li i que el cap del Govern no estava tenint en el debat sobre l'amnistia, més enfocat mediàticament en Waterloo i l'expresident Carles Puigdemont que en la plaça Sant Jaume. Una motivació que li ha recriminat Ayuso: "Li convenia en clau interna per reforçar el seu partit davant de Puigdemont".
El cap del Govern ha obert el debat i ha intervingut en català. També ha utilitzat aquesta llengua combinada amb el castellà la presidenta balear, Marga Prohens. El president de Galícia, Alfonso Rueda, ho ha fet també en gallec i castellà mentre que el valencià Carlos Mazón només ha dit les darreres frases en la seva llengua. El govern espanyol i els tres presidents autonòmics socialistes no hi han participat, la qual cosa escurçarà una sessió que, tot i això, s'allargarà hores. "És vergonyant", ha dit Ayuso sobre aquestes absències, tot i que ella no hi era durant la intervenció d'Aragonès. Altres presidents autonòmics del PP han vist una "descortesia" que el president català marxés, si bé els torns d'intervenció dels senadors autonòmics s'han iniciat davant l'absència de tots i cadascun dels barons del PP.
Aragonès ha arribat a la cambra alta pocs minuts després de les 10 h per mantenir una reunió prèvia amb senadors catalans. A banda dels parlamentaris republicans hi han participat senadors de JxCat i el PSC. També ha mantingut una trobada amb EH Bildu. El president del Govern ha estat al Senat poc més d'una hora i ha evitat participar en la rebuda oficial. Tot i això, Aragonès sí que ha saludat fora de càmera al president del Senat, el popular Pedro Rollán.