Opinió

La ciència de la incertesa i l'art de la probabilitat

Primera imatge real del coronavirus.
Vladimir de Semir
01/10/2021
2 min

William Osler (1849-1919) és considerat el pare de la medicina moderna. L’any 1892 va publicar The principles and practice of medicine, que va establir el camp de la medicina interna, l’especialitat que es dedica a l’estudi, la diagnosi, el tractament (no quirúrgic) i la prevenció de les malalties pròpies de l’adult. Un dels seus aforismes diu que “la medicina és la ciència de la incertesa i l’art de la probabilitat”.

Tots hem viscut com la medicina ha hagut de conjugar la incertesa amb la probabilitat per combatre i prevenir la pandèmia que estem patint des del primer diagnòstic. A tot això s’hi ha sumat la retransmissió en directe, no només als mitjans de comunicació sinó també a l’espai més íntim (i descontrolat) de les xarxes socials. Si tenim en compte que incertesa i probabilitat són conceptes difícils d’assimilar i d’entendre per a la majoria de persones, podem imaginar el conflicte que toca gestionar tant a metges i científics com a periodistes i comunicadors, especialitzats o generalistes.

Una primera anàlisi ens la brinda l’Informe Quiral del Centre d’Estudis Ciència, Comunicació i Societat de la UPF i la Fundació Vila Casas, que es titula L’evolució de la comunicació i la percepció de la pandèmia de covid-19, al qual es pot accedir en línia. “La població està ara més informada sobre aspectes bàsics de la transmissió de malalties infeccioses i la manera de prevenir-les. També s’ha posat en valor la ciència i la investigació narrant en directe el que s’anava descobrint”. Però: “A la ciutadania li ha arribat un volum extraordinàriament alt de desinformacions i falsedats. Comprendre com es produeixen i ser conscients que aturar-ne la difusió és una responsabilitat de tots és necessari si volem lluitar-hi”.

Com també ens va deixar dit William Osler: “Com més gran sigui la ignorància, més gran és el dogmatisme”.

stats