Blair va oferir assessorament a Rebekah Brooks en ple escàndol per les escoltes

L'exprimer ministre es va oferir per assessorar l'aleshores directora del 'News of the World', processada per escoltes il·legals i suborns a funcionaris

Rebekah Brooks, exdirectora del 'News of the World', arriba aquest dimecres al jutjat de Londres on es veu el cas per les escoltes il·legals / EFE
Agències
19/02/2014
3 min

LondresL'exprimer ministre britànic Tony Blair va oferir a Rebekah Brooks, exdirectora del desaparegut dominical 'News of the World', la possibilitat d'actuar com a assessor "no oficial" en ple escàndol per les escoltes il·legals. Així es detalla en un correu electrònic que ha estat presentat aquest dimecres en el judici sobre el cas. Brooks està processada en relació amb les escoltes il·legals del tabloide sensacionalista 'News of the World', tancat per Murdoch després que es destapés l'escàndol. Brooks està acusada no només de promoure i permetre les escoltes, sinó també de suposats suborns a funcionaris, càrrecs que ella nega. A més de Brooks, també està processat pel cas Andy Coulson, exdirector del 'News of the World' i antic portaveu de Comunicacions de l'actual primer ministre britànic, el conservador David Cameron.

El laborista Blair –en el poder entre els anys 1997 i 2007, en part gràcies a una aliança amb Murdoch que li va permetre aconseguir el suport del poderós magnat de la premsa– va recomanar a Brooks el juliol del 2011, sis dies abans que fos detinguda, iniciar una investigació sobre l'escàndol. Ho va fer en una conversa telefònica. Blair es va oferir per actuar com a assessor del magnat Rupert Murdoch i del seu fill, James Murdoch, propietaris del 'News of the World', clausurat arran de l'escàndol.

El polític laborista va puntualitzar a Brooks que es tractava d'un assessorament "no oficial, que ha de quedar entre nosaltres", d'acord amb el correu electrònic. Brooks va enviar aquest correu a James Murdoch (aleshores president de News International, que editava el dominical) i datat l'11 de juliol de 2011, l'endemà del tancament de la publicació sensacionalista. D'acord amb les notes de Brooks, Tony Blair va aconsellar-li, en una conversa telefònica que va durar una hora, obrir una investigació independent amb l'objectiu de "netejar" el seu nom. També li va demanar que fos forta i li va aconsellar que prengués pastilles per dormir.

Investigacions que no porten enlloc

Amb segles de democràcia parlamentària, el Regne Unit té una llarga història de comissions d'investigació en les quals els diputats interroguen els cridats a declarar sobre tota mena d'aspectes. Les comissions són públiques i els interrogatoris molt durs. Però, un cop acabats, després de mesos de sessions i despeses milionàries, els casos més controvertits acostumen a arxivar-se sense conseqüències. L''establishment' no té, per tant, cap por d'una comissió d'investigació. És un simple exercici de cara a la galeria i sense implicacions posteriors. Des d'accidents de trens fins a morts sospitoses, desenes d'investigacions s'obren i es tanquen sense que res canviï. El mateix Blair ha participat en una d'aquestes comissions, la que investiga si el seu govern va mentir el país per anar a la guerra a l'Iraq.

Amb aquests precedents, no és estrany que Blair recomanés a Brooks una comissió d'investigació. En tenia una de concreta pensada, la que va investigar la mort, el 2003 i en estranyes circumstàncies, de David Kelly, expert del Ministeri de Defensa en armes de destrucció massiva. Kelly es va suïcidar després de ser identificat com la font de controvertida notícia de la BBC que va acusar el govern de Blair d'exagerar en un informe l'amenaça del règim de Bagdad, per tal de justificar la intervenció militar a l'Iraq el 2003. Com era previsible, la investigació va exonerar Blair i altres funcionaris del govern.

Una relació estreta

Durant els seus anys al poder, Tony Blair va tenir una estreta relació amb el magnat Rupert Murdoch, qui li va donar suport obertament des de les portades del diari sensacionalista 'The Sun' a les eleccions del 1997. Un suport crucial, gràcies al qual el laborisme va arribar al poder amb una important majoria. Va ser un suport molt comentat, ja que el tabloide sempre havia donat suport als conservadors.

El cas de les escoltes va esclatar el 2011, després que es fes públic l'abast de les punxades a telèfons mòbils de rics i famosos que havia practicat el dominical durant anys. L'escàndol va portar a una revisió de les pràctiques periodístiques al Regne Unit per part del jutge Brian Leveson, que va recomanar introduir un estatut per l'autoregulació del sector –el resultat d'una altra investigació, que va portar als tres principals partits polítics del Regne Unit a acordar un nou marc regulador per a la premsa escrita britànica per tal de protegir de possibles abusos.

stats