La lava del volcà de La Palma avança cap al mar i manté evacuades milers de persones

L’erupció, que pot durar “diverses setmanes, si no alguns mesos”, ja ha cremat diverses cases

Ara
20/09/2021
4 min

BarcelonaL’última vegada que a Espanya hi va haver un volcà en actiu va ser l’any 1971 a l’illa de la Palma. Fins que aquest diumenge a les 15.12 h, el terra de la mateixa illa ha tornat a tremolar, s'ha produït una gran explosió, s'ha aixecat una gran columna de fum i el volcà ha començat a escopir lava disparada a gran velocitat sobre un bosc de pins. L’erupció a la Cumbre Vieja arriba després d’una setmana en què s’han detectat 25.000 terratrèmols a la zona, que van començar a més de 20 quilòmetres de profunditat però que han anat ascendint progressivament fins a la superfície, fins al punt que han elevat l’illa uns 15 centímetres. Fins ara, unes 5.000 persones han hagut de ser evacuades a causa del fenomen natural, en una illa d’uns 80.000 habitants.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que els habitants de La Palma poden "estar tranquils" perquè és "la seguretat està garantida" després que s'hagin desplegat "tots els efectius possibles", entre Guàrdia Civil, Policia Nacional, Bombers i la Unitat d'Emergències de l'exèrcit. Sánchez, acompanyat del president de les Canàries, Àngel Víctor Torres, visiten aquest dilluns al matí la població que ha quedat evacuada dels seus habitatges. També s’ha desplaçat a l’illa el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

"La terra ha tremolat"

L’erupció va començar al municipi del Paso, un dels quatre que estaven en alerta pel risc volcànic. “La terra ha tremolat i s’ha sentit un soroll que semblava un avió militar. Ha sigut espectacular”, ha dit el fotògraf Miguel Pérez, col·laborador d’Efe.

Segons l’Institut Geogràfic Nacional, la lava surt per vuit boques diferents, a uns 400 metres d’altitud i baixa a 1.075 graus centígrads. No hi ha víctimes mortals, però sí que hi ha diverses cases que han quedat cremades per la lava. L’alcalde del Paso, Sergio Rodríguez, ha explicat aquest dilluns al matí que una vintena de cases ja poden estar afectades per la lava, que avança cap al mar a una velocitat lenta de 700 metres per hora.

Segons els experts, que hi hagi diferents punts per on surt la lava és habitual en erupcions de fissures com la que s’està produint a La Palma, en què l’erupció va començar amb la ruptura de l’escorça terrestre. L’Institut Volcanològic de Canàries (Involcan) calcula que sota la terra s’ha acumulat una reserva de magma d’entre 17 i 20 milions de metres cúbics, cosa que superaria àmpliament els càlculs que s'havien fet al principi, que parlaven d'uns 11 milions. El director de l’Involcan, Nemesio Pérez, ha assegurat aquest dilluns al matí a la Cadena SER que l’erupció pot durar “diverses setmanes, si no alguns mesos”.

Segons el portaveu de l’Involcan, David Calvo, com que la lava no avança massa ràpid –“a pas d’una persona”, ha dit–, això servirà als científics poder determinar quin tipus de material surt del volcà i quants metres per segon emet, per així poder calcular si el magma s’esgota o si continuarà sortint. El director del grup Geociències Barcelona del CSIC, el vulcanòleg Joan Martí, ha explicat a Efe que l’erupció és “normal” i que, per les dades que disposen els científics, podria durar com a molt un parell de mesos. Segons l’expert, són erupcions que no són perilloses perquè la lava avança lentament, es canalitza per la mateixa topografia del terreny i l’àrea d’acció no és gran.

Demanen precaució

Tot i això, les autoritats públiques han demanat a la població extremar les precaucions i no apropar-se a la zona de l’erupció per evitar riscos innecessaris. També s'ha recomanat evitar sortir de casa a les zones on hi poden caure cendres. En el terreny dels consells, el gestor de navegació aèria a Espanya, Enaire, ha emès una recomanació com a mesura preventiva que no surtin vols amb destí a la illa de La Palma. Com que el trànsit aeri de moment no està tancat, seran les aerolínies les qui decidiran si volar o no.

Imatges de l'erupció del volca a La Palma

Una de les persones que sí que ha volat fins a la illa ha estat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha anunciat que ajornava el viatge que tenia previst per a aquesta setmana a la ciutat estatunidenca de Nova York per desplaçar-se fins a La Palma per seguir l’evolució dels fets.

Set de les 16 erupcions canàries han estat a la Palma

Malgrat que ja feia dies que hi havia una gran activitat sísmica a l’illa, el coordinador científic d’Involcan, Nemesio Pérez, ha reconegut en declaracions a la Televisió Canària que l’erupció els ha agafat “per sorpresa” perquè s’ha produït més ràpid del que s’esperaven. Segons ha dit, es tracta d’una erupció fisural de baixa intensitat, com totes les que hi ha hagut a l’arxipèlag canari. Des que hi ha registres històrics (el segle XV), a les Canàries hi ha hagut 16 erupcions volcàniques, set de les quals a La Palma. De fet, és en aquesta illa on s’hi han produït dues de les tres últimes erupcions registrades a l’arxipèlag: el volcà San Juan (1949) i el Teneguía (1971). En aquest cas, l’últim que va estar en actiu, va durar 23 dies.

L'erupció volcanica expulsa columnes de fum, cendra i lava
stats