Cinc polèmiques sobre Pedro Sánchez en menys d'un mes
Des de propostes que ha hagut de rectificar a la trucada a 'Sálvame', l'actuació del líder del PSOE ha generat debat dins i fora del partit
BarcelonaNo fa ni tres mesos que Pedro Sánchez es va erigir com a secretari general del PSOE, però ja col·lecciona almenys cinc actuacions o declaracions polèmiques que li han costat crítiques fins i tot dins el seu propi partit. I és que a vuit mesos de les municipals i a un de les eleccions generals, són molts els dirigents socialistes que demanen minimitzar riscos i no cometre errors que els puguin penalitzar, encara més tenint en compte que els sondejos ja són per si mateixos poc optimistes. A continuació, les accions més polèmiques al voltant de Sánchez des que va ser proclamat líder del PSOE.
Suprimir o no suprimir el ministeri de Defensa
"Falta més pressupost contra la pobresa, la violència de gènere... I sobra el ministeri de Defensa". Aquesta polèmica declaració de Sánchez en una entrevista a 'El Mundo' dijous passat ha estat l'última caixa dels trons que el líder del PSOE ha obert. Les crítiques van venir dels seus rivals polítics –la presidenta de Castella la-Manxa, María Dolores de Cospedal, ho va titllar de "barbaritat"–, però també del seu propi partit. La tarda del mateix dijous el PSOE ja matisava les declaracions de Sánchez tot puntualitzant que ni ell ni el partit "s'han plantejat mai la supressió" d'aquest ministeri i que el secretari general simplement defensa una reducció de la despesa militar.
Funerals d'estat per a les víctimes de la violència masclista
També la setmana passada el secretari general del PSOE es va veure forçat a rectificar unes afirmacions que, en aquest cas, va arribar a escriure. En una conferència a Nova Economia Fòrum i després en una piulada a Twitter va prometre impulsar funerals d'estat per a les víctimes de la violència masclista. L'onada de crítiques que va rebre va arribar a tal magnitud que, de nou, Sánchez mateix es va autoesmenar. "Volia dir que la violència masclista és una qüestió d'estat", va matisar, i va afegir que el govern pot estar-hi present "si la família ho creu oportú".
Dedicació exclusiva dels diputats
Sánchez encara ha fet una tercera proposta en una setmana que ha generat controvèrsia. En la seva intervenció al IX Congrés Estatal d'Unitat Progressista de l'ONCE va prometre impulsar que els parlamentaris tinguin dedicació exclusiva, perquè considera que "no es poden representar els ciutadans a estones lliures ni a temps parcial". Això significa que, a la pràctica, 86 diputats haurien de renunciar a activitats –i per tant, a la remuneració– com classes a la universitat o participació en tertúlies. Fins i tot diputats socialistes van advertir que aquesta mesura podria dificultar el retorn dels parlamentaris a la seva activitat professional. A més, Sánchez va sol·licitar l'any passat al Congrés poder compatibilitzar donar classes a la universitat i participar en tertúlies de ràdio i televisió, un fet que a ulls dels seus rivals significa no predicar justament amb l'exemple.
La trucada a 'Sálvame'
Fa poc menys d'un mes, el secretari general del PSOE no va dubtar a trucar al programa 'Sálvame', que presenta Jorge Javier Vázquez, per anunciar que promouria una llei contra el maltractament animal, un gest que va ser objecte de polèmica. Sánchez va telefonar a Vázquez després que el presentador de Badalona digués que no pensava tornar a votar el PSOE per la seva posició en qüestions com el Toro de la Vega, de Tordesillas (Valladolid). Després d'aquest compromís de Pedro Sánchez en antena, Jorge Javier Vázquez va dir que tornaria a confiar el seu vot als socialistes.
L'entrada del líder del PSOE a 'Sálvame' –el programa amb més audiència en la seva franja horària a Espanya– va provocar una allau de comentaris a les xarxes socials que va obligar el PSOE a respondre al seu perfil de Twitter. El PSOE va assegurar que Sánchez respon a tots els ciutadans i trasllada el seu missatge a tota la ciutadania "sense distinció ni prejudicis".
Les declaracions del número dos de Sánchez
El número dos de Sánchez, César Luena, també ha estat protagonista d'algunes declaracions que han encès alarmes dins i fora del partit. El 18 de setembre, per exemple, va assegurar que Mas semblava un "zombie" i que se n'hi havia "anat l'olla", unes qualificacions que es van considerar per sota de la talla del càrrec que ocupa.