El Barça no sap perdre
Les 6 seccions professionals són líders a les seves lligues i no han sigut derrotades en cap partit
BarcelonaEl 24 de maig del 1999 la plaça Sant Jaume de Barcelona va ser l’escenari d’una de les últimes trobades triomfants del barcelonisme. El club, presidit per Josep Lluís Núñez, celebrava el seu centenari amb la consecució de les quatre lligues de les seves seccions professionals. Era l’última demostració de força del nuñisme. El caràcter poliesportiu del Barça es reivindicava més que mai, en una conjunció perfecta entre Camp Nou i Palau Blaugrana, una convivència no sempre fàcil pel cost de les seccions que ha d’assumir l’àrea de futbol, i que actualment està entorn dels 40 milions anuals.
Aquell 1999, el primer títol arribava sobre rodes: la secció d’hoquei aixecava el primer dels quatre guardons que s’aconseguirien en menys d’un mes. Dos dies més tard, el 27 d’abril, l’engranatge gairebé perfecte que havia dissenyat Valero Rivera en l’handbol sumava la quarta lliga consecutiva. No va voler ser menys Aíto García Reneses, castigat perennement a Europa però dominador a l’ACB. I l’endemà del triomf del bàsquet amb un play-off immaculat, el 22 de maig l’equip de Louis van Gaal superava l’Alabès a Mendizorrotza i s’enduia el seu segon títol de Lliga.
Divuit anys més tard, el repte és encara més majúscul. A les quatre seccions que van alçar-se amb el trofeu l’any 1999 s’hi han de sumar el futbol sala i el futbol femení, dues apostes de l’expresident Joan Laporta que van consolidar Sandro Rosell primer i Josep Maria Bartomeu posteriorment. De fet, no va ser fins al 2015, després de les últimes eleccions a la presidència culer, que el femení va professionalitzar-se del tot, fent un pas més per ser competititu a Europa.
En el futbol sala, l’equip d’Andreu Plaza vol recuperar el domini que va tenir entre el 2010 i el 2013, quan el Barça va dominar de manera incontestable a Espanya. El femení, després del relleu de Xavi Llorens per Fran Sánchez a la banqueta, busca recuperar el títol de Lliga que la temporada passada li va robar l’Atlètic de Madrid en un duel a cara o creu el mes de maig passat.
Sense conèixer la derrota
De moment les coses han començat com mai per al club que presideix Bartomeu pel que fa a resultats. Les sis seccions són líders en les seves respectives lligues, i encara no coneixen la derrota en aquesta competició. De fet, les estadístiques són gairebé immaculades: 31 partits, 30 victòries. L’únic empat a la Lliga es va produir aquest cap de setmana al Wanda Metropolitano, quan el Barça d’Ernesto Valverde va arrencar un valuós empat contra l’Atlètic de Madrid de Diego Pablo Simeone. Fins llavors l’equip liderat per Leo Messi havia aconseguit 7 triomfs en 7 partits jugats.
En bàsquet el conjunt de Sito Alonso ha recuperat la sintonia amb el Palau després de sumar quatre triomfs que el situen a la part alta de la classificació. Només el Madrid i el Fuenlabrada poden seguir el ritme dels catalans, que han aconseguit deixar enrere un any complicat que va distanciar el públic del vestidor. En l’handbol la victòria a la lliga s’ha convertit en una rutina durant els últims quatre anys. De moment els de Xavi Pascual no fallen i ja porten 6 triomfs, els mateixos que l’Anaitasuna. En l’hoquei són dos triomfs en dos partits, mentre que el futbol sala s’ha aprofitat de la punxada de l’Inter Movistar per col·locar-se líder en solitari amb 15 punts.
Les estadístiques del futbol femení espanten: a més de les 6 victòries consecutives -uns resultats que copia l’Atlètic de Madrid-, el nou equip de Sánchez presenta unes credencials impecables pel que fa als números, tant ofensius com defensius: 29 gols a favor i només 1 en contra.