Barcelona i la figura de Colau

Una imatge d'arxiu de l'alcaldessa Ada Colau en un ple
27/12/2019
2 min

BarcelonaEl baròmetre municipal suposa un important avís per a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; un toc d'atenció que li arriba, paradoxalment, en el seu moment més dolç al capdavant de la gestió municipal, amb el pressupost encarrilat i també amb una primera tongada de les noves ordenances fiscals aprovada. En tots dos casos està comptant amb una notable mà estesa d'ERC, que segueix al capdavant en intenció de vot, i amb gestos de JxCat, que va de baixa en la preferència dels votants. Fins ara Colau mai ha aconseguit aprovar cap pressupost per votació ordinària. Si finalment aquesta vegada se'n surt amb el suport dels republicans, tindrà per davant un mandat més fàcil que l'anterior.

Però tota aquesta cuina de pactes interns no està sent valorada per la ciutadania, que de fet castiga més la figura de la mateixa Colau que no pas la seva formació (que puja lleugerament en intenció directa de vot) o el pacte amb el PSC. L'alcaldessa ha tret la seva puntuació històrica més baixa, un 4,7. Suspèn per primer cop. Acusa, doncs, un important desgast personal. En l'últim baròmetre, al maig, rebia un aprovat del 5,2. Ha baixat de cop mig punt. Tothom baixa, és cert. Maragall (amb un 5 pelat) perd quatre dècimes, però és l'únic que aprova; i Collboni (4,8), el seu soci de govern, baixa 3 dècimes, però se situa per davant de Colau.

L'aval al pacte de govern entre BComú i el PSC sembla que hauria superat el pecat original d'haver acceptat els vots de Manuel Valls, el qual per cert s'enfonsa en el baròmetre –igual que Cs–, però tampoc no n'hi ha per a gaires eufòries. L'acord rep el suport del 47,5% dels ciutadans, segurament una part dels quals provenen de la dreta, satisfeta d'haver evitat un pacte amb ERC. Pel que fa als contraris, sumen el 38,5% dels enquestats. Els barcelonins estan més dividits, gairebé per la meitat, a l'hora de valorar la gestió municipal de l'equip de govern: un 42,8% la consideren bona o molt bona, i un 43,6%, dolenta o molt dolenta. I encara és pitjor la percepció que tenen els ciutadans de l'evolució de la ciutat. En aquest cas, la dada és desastrosa: un 66,3% creuen que ha empitjorat. En l'última enquesta, de fa mig any, feta just després de les eleccions municipals, els que creien que havia empitjorat eren un 54,2%.

Aquesta opinió general té la seva translació en el rànquing de preocupacions. Continua al capdavant, com a problema més gros, la manca de seguretat. Així doncs, la mà dura al carrer dirigida pel PSC amb l'aval de Colau de moment no ha tingut efecte en l'opinió pública, de manera que la inseguretat es manté, i pujant, com a primera preocupació. De fet, el PSC també perd suports en intenció directa de vot (passa del 12,1% al 8,9%). En concret, la inseguretat se situa al capdavant del rànquing (29%) gairebé amb dos punts més que al juny. En el context de les reaccions postsentència, en segon lloc emergeix l'encaix de Catalunya dins d'Espanya (14,9%), que deixa enrere preocupacions fins fa poc més centrals com l'accés a l'habitatge (6,5%) o el turisme (3,6%).

Colau, doncs, no aconsegueix rendibilitzar els acords ni la gestió del primer mig any del segon mandat.

stats