Misc17/04/2015

La 'CIA a l'ombra' veu "reduïdes" les probabilitats d'independència per l'auge de Podem i Ciutadans

L'empresa privada d'espionatge Stratfor emet un informe en què augura el "debilitament" de l'independentisme per la "migració" de vots independentistes cap a opcions "anti-sistema"

M.colomer
i M.colomer

Barcelona"Els vots protesta estan migrant de partits independentistes als partits anti-sistema. Nou desafiament per al moviment [independentista], cosa que redueix la probabilitat que Catalunya es declari independent". Amb aquesta sentència conclou l'informe que ha emès aquesta setmana l'empresa d'espionatge internacional Stratfor, coneguda com la 'CIA a l'ombra', que dóna per fet que "el suport a partits independentistes s'està debilitant" per la irrupció i auge de formacions "crítiques amb l'establishment" però "oposades a la independència" com són Podem i Ciutadans.

L'informe fa una anàlisi de l'impacte de la situació política a Espanya en el moviment independentista català. Argumenta que malgrat que el Govern "vol fer servir les eleccions regionals previstes per al 27 de setembre per avançar en el procés d'independència", la irrupció també en l'escenari català del partit de Pablo Iglesias, a més de l'auge dels d'Albert Rivera, "farà més difícil" als partits independentistes assolir una majoria parlamentària, cosa que "debilita el moviment secessionista".

Cargando
No hay anuncios

El Govern, debilitat per la crisi

L'informe d'Stratfor augura un debilitament dels governs espanyol i català, si bé també identifica la mateixa crisi com la causant que "s'hagin tornat a encendre reclams secessionistes a Catalunya". "Un gran nombre de catalans desaproven el control centralitzat de Madrid del país, especialment la seva política fiscal", indica l'anàlisi, que detalla que "molts votants catalans creuen que contribueixen més en impostos del que reben a canvi". "Estan cansats de donar suport a les regions més pobres, i ara estan buscant la separació".

Cargando
No hay anuncios

"Una esquerra emergent i les creixents demandes populars per la independència han obligat Convergència i Unió per apropar-se a Esquerra Republicana i accentuar la seva retòrica de suport a la independència", relata l'informe, que també es refereix a una "convivència" entre CiU i ERC que "mai ha estat fàcil": "Alguns membres del partit [CiU] estan a favor de les negociacions amb Madrid, mentre que ERC tendeix a donar suport a una declaració unilateral d'independència".

El full de ruta i la demoscòpia

Cargando
No hay anuncios

L'informe de l'empresa privada d'espionatge explica que el 9-N es va fer un "referèndum sobre la independència no vinculant" i el 27-S es faran eleccions que els partits sobiranistes volen "utilitzar" com un "punt de partida per a una declaració d'independència", malgrat que "encara estan debatent els mecanismes i el calendari per a la creació de la República Catalana". El Govern ha informat a representants diplomàtics i institucions els últims dies el preacord pel full de ruta subscrit per CDC, ERC, ANC, Òmnium i AMI, al qual la CUP s'ha obert a sumar-s'hi.

Es fixa en les últimes enquestes publicades per 'El País' i el Centre d'Estudis d'Opinió que auguren una caiguda de CiU -que "pateix" els efectes de "l'escàndol de corrupció en què està involucrat l'expresident català Jordi Pujol"- i un creixement d'ERC que "no és suficient" per assumir el Govern ni suma majoria absoluta amb CiU. Això sí, no fa atenció ni suma en el front sobiranista l'esquerra alternativa independentista de la CUP.

Cargando
No hay anuncios

El 2012, Stratfor havia arribat a situar Catalunya al "grau tres" en una classificació de regions secessionistes en què el nivell cinc és per a zones que ja són 'de facto' independents i el quart defineix els territoris on o bé hi ha violència independentista o pot esclatar en qualsevol moment.