La Cambra encarrega una 'due diligence' per assegurar-se que no hi havia res ocult als comptes de la institució
L'entitat publica un estudi sobre la independència fet el 2012 però que es va mantenir en secret
BarcelonaLa nova Cambra de Comerç de Barcelona vol assegurar-se que l'equip anterior no tenia draps bruts amagats. El nou president de l'entitat, Joan Canadell, ha anunciat que s'ha encarregat una 'due diligence' (una auditoria en profunditat) dels comptes per conèixer amb detall "quina és la situació comptable i les responsabilitats" de l'equip que liderava Miquel Valls.
Valls, després de tres lustres com a president, va deixar la institució fa poques setmanes i va entregar una auditoria on s'analitzen els comptes amb data 31 de maig. Canadell ha dit que a hores d'ara no tenen "indici de res" incorrecte, però que volen "estar tranquils perquè no hi hagi res" que no hagin "sabut veure".
Durant una roda de premsa en la qual ha presentat les conclusions de la primera reunió del nou comitè executiu de la Cambra, Canadell també ha anunciat la publicació d'un estudi sobre l'impacte de la independència en l'economia catalana. Aquest informe en realitat es va fer el 2012 i el va fer l'equip d'estudis de la Cambra, però es va mantenir ocult per motius que es desconeixen.
"Té sentit publicar l'estudi –ha dit Canadell– perquè ajuda a reflexionar sobre el futur de Catalunya. L'informe conté arguments a favor, en contra... És bo que la societat empresarial abordi aquests temes amb la maduresa que requereixen, i no ocultant-los".
L'estudi, que es publicarà aquesta mateixa tarda a la web de la Cambra de Barcelona, conclou, per exemple, que la independència "implica riscos econòmics significatius a curt termini, però a més llarg termini pot representar una oportunitat per dur a terme unes polítiques públiques més ben finançades i més ajustades als interessos de Catalunya", segons el resum preliminar que la Cambra ha difós entre la premsa.
Finalment, la Cambra també ha avançat que publicarà un estudi sobre la inversió estrangera a Catalunya que permeti neutralitzar els problemes que tenen les estadístiques públiques sobre aquesta qüestió. Els informes oficials, que publica el ministeri d'Indústria, comptabilitzen les inversions en aquells llocs on les empreses tenen la seu social, en comptes dels llocs on realment ha recaigut la inversió. I no diferencien, per exemple, si la inversió és un simple intercanvi d'accions (com la compra d'Abertis per part d'Atlantia i Hochtief) o si es tracta d'inversions productives, com per exemple l'aixecament d'una fàbrica o la creació de llocs de treball. Aquest estudi el portarà a terme l'equip d'estudis de la Cambra i es publicarà aquest mateix mes, segons ha anunciat Canadell.