L'atac de la dreta al català
Misc16/02/2024

Centenars de persones es concentren contra "els atacs al valencià" del govern del PP i Vox

Els assistents han rebutjat la reforma de la llei de plurilingüisme, la rebaixa del mèrit lingüístic i la possible eliminació del requisit per a certs ensenyaments

ARA
i ARA

ValènciaCentenars de persones s'han concentrat aquest divendres a Alacant, Castelló de la Plana, Gandia i València per denunciar "la discriminació" i els "atacs cap al valencià" de l'actual govern del Partit Popular i Vox.

Convocats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) sota el lema "La llengua no es toca", els assistents han mostrat el seu rebuig a la reforma de la llei de plurilingüisme, a la rebaixa del mèrit lingüístic del valencià a la sanitat i a la probable eliminació del requisit en l'àmbit de FP i els conservatoris musicals. A més dels dirigents d'ACPV, han acudit a la protesta representants de Compromís com les diputades Maria Josep Amigó o Nathalie Torres.

Cargando
No hay anuncios

En la lectura del manifest, l'entitat ha emfatitzat que, més enllà del seu color polític, l'administració valenciana "està obligada a garantir els drets lingüístics de la ciutadania, a eliminar tots els obstacles que puguen haver-hi per a la igualtat lingüística i a reconèixer que les entitats de referència en normativa lingüística són l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les universitats valencianes".

En el text s'ha fet especial referència als acords d’ajuntaments governats pel PP i Vox, com el de Meliana o Torrent, amb la secessionista Real Acadèmia de Cultura Valenciana. Per a ACPV, "acceptar que la institució de referència lingüística és la RACV suposa denigrar les institucions acadèmiques i rebaixar la llengua dels valencians a una manifestació folklòrica sense normativa ni referents". 

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, han destacat que els ajuntaments liderats per la dreta i la ultradreta "censuren tot allò que té a veure amb la cultura valenciana, anorreen qualsevol ús lingüístic valencià en les institucions i releguen el valencià a una llengua sense prestigi social, producció literària o qualsevol manifestació artística".