Calor extrema a la Xina, a Califòrnia i al Mediterrani: el 2023 va encaminat a ser de rècord
A Sanbao superen els 52 graus i a Itàlia el govern demana quedar-se a casa a les hores de més calor
BarcelonaLa calorada que aquest dimarts afectarà les Balears també s’anirà deixant sentir en altres sectors del Mediterrani, sobretot a Itàlia. A Roma aquest dimarts la màxima superarà els 40 graus i podria escalar fins als 42, i en punts interiors de Sardenya el termòmetre fregarà els 45 graus. El ministre italià de Salut, Orazio Schillaci, ha demanat a la gent que eviti ser al carrer a les hores de més calor: "No és recomanable visitar el Coliseu quan hi ha 43 °C de temperatura", va dir diumenge al diari Il Messaggero.
La forta calorada que afecta el Mediterrani farà que en alguns moments d’aquesta setmana la temperatura de l’aigua arribi a estar més de 4 graus per sobre del que tocaria per a l’època en algunes parts de la mar Tirrena, segons dades de l’Aemet.
Grècia, malgrat que ha superat el pic –divendres es van superar els 44 graus–, pateix els primers incendis. Un foc descontrolat a uns 30 quilòmetres al sud d’Atenes ha calcinat aquest dilluns les primeres cases i ha obligat a evacuar set localitats en una zona molt densament poblada a la costa oest d’Àtica.
La forta calorada a Europa coincideix amb situacions de temperatures també molt altes en altres parts del planeta. A la Xina aquest cap de setmana s’ha batut el rècord de temperatura del país. A la població de Sanbao aquest diumenge es va arribar a 52,2 °C, una temperatura rècord que supera per gairebé dos graus l’anterior rècord del país. Sanbao és una localitat àrida ubicada al nord-oest del país, a la depressió de Turpan, una regió que se situa per sota del nivell de mar, cosa que fa que les condicions hi siguin similars a les d’altres llocs extremadament càlids de la terra, com la vall de la Mort de Califòrnia.
Precisament Califòrnia és una altra part del món on la temperatura aquests dies està escalant fins a valors difícils de suportar. Al mític observatori deFurnace Creek, a la vall de la Mort, diumenge es va arribar a 52,8 °C, però en molts altres llocs de Califòrnia, Arizona o Texas hi ha actius avisos per calor extrema. Els guardes del parc de la vall de la Mort van fer a més a més l’experiment de mesurar temperatures en altres contextos, com per exemple dins d’un cotxe, on van constatar que la temperatura va arribar a superar els 80 graus.
2023, cap al rècord
Aquest any podria acabar sent el més calorós que s’hagi registrat al món. El fet que estigui començant un fenomen del Niño, sumat a la tendència dels últims mesos fan pensar a alguns centres de predicció i organitzacions que el 2023 pot batre’s el rècord de temperatura del planeta. Segons l'Administració Nacional dels Oceans i l'Atmosfera, amb les dades fins al juny ja hi ha un 20% de probabilitat que el 2023 sigui rècord, i és altament probable que se situï entre els 5 més calorosos mai registrats. L’organització Berkeley Earth, que també fa anàlisis de dades climàtiques, situa la probabilitat de rècord per sobre del 80% ja a hores d’ara.
De fet, a escala diària l’inici del juliol ha estat marcat per un rècord de temperatura global. Segons els càlculs del programa Copernicus de la Unió Europea, la temperatura mitjana del planeta el dia 4 va arribar a 17,03 °C, fet que suposa el primer cop que la temperatura del planeta supera els 17 graus. L'anterior rècord a escala diària datava de mitjans d'agost del 2016.