10 pàgines web per saber-ho tot sobre les eleccions europees
Guia d'aplicacions per estar al dia de les eleccions a l'Eurocambra del maig. Uns 400 milions d'europeus estan cridats a les urnes
BarcelonaUns 400 milions de ciutadans de la Unió Europea (UE) estan cridats a les urnes el cap de setmana del 22 al 25 de maig per escollir els 751 diputats que conformaran el proper Parlament Europeu. Les eleccions europees són una de les cites electorals més multitudinàries i complexes del món.
Hi ha diverses aplicacions, pàgines web i guies per intentar simplificar el funcionament d'uns comicis que en les seves últimes edicions no han aconseguit atraure ni la meitat dels ciutadans. L'any 2009, la participació va ser del 43%.
1. Quin partit voto? El portal My vote 2014 ofereix, en tots els idiomes oficials de la UE, una aplicació per saber com pensen els eurodiputats i els partits polítics de l'Eurocambra, a través d'una sèrie de preguntes amb temes diversos. Es pot comprovar, per exemple, que el popular Jaime Mayor Oreja, és l'únic eurodiputat espanyol que va votar 'no' a fer que la UE fomenti la lluita contra l'homofòbia.
En anglès hi ha una pàgina similar, però molt més completa: VoteWatch. Un observatori on es pot comprovar l'activitat dels eurodiputats i els partits en totes les votacions del Parlament. La recerca es pot filtrar per país i per data.
2. Enquestes actualitzades de tots els països. Al portal Poll Watch 2014 hi ha enquestes per estar al corrent de la intenció de vot dels europeus. L'últim sondeig, del 19 de febrer, pronostica una victòria del Partit Socialdemòcrata (S&D), que obtindria 17 diputats més que el Partit Popular Europeu (EPP).
Un mapa interactiu permet clicar sobre cadascun dels estats membres per conèixer les últimes enquestes de cada país.
3. Última hora a Twitter. Hi ha diversos comptes de Twitter que permeten conèixer a l'instant notícies, enquestes i tota mena d'informació relacionada amb la cita del 25 de maig.
El compte @electionista facilita estadístiques i sondejos, no només de les eleccions europees, sinó de totes les eleccions estatals previstes per als propers mesos.
El Parlament Europeu ha impulsat el 'hashtag' #EP214 per recollir tots els tuits relacionats amb les eleccions. Els missatges més destacats queden recollits i organitzats a la pàgina ep14.euwatch.eu.
Els comptes @EPElections i @2014Europarl recullen noticies d'última hora, articles i anàlisis relacionats amb les eleccions.
El Parlament també ha configurat una llista pública amb tots els comptes de Twitter dels eurodiputats.
L'Eurocambra té presència a la majoria de xarxes socials. Des d'aquest enllaç es pot accedir als comptes de YouTube, Facebook, Pinterest, Foursquare, Flickr o LinkedIn.
4. En català, magazins sobre l'actualitat europea. Els blocs catalans Dossier Europe i Sexy Europe, elaborat per sis politòlegs acabats de llicenciar, ofereixen entrevistes i reportatges en català relacionats amb l'actualitat europea.
L'eurodiputat d'Unió, Salvador Sedó, que ja ha anunciat que no es presentarà a la reelecció, ha estat l'últim convidat pels autors de Sexy Europe.
La galeria de fotos Flickr de l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona publica gràfics amb informació sintetitzada de les institucions i les seves tasques.
6. La pàgina oficial de les eleccions europees. Hi és en tots els idiomes oficials de la UE i conté informació i estadístiques detallades de tots els estats membres. Permet fer comparatives per analitzar les diferències socioeconòmiques entre els Vint-i-vuit.
Aquest abril entrarà en funcionament la pàgina Electio 2014 amb informació més actualitzada i interactiva i permetrà fer el seguiment de la campanya electoral als diversos estats membres. De moment ja es pot seguir el compte de Twitter.
7. Quants comissaris hi ha a la Comissió Europea? Una manera amena d'entrar en contacte amb la complexitat de l'entramat europeu és a través de jocs, qüestionaris i tests d'actualitat relacionats amb la UE. En francès, la fundació Robert Schuman, dedicada als estudis europeus, ha llançat un qüestionari per posar a prova els coneixements sobre la Unió Europea.
El portal My vote 2014 també proposa un joc amb diferents nivells de dificultat.
8. Compte enrere: 100 dies, 100 coses per aprendre. Una de les pàgines més completes sobre les eleccions al Parlament és Europe Decides. Conté informació detallada de cada estat membre i la llista actualitzada dels partits i candidats que opten a una cadira a l'Eurocambra.
Quan faltaven 100 dies per als comicis van fer una proposta: aprendre alguna cosa sobre el Parlament cada dia fins a la data de les eleccions. La informació per al dia vint-i-u és aquesta:"Els socialdemòcrates romanesos han designat Corina Cretu com a cap de llista".
9. Qui és Martin Schulz? La plataforma de debat públic Debating Europe permet encetar temes de discussió i enviar preguntes als líders de les institucions, que, a vegades, responen a través de vídeos que pengen a la mateixa pàgina.
El funcionament és similar al dels fòrums temàtics. Els que vulguin participar s'han de registrar i poden proposar els seus propis temes o participar en algun dels debats oberts. També es pot votar en la simulació d'unes eleccions paneuropees i veure els resultats en temps real.
Actualment hi ha un tema obert que inclou els perfils dels candidats dels diferents partits per presidir la Comissió Europea.
El president de la Generalitat, Artur Mas, també es va sotmetre a les preguntes de Debating Europe fa uns mesos.
10. Poden votar els que són fora d'Europa? El portal Europeans Abroad Vote 2014 és impulsat per ciutadans europeus que viuen fora de la Unió Europea o dels seus respectius estats membres.
Inclou una llista amb la legislació electoral de cada país resumida. S'hi pot comprovar, per exemple, que els irlandesos només poden votar a les eleccions del Parlament Europeu si es troben a Irlanda. Els belgues poden votar des de qualsevol estat membre de la UE, però no des de fora de les fronteres comunitàries. I els votants de l'estat espanyol, o els croates, poden escollir els seus eurodiputats des de qualsevol lloc del món.