Misc17/02/2014

La Comissió Europea assegura que Barroso "no volia interferir" en els processos democràtics d'Escòcia i Catalunya

La portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, puntualitza que la comparació amb el rebuig d'Espanya a Kosovo no significa "una analogia perfecta" amb els casos que es presenten ara dins de la UE

Acn
i Acn

Brussel·lesLa Comissió Europea ha matisat aquest dilluns que el seu president, José Manuel Durão Barroso, "no volia interferir en el procés democràtic en marxa" a Escòcia i Catalunya amb les seves declaracions aquest diumenge a la BBC. Barroso adverteix en l'entrevista que serà "extremadament difícil, si no impossible" que un territori independitzat obtingui l'aval dels 28 estats membres per quedar-se a la UE. I posava com a exemple Kosovo i el rebuig espanyol a reconèixer la secessió. La portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, ha aclarit que Barroso "no volia insinuar" que l'exprovíncia sèrbia "fos una analogia perfecta" d'Escòcia o Catalunya, sinó només un cas "il·lustratiu sobre les possibles dificultats i incerteses".

Escòcia i Catalunya han tornat a centrar aquest dilluns bona part de la roda de premsa diària de la Comissió Europea. La seva portaveu ha hagut de respondre fins a sis preguntes sobre l'entrevista a la BBC en què Barroso assegura que Kosovo "en certa manera és un cas semblant". Ahrenkilde ha assegurat que el conservador portuguès "va dir repetidament que no volia interferir en el procés democràtic en marxa". "No podem saber per avançat quin serà el resultat i això és el que el president volia dir", ha insistit Ahrenkilde, intentant treure importància a les declaracions.

Cargando
No hay anuncios

Segons la seva portaveu, Barroso en cap cas "no volia insinuar" que Kosovo "fos una analogia perfecta". "Ho va fer servir només per il·lustrar quines dificultats i incerteses podrien sorgir" en els processos escocès o català. "Però no volia interferir en el procés democràtic en marxa, era només un exemple il·lustratiu", ha defensat Ahrenkilde.

La portaveu ha reiterat que l'executiu comunitari "només expressarà la seva opinió sobre les conseqüències legals per a la UE" de la independència d'Escòcia o de Catalunya "si algun estat membre ho demana i planteja un escenari precís". Ahrenkilde ha negat que la Comissió Europea estigui preparant cap informe i ha afirmat que, malgrat les polèmiques declaracions de Barroso, "no hi haurà cap anàlisi detallat ni opinió". "Són qüestions d'ordre constitucional intern dels estats membres", ha afegit.