Prohens manté la reunió amb Sánchez tot i l'oposició d'Ayuso
La presidenta madrilenya va dir que "anar a veure Sánchez només serveix per normalitzar el que no és normal"
MadridLa presidenta Marga Prohens manté la reunió amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez tot i l'oposició de la seva homòloga madrilenya. Així ho confirmen fonts de l'Executiu balear després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hagi revelat que, a l'última executiva del PP, va explicar que creia que no s'havia d'anar a les reunions amb Sánchez. El motiu, sosté, és que cal "defensar" Espanya i plantar-se contra el "trossejament de la nació" que considera que ha emprès el socialista, amb el finançament singular per a Catalunya com a última parada. "Anar-hi només serveix perquè treballem per normalitzar el que no és normal", ha defensat en una entrevista a la Cope aquest dimarts.
Ara bé, Ayuso ha admès que hi ha territoris, com el País Valencià, que tenen problemes greus que potser volien aprofitar per tractar amb la Moncloa. De fet, dotze de tretze presidents autonòmics del PP (afegint-hi Ceuta i Melilla) acudiran a la cita amb Sánchez. Prohens es troba entre ells. La presidenta ha reclamat al govern espanyol un diàleg més fluïd des que va arribar al Govern. El passat mes de juliol, ambdós dirigents es van trobar a Palma per insistència de la popular. "No hem canviat d'opinió, mantenim el guió", apunten fonts de l'executiu balear, que recorden que la darrera vegada que es van trobar, el preacord entre els socialistes i ERC per investir Salvador Illa a Catalunya ja s'havia anunciat. "No ha canviat res", asseveren aquestes fonts. Prohens vol abordar amb el president espanyol qüestions com el finançament autonòmic i també la situació de la immigració irregular que arriba a les Illes, un tema que ja van tractar a l'anterior trobada. Vox exigeix mà dura al PP balear amb immigració a canvi del seu suport als pressupostos, que actualment s'estan negociant.
Segons fonts populars, la relació de Prohens amb Ayuso sempre ha estat bona. De fet, Ayuso la va convidar a la seva investidura el 2019, i Prohens va fer al mateix amb la presidenta madrilenya quan va ser proclamada presidenta del PP balear. Tot i això, la mallorquina ha mantingut les distàncies. "Ayuso és molt de Madrid, i aquí tenim una altra idiosincràsia", apunten les mateixes fonts.
Feijóo defuig el conflicte
En declaracions als mitjans des de Madrid, Alberto Núñez Feijóo ha defugit el conflicte amb Ayuso i s'ha limitat a dir que tot està "suficientment" explicat. "Com voleu que no doni suport a Ayuso?", s'ha preguntat. No és, però, el que deia fa unes setmanes. En una entrevista a El Mundo a principis de setembre, va assegurar, sobre la possibilitat que la presidenta madrilenya se saltés la cita: "Jo vaig anar a totes les reunions que vaig tenir [com a president de la Xunta]. Amb Zapatero, Rajoy i Sánchez. Un president d'una comunitat no escull el president del govern que li toca". Els populars tracten de treure ferro al desafiament d'Ayuso i neguen que hi hagi divisió interna al partit. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha insistit que la formació "entén" i "respecta" la "comprensible" decisió d'Ayuso davant de "l'atac permanent" de Sánchez. "Viu obsessionat amb ella i en les seves crítiques hi ha molt de masclisme", ha justificat en roda de premsa a la cambra baixa.
Qui ja ha posat el dit a la llaga ha estat el govern espanyol. La seva portaveu, Pilar Alegría, ha sostingut que el moviment d'Ayuso és una nova garrotada al lideratge de Feijóo, com també havia apuntat abans la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz. "Un clar exemple d'abstentisme laboral i de no complir amb les responsabilitast", ha reblat Alegría. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha insistit que el president del PP "s'ho ha menjat amb patates" perquè "qui mana" és la cap de l'executiu madrileny, a qui "li importa ben poc desautoritzar a Feijóo i menystenir els seus companys".
L'enfrontament amb Sánchez
La decisió de la presidenta madrilenya arriba després que la seva guerra amb la Moncloa s'hagi agreujat encara més amb la querella de la seva parella, Alberto González Amador, contra Pedro Sánchez, Félix Bolaños i altres dirigents socialistes per vulneració del dret a l'honor. Tanmateix, la dirigent popular ha negat que la decisió de no reunir-se amb Sánchez tingui a veure amb aquest episodi, ni tampoc amb la investigació del Suprem al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per la seva presumpta implicació en la publicació de la correspondència en què l'advocat de González Amador admetia que aquest havia comès dos delictes de frau fiscal per aconseguir una condemna menor. Això ha dut diversos ministres a referir-se a ell com un "delinqüent confés", unes paraules per les quals Ayuso ha posat el crit al cel argumentant que l'expedient de la seva parella s'ha judicialitzat —en lloc de quedar-se en una simple multa— per perjudicar-la políticament a ella. "No es pot normalitzar que cada vegada que algun dirigent ens sobra, li fem un vestit a mida al seu entorn", ha criticat.
"Madrid ho paga tot"
Ayuso ha estat molt dura contra el finançament singular pactat entre Esquerra i el PSC per investir Salvador Illa, i que ara els socialistes hauran de negociar a l'Estat per aconseguir que Catalunya pugui recaptar i gestionar el 100% dels seus impostos. "El cuponàs i el concertàs que pretenen fabricar amb els diners i sacrificis de tots els espanyols perquè a Sánchez li surti bé l'estratègia i pugui quedar-se a la Moncloa no pot ser", ha assegurat. De fet, ha anat un pas més enllà i ha mantingut que són els "ramaders murcians" i els extremenys "amb una botiga" els que estan pagant l'estructura administrativa de la Generalitat, obviant que Catalunya és la tercera comunitat que més aporta a les arques públiques però, en canvi, és la desena després d'aplicar-se el sistema de finançament actual. Aquest dimarts també ha tornat a un dels seus clàssics, negant que Catalunya sigui una nació i apuntant que Sánchez està tractant de "fabricar una nació artificial" per tal d'acontentar els independentistes i sobreviure als suposats casos de corrupció que esquitxen el PSOE, com el cas Koldo o la investigació a Begoña Gómez.
Per tot plegat –ha dit Ayuso–, ella no anirà a la Moncloa a donar el “vistiplau” a la negociació d'un nou model que doni més recursos a Catalunya, però sí que ho manifestarà a la Conferència de Presidents del desembre –convocada teòricament per parlar d'habitatge–. "Madrid és la més perjudicada, és qui ho paga tot", s'ha queixat. Madrid és una de les comunitats més infrafinançades, juntament amb Catalunya, però compensa alguns d'aquests dèficits amb una execució pressupostària molt per sobre de la mitjana.