Medi ambient
Misc27/03/2022

Diverses capitals europees tanquen files amb Barcelona i defensen la seva zona de baixes emissions

Londres, París, Roma i Milà signen una carta oberta on avisen que "no es pot fer retrocedir" els governs quan hi ha en joc la salut

BarcelonaEliminar la zona de baixes emissions a Barcelona és una decisió que va contra les directives europees, contra els consells de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), contra el consens dels científics i, en definitiva, "contra el sentit comú" que hauria de ser protegir la salut pública. La contundent declaració la subscriuen les ciutats de Londres, París, Roma i Milà en una carta oberta en què donen suport a la capital catalana dies després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi sentenciat l'anul·lació d'aquest perímetre en el qual estan vetats els vehicles més contaminants. La zona de baixes emissions no ha quedat enfonsada -la sentència admet recurs, que ara tant Ajuntament com Generalitat preparen a contrarellotge- però sí tocada i això és alarmant davant "l'evidència científica que és una mesura que salva vides", censuren les capitals europees.

La carta centra el missatge sobretot en la salut, un element que les administracions critiquen que apareix de passada en la resolució del TSJC, que dona com a motius per tombar la restricció la poca proporcionalitat de la mesura, les desigualtats econòmiques i socials que assegura que genera entre els residents i l'amenaça contra la competència en alguns sectors econòmics. Per rebatre aquests arguments, les capitals europees subratllen que el context "d'emergència climàtica i sanitària" fa incomprensible no posar al centre de totes les polítiques urbanes "el dret a respirar aire net i el dret a la mobilitat sostenible". "És fonamental per assegurar l'equitat en el procés de transició ecològica", recalquen.

Cargando
No hay anuncios

Les ciutats presenten la carta com un gest d'unitat de les administracions que estan "liderant" la lluita contra el canvi climàtic i que són a primera línia per vetllar per la salut dels seus habitants, i llancen una advertència: "Enmig d'una emergència climàtica i sanitària, els jutges no poden obligar els governs a retrocedir". Les urbs liderades per Sadiq Khan (Londres), Anne Hidalgo (París), Giuseppe Sala (Milà) i Roberto Gualtieri (Roma) recorden que ja hi ha més de 300 ciutats que han seguit les directrius europees i han desplegat zones de baixes emissions perquè la protecció de la salut "no és una opció sinó una obligació".

A Europa, s'estimen unes 800.000 morts prematures a causa de la contaminació, una xifra que recull un estudi de l'European Heart Journal i que duplica les estimacions anteriors de l'Agència Europea del Medi Ambient. A Barcelona s'estimen mig miler de morts prematures a l'any i més de 2.000 casos de malalties greus que tenen algun vincle amb la mala qualitat de l'aire, segons les dades de l'ISGlobal.

Cargando
No hay anuncios
Carta oberta de les capitals europees a favor de la ZBE