Misc10/12/2014

La Comissió de la Veritat del Brasil demana jutjar els responsables dels crims de la dictadura

L'organització en defensa dels drets humans, Human Rights Watch, se suma a la petició de justícia

Efe
i Efe

BrasilLa Comissió de la Veritat del Brasil, que va investigar les violacions dels drets humans durant l'última dictadura al país entre 1964 i 1985, ha presentat aquest dimecres l'informe final, en què "recomana" jutjar els culpables dels delictes comesos.

El document de la Comissió de la Veritat sosté que l'amnistia no pot aplicar-se als responsables de "detencions il·legals, tortures, execucions, desaparicions forçoses i ocultació de cadàvers, el qual és incompatible amb el dret brasiler i l'ordre jurídic internacional".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta petició reobre una polèmica sobre la Llei d'Amnistia dictada l'any 1979 pel propi règim militar, que impedeix jutjar els repressors. Jose Carlos Dias, un dels membres de la Comissió, ha reivindicat que "una amnistia no pot convertir-se en instrument d'impunitat".

L'informe final de la Comissió identifica uns 377 agents del règim militar com a responsables dels abusos als drets humans durant la dictadura, i afirma que en els 21 anys de règim militar hi va haver un total de 434 morts i desapareguts.

Cargando
No hay anuncios

El document ha estat entregat en un acte públic aquest dimecres a la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff. La cap d'estat va passar gairebé tres anys a la presó durant la dictadura i va ser torturada pels seus vincles amb un grup que va agafar les armes contra la dictadura.

Human Rights Watch se suma a la petició

Cargando
No hay anuncios

El grup defensor dels drets humans Human Rights Watch (HRW) ha demanat al Brasil que, un cop publicat l'informe, avanci ara cap al càstig dels culpables dels delictes comesos durant la dictadura. Ha reclamat que es jutgi els prop de 200 agents del règim que continuen vius.

L'informe de la Comissió confirma que "no només es va perseguir a membres de grups armats, sinó també a crítics, acadèmics, religiosos, sindicalistes, pagesos i fins i tot a militars que defensaven el retorn a la democràcia", ha dit HRW.

Cargando
No hay anuncios

Segons la directora d'HRW al Brasil, María Laura Canineu, "aquest informe històric no ha de ser considerat el final del procés", i el seu contingut ha de servir per a redoblar els esforços per a responsabilitzar els autors d'aquests greus crims".